Yönetmen Mirza Odabaşı iki yıl aradan sonra çektiği yeni belgeselinin galasını Köln’deki Cinenova sinemasında gerçekleştirdi. 2013 yılında Solingen faciasının 20’nci yıldönümü vesilesiyle çektiği “93/13” adlı belgeselin ardından bu kez çok farklı bir konuyu ele alan genç yönetmenin galasına 400 davetli katıldı. Galaya başta rap şarkıcısı “Eko Fresh” (Ekrem Bora) olmak üzere çok sayıda ünlü katıldı. Odabaşı yeni belgeselinde Almanya’daki hip hop kültürünü ve yaşam tarzını ele alıyor.

Bu alternatif yaşam tarzının Almanya’daki tarihçesini araştıran belgeselin çekimlerinin iki yıl sürdüğünü belirten Almanyalı yönetmen, “Filmin çekimleri için Berlin, Köln, Paris ve İstanbul’da bulunduk. Bir taraftan Almanya’da hip hop akımının nasıl başladığını ve burada yaşayan gurbetçilerin kendilerini bu tarz müzikle nasıl bağdaştırdığını gözlemledik, diğer yandan ise bu ekol sayesinde göçmenlerin yaşadıkları ülkeye neler kattıklarını gözler önüne sermeye çalıştık.” diye konuştu. Belgeselin ana başlıkları arasında Türk-Alman hip hop kültürünün duayen ismi ‘Maxim’in (Atilla Murat Aydın) 90’lı yıllarda henüz 33 yaşındayken ırkçı bir saldırı sonrasında kalbinden bıçaklanarak öldürülmesi de yer alıyor.

“Maxim” günümüzde dahi uyum için çaba sarf eden ve şiddete karşı tavırlarıyla bilinen ve sevilen bir idol olarak anılmaya devam ediyor. Maxim’in ölümüne sebep olan ve o tarihte 76 yaşında olan katilin mahkeme tarafından serbest bırakılması Almanya genelini şok etmişti. Başkent Berlin’de de bir gala düzenleyecek olan Mirza Odabaşı’nın yeni filmi daha sonra Alman devlet kanalı WDR’de yayınlanacak.