Dedeoğlu Şairler ve Yazarlar Evi önünde düzenlenen açılış törenine Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Belediye Başkan Yardımcıları Cevdet Kabakcı, Av. Hasan Kara, Mustafa Uzunlar, Türkiye Dil Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir İlbak, AK parti İl Başkanı Fatih Erkoç, Merkez İlçe Başkanı Necati Okay,İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy,  Kent  Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, festival için ilimize gelen şairler, yazarlar, mahalle muhtarları ile belediye birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmalarında kürsüye ilk gelen Türkiye Dil Edebiyat Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, derneğin ilk olarak 2008 yılında kurulduğuna işaret ederek: “Derneğimiz 2008 yılında kurulmuş ve bugün şube sayısı 16'ya yükselmiştir. 

Milletleri bir araya getiren dinleri ve dilleridir. Dilleri de yok olduğu zaman o millet yok olmaya mahkum olur. Türkçemiz her geçen gün biraz daha bozulmaktadır. Bugün üniversite gençliği 300 kelime ile konuşmaktadır. Ayrıca işletmelerin ürettikleri ürünlere yabancı isimler vermeleri de güzel dilimizin bozulmasına zemin hazırlamaktadır.

Oysa en güzel eğitim kendi diliyle yapılan eğitimdir. Bu konuda basın yayın organlarından başlamak üzere, haber spikerlerine kadar bütün bir alanda Türkçe üzerine eğitim verilmelidir” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Türkiye Dil Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir İlbak, genel başkanları Ekrem Erdem'in selamını getirdiklerine işaret ederek: “ Bugün bizim için çok önemli bir gündür. ”˜Bir gülle kelimeler ülkesine gidelim' diyen Sezai Karakoç adına düzenlenen II. Şiir Festivali'nde derneğimizin şubesini açmak bizi fazlasıyla mutlu etmiştir. Bu derneğimizin açılışında emek verenlere teşekkür ediyorum. Bu tür sivil toplum kuruluşlarının güçlenmesi ile toplumlar güçlenir ve ayakta durur. Bugün ne acıdır ki kendi dilinde yazılan kitapları tercüme eden bir ülkeyiz. 50-100 sene önce yazılan ve basılan kitapları tercüme ederek, sadeleştirerek tekrar tekrar bastırıyoruz. Bu bizim için çok acı bir durumdur. Bunun için dilimizin kıymetini bilmemiz ve sahip çıkmamız gerektiğini buradan hatırlatıyor hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Şairler ve Yazarlar Evi ile Türkiye Dil Edebiyat Derneği'nin yan yana olduğuna işaret ederek: “Bildiğiniz gibi restorasyon çalışmalarını tamamladığımız Dedeoğlu Konakları üç tane idi. Birincisini Şairler ve Yazarlar Evi olarak düzenledik ve hizmete sunduk. İkinci konak ise Maraş Mutfağı olarak düzenlenecek. Üçüncü konağımızda ise Türkiye Dil Edebiyat Derneği olarak hizmet verecek.

Kahramanmaraş Belediyesi olarak 10 yıldan beri düzenlediğimiz sempozyumlar, konferanslar, panellerle, şehrimizin muhtelif yerlerine açtığımız kütüphanelerle kültür, sanat ve edebiyat alanında bir çok başarılı çalışmalara imza attık.

Yollar bozulur ama yeniden yapılabilir. Oysa bir nesil bozulur ve yıkılırsa bir daha geri gelmez. Geri getiremezsiniz. Onun için gerek şehrimizin gerekse ülkemizin değerli düşünürlerine şairlerine, yazarlarına, fikir adamlarına sahip çıkmak bizim asli görevimiz olmalıdır. 

Bu vesile ile davetimize icabet ederek gerek yurt dışından gerek yurt içinden gelen değerli misafirlerimize bir kez daha hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesilerek Türkiye Dil Edebiyat Derneği Kahramanmaraş Şubesi hizmete açılarak dernek binası gezildi.