Rusya’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi ve Rusya parlamentosu alt kanadı Duma tarafından düzenlenen görme engelliler yemek yarışmasını kazanan 15 kişi ödüllendirdi. “Parmak Uçlarında Şark Lezzeti” isimli yarışmayı düzenleyen heyetin başkanlığını Rusya'nın ünlü sanat duayeni, SSCB halk sanatçısı ve Duma Milletvekili İosif Kobzon yaptı. Heyette Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets de yer aldı. Golodets ödül törenine gönderdiği video mesajda, Türk-Rus Kültür Merkezi’ne çalışmaları nedeni ile teşekkür etti ve etkinliğe katılan görme engelli yarışmacıların ise“kahramanlık” yaptığını söyledi.

Yarışmayı kazananlara Moskova’nın dünyaca ünlü Tsereteli Resim Galerisi’nde düzenlenen törende ödülleri takdim edildi. Türk-Rus Kültür Merkezi, Duma, Rusya Federal Gençlik Ajansı, Rusya Toplumsal Odası, Rusya Görme Engelliler Derneği ve Rusya Ressamlar Akademisi’nin ortaklaşa organize ettiği yarışmada farklı kategorilerde dereceye giren 15 yarışmacı ödüllendirildi. Törene, Rusya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Veniamin Kaganov, İosif Kobzon, Rusya Ressamlar Akademisi Başkanı Zurab Tsereteli, Duma görme engelli milletvekilleri Oleg Smolin ve Vladimir Vşitsev, Rusya Müslüman İşadamları Birliği Başkanı Marat Kabayev, ünlü Rus şarkıcı Diana Gurtskaya, Rusya Federal Gençlik Ajansı Başkanı Sergey Pospelov ve iki ülke iş adamları katıldı.

Yaklaşık 200’den fazla katılımcının hazır bulunduğu töreni Rusya 1. Kanal televizyonunu yemek programı sunucusu Anton Arens yönetti.
Törende konuşan Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Cüneyt Güçtekin, emeği geçen herkese teşekkür etti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI GOLODETS'TEN ÖVGÜ

Rusya Başbakan Yardımcısı Golodets mesajında, “Sizler insani kahramanlık yaptınız! Yarışmanın tüm katılımcılarını tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Yarışmaya katılmasına yardımcı olan bu gençlerin anne ve babalarına teşekkür ediyorum. Öğretmenlerine ve özel olarak yarışmanın organizatörlerine şükranlarımı iletiyorum. Siz muhteşem, güzel çalışmalara imza atıyorsunuz! Sizlerin sayesinde engelli çocuklarımız kendilerini toplumumuzda emin ve huzurlu şekilde hissediyor. Başarılar diler, gelecekte de yeteneklerinizin ortaya koymanızı dilerim!” temennisinde bulundu.

Kürsüde konuşan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Kaganov da yarışmanın organizatörlerine şükranlarını ileterek, “Bu güzel çalışmaların devamını diliyoruz!” dedi.

DUMA’DAN TÜRK-RUS KÜLTÜR MERKEZİ’NE TEŞEKKÜR BELGESİ

Programda yarışmayı organize ettikleri ve görme engelli gençleri topluma kazandırma adına yaptıkları çalışmalarından dolayı milletvekili Vşitsev, Duma Sosyal Politika ve Çalışma Komisyonu Başkanı Olga Batalina adına, Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Güçtekin’e teşekkür belgesi sundu.

Programda Kobzon ve Gurtskaya şarkılar söyleyerek katılımcıları duygulandırdı. Kobzon, “İyi ki Türk dostlarımız var. Bizi burada buluşturdular. Bu arada bu güzel fikir Türk dostlarımıza ait. Sağ olsunlar bizleri de etkilediler.” diye Türk-Rus Kültür Merkezi'nin faaliyetlerini desteklediklerini belirtti.

Gecede Vera Hayırsever Vakfı için ebru sanatı resimlerinin satışı ile ilgili açık artırma da yapıldı. Türk ve Rus iş adamlarına satılan resimlerin parası vakfa aktarıldı.

KOBZON: İNSANLIK ADINA ÖNEMLİ OLAY

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Kobzon, yarışmanın insanlık adına önemli bir etkinlik olduğunu vurguladı. Kobzon, “Bu hayırsever ve insani, aynı zamanda da çok gerekli bir etkinlik. Çünkü görme engelliler için organize edildi. Toplum, bu insanlarımıza sahip çıkmalı ve sevmeli. Ben bu güzel çalışmayı organize edenlere teşekkürler ediyorum. Bu olay sadece Türkiye ve Rusya için değil, dünya için de önemli olay.” dedi.

TÜRK-RUS KÜLTÜR MERKEZİ BİZİ MUTLU ETTİ

Rus sanatçı Gurtskaya, “Buraya güzel insanlar toplanmış. İzlenim ve duygularım muhteşem. Bugünkü etkinliğe katılmak için çok hazırlandım ve mutlu şekilde geldim. Burada bir mutluluk var. Bu çalışmalarla ilgili izlenimlerimi sözlerle aktaramıyorum. Bu etkinliklerin devam etmesini diliyoruz. Çünkü bu dostluk ve sevgi anlamına geliyor. Türkiye ve Rusya dostluklarını artırıyor.” şeklinde konuştu.

YARIŞMAYA RUSYA’NIN 26 BÖLGESİNDEN GÖRME ENGELLİLER KATILDI

Yarışmaya Rusya’nın yaklaşık 26 bölgesinden gelen görme engelliler katılmıştı. Yarışmada finale kalan 15 kişi Rus ve Türk yemekleri yapmak için ter döktü. Eşit şartlarda yarışmaları için gözleri tamamı ile siyah bantla kapatılan görme engelliler, birincilik için kıyasıya yarışmıştı.
Yarışmayı kazananlar aileleriyle beraber Türkiye’ye tatile gönderilecek. Juri başkanlığını Türk mutfağını dünyaya tanıtan Türk aşçı Ömür Akkor yaparken, üyeler arasında ünlü Rus mutfak uzmanları Deniz Perevoz, Maksim Sırnikov ve Rusya 1.Kanal mutfak programı sunucusu Anton Arens de yer aldı. Yarışmacılar Türk mutfağından etli kuru fasulye, uskumru, köfte, pilav, et sote, karnıyarık, cacık, bulgur pilavı ve tavuk köfte gibi yemekler hazırladı.