Malatya’da okul malzemesi satan kırtasiyeciler, piyasada her yerde okul malzemesi satılmasının ve Kurban Bayramı alışverişine çıkan ailelerin kırtasiye malzemelerini de buralardan temin etmesinin kırtasiye satışlarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Yeni eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala Malatya’da okul alışverişi telaşı başladı. Kurban Bayramı telaşını atlatan aileler bu kez de çocuklarının kırtasiye ve kıyafet malzemelerini karşılamak için çarşıya, pazara akın ederken, okul malzemesi satan kırtasiyeciler ise satış yapamadıklarını söyledi.
Bayram ve okul alışverişinin birbirine girdiğini ve bunun da kırtasiyecileri olumsuz yönde etkilediğini belirten esnaf Mehmet Uludağ, “Piyasada marketlerden tutun da hırdavatçılara kadar hemen hemen herkes kırtasiye malzemesi satıyor. Bu durum bizi olumsuz yönde etkilemişti, satışlarımız yarı yarıya düştü diyebilirim. Bir de bunun üstüne Kurban Bayramı alışverişi yaşandı. Mesela markete bayram alışverişi yapmaya giden bir aile okul malzemelerini de marketlerden alınca zaten düşük olan satışlarımız bu nedenle iyice düştü. Normalde satışlarımızı bitirmemiz gerekiyordu ama biz daha başlayamadık bile. İnşallah 19 Eylül’den sonra biraz satış yaparız” şeklinde konuştu.
Kırtasiye dışında satılan okul malzemelerinin çocukların sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini dile getiren Uludağ, “Piyasada çok Çin malı ürün var, velilerin bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Bizim kırtasiyeciler olarak bir sloganımız var, ‘Kırtasiye, kırtasiyeciden alınır, kasaptan, marketten alınmaz’ diye. Bizim denetimlerimiz çok sıkı yapılıyor ve sattığımız her ürün kaliteli, her kesime de hitap edebilecek düzeyde, ürünlerimiz hiçbir kanserojen madde içermiyor. Zaten bilinçli tüketiciler alışverişini kırtasiyelerden yapıyor, en doğrusu da bu” ifadelerini kullandı.
Kırtasiye ürünlerinin fiyatları hakkında da konuşan Uludağ, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminden dolayı fiyatların az da olsa yükseldiğini kaydederek, “Darbe girişiminden dolayı dolar yükseldi. İthalatçı firmalarımız da dolar endeksli olduklarından dolayı fiyatlar biraz arttı. Ama pek fazla bir fark yok. Mesela ana sınıfına başlayan bir öğrencinin malzemelerini paket olarak düşünecek olursak orta halli bir paket 50 lirayı bulabilir ama kaliteli malzemeleri koyarsak 100 lirayı bulur. Bu paketin içinde kaleminden silgisine, boyasına, defterine kadar her şey var” şeklinde konuştu.