Karaman'ın Yeşildere köyünde bu yıl ilk kez Yunus Emre Festivali düzenlenecek.

Yeşildere Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde Festival Onur Kurulu’nda Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Festival Düzenleme Komitesi’nde ise Yeşildere Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Eryiğit, Konya Yeşildereliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Aköz, Yeşildere Köyü Muhtarı Lütfi Bulut, S.S. Yeşildere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emre Demir ve S.S. Yeşildere Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Acarözmen bulunuyor.

Yeşildere Yunus Emre Festivali Düzenleme Komitesi Başkanı Ramazan Eryiğit konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu yıl ilk kez düzenleyeceğimiz festivalimizi 8-9 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceğiz. 8 Ağustos Cumartesi günü saat 16.30’da Aktekke Kent Meydanı'ndan Yunus Emre Camii'ne kadar sürecek Yunus Emre Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile başlayacak festivalimiz saat 17.30’da Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alaattin Aköz’ün konuşmacı olarak katılacağı 'Türk Dilinin ve Türk Kültürü’nün Abidesi Yunus Emre: Tarihi Şahsiyeti ve Yaşadığı Coğrafya' konulu konferans Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleşecek. 9 Ağustos Pazar günü ise saat 11.00’de Yeşildere girişinden festival alanına kadar kortej yürüyüşü yapılacak. Daha sonra festival konuşmaları ve doğa ve bisiklet topluluklarının aktiviteleri gerçekleştirilecek. Saat 13.00’de yöresel yemeklerimiz konuklarımıza ikram edilecek. Stand, resim sergilerinin gezilmesi ve ikramların ardından Karamanlı Yarenler grubu, Bozkır kaşık ekibinin konseri izlenecek. Akşam saat 21.00’de Kültür Bakanlığı Türk Sanat Müziği ses sanatçısı Yıldız Çam ile Türk Halk Müziği sanatçısı Sibel Karabaş birer konser verecek. Festivalimize Karamanlıları bekliyoruz.” dedi.

Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof Yunus Emre’nin nereli olduğu konusunda tartışmalar devam ederken mezarının bulunduğu yer olarak Karaman’ın adı daha ağır basıyor. Özgür Ansiklopedi Vikipedi’de Yunus Emre için verilen bilgilerde, "Gezgin Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Karaman ile ilgili 'Kirişçi Baba Camii avlusunda Yunus Emre Hazretlerinin merkadi bulunmaktadır' buyurulur. Eskişehir'de türbesi olduğu iddia edilen alanda, 1949 yılında türbe yapılması amaçlı yapılan kazılarda, 15 kişiye ait iskeletler bulunmuştur. Kazı yapılan alanda iskeletlerin yüzeye çok yakın bir noktada bulunması, bölgenin eski bir mezar yeri olduğu konusunda ciddi şüpheler uyandırmıştır. Yunus Emre'nin şiirlerinde bahsi geçen 23 yerleşim birimi isminden 20 tanesinin şu anda Karaman ili sınırları içerisinde bulunan köy, kasaba, ören yeri isimleri ile birebir aynı olması Yunus Emre'nin bugün Karaman olarak adlandırılan ilin sınırları içersindeki bölgede yaşadığı ve vefat ettiği varsayımını kuvvetlendirmektedir." deniliyor.