30 Mart'taki yerel seçimlerle birlikte büyükşehir statüsüne kavuşan Malatya’da, içme suyu birim fiyatına yapılan yüksek zam vatandaşların tepkisini çekti. Suya ton başına yüzde 300’ü aşan oranlarda zam yapıldığını iddia eden vatandaşlar farklı mahallelerde imza kampanyası başlattı. Kentte konutlara verilen içme suyunun doğal kaynaktan elde edilmesi nedeniyle maliyetinin diğer illere göre düşük olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, buna karşın diğer şehirlere oranla daha yüksek fiyatlarla ücretlendirme yapıldığını savunuyor.

Yeşilyurt Muhtarlar Derneği Başkanı ve Gedik Mahallesi Muhtarı Abuzer Taylan, su zamlarına ilişkin yoğun şikayetler aldıklarını belirtti. Taylan, bu sorunun sadece kendi mahallelerini değil Malatya’nın kent merkezinin tamamını ilgilendiren bir sorun olduğunu belirterek “Masrafsız bir suya yüzde 300’e yakın zam yapıldı. Bundan dolayı bütün vatandaşlarımız şikâyetçi. Bizlerde muhtar olarak sonuna kadar bunun takipçisi olacağız“ dedi.

Yakınca Mahallesi Muhtarı Kadir İnan da Malatya’nın büyükşehir olmasıyla birlikte su birim fiyatının 65 kuruştan kademeli artış uygulamasıyla 3 TL’ye kadar yükseltildiğini ifade etti. İnan, şöyle devam etti: “Daha önce büyükşehir olmadan önce su ücretleri 650 kuruştu. Beldemizde büyükşehir olduktan sonra su zamlanarak 3 liraya kadar yükseltildi. Buradaki vatandaşların bizlere talepleri tepkilerini imzalarla bizlere bildiriyorlar. Suların böyle zamlı olmasına tepkiler gittikçe çığ gibi büyüyor. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşımız bunu nasıl ödeyecek. Bundan dolayı vatandaşımız mağdur yapılan zamların tekrardan değerlendirilmesini ve tekrar düzenlenmesini yetkililerden talep ediyoruz. Şuanda mahallemizde vatandaşlarımız tepkili ve bizlere topladıkları imzaları getiriyorlar” diye konuştu.

Bostanbaşı Mahallesi Muhtarı Faik Özbay ise konuyla ilgili “Su ile ilgili sıkıntılarımız hat safhada su kesintilerini bir tarafa gelen su faturaları bir tarafa vatandaş 5 ton su kullanmış 20 lira su faturası geliyor. Malatya büyükşehir belediyesi herhangi bir enerji üreterek su üretmiyor. Diğer illerde ki büyükşehir belediyeler yakın illerden su götürüyor. Bizden daha ucuza içiyorlar. Sanki petrole dönüşmüş gibi.” şeklinde konuştu.

Yakınca mahallesi sakinlerinden Mehmet Yiğit de şunları ifade etti: “ Suların 650 kuruştan böyle anlaşılmaz bir fiyata çıkması hepimiz üzerinde bir şok yaratmıştır. Bu kabul edilir bir şey değil dünyanın her yerinde su yaşam için olması gereken en büyük parçalardan bir tanesidir. Su zaruri bir ihtiyaçtır. Zam kararlarının tekrardan gözden geçirilmesini yetkililerden istediklerini” ifade etti
Konuşma Sonu