Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Manisa Şube Başkanı İrfan Dinçer, düşürülen uçak krizinden sonra gerilen Rusya Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Rusya’nın Türkiye’nin en büyük ve en eski komşu olduğunu belirtti. Geçmişi dayalı bir komşuluğun olduğunu ifade eden Dinçer, bu ilişklerden dolayı Rusya’yla devamlı münasebetlerin olduğunu kaydetti. Dinçer, “Zaman zaman didişsek de kavga etsek de en sağlam komşumuz oldu. Aramızda sürtüşme olsa da ilişkilerimiz çok kötü olmadı” dedi.
Rusya krizinden önce Türkiye’nin en çok ihraç ettiği ülkelerin başında Rusya’nın geldiğini ifade eden Dinçer, “Bu krizden sonra bir kesinti, bir bohçalama dönemi yaşadık. Bu bütün sektörleri etkiledi. Sadece bir portakal, domates değil bunla bağlantılı olan bütün sektörleri olumsuz etkiledi. Ambalajcıyı, nakliyeciyi etkilemiştir. Krizin bitmesi muhakkak ki bütün sektörleri açacaktır. Özellikle turizm sektörü bundan faydalanacak. Antalya bölgesine çok sayıda Rus turist geliyor, turizm gelirleri genellikle buradan sağlanıyor. Ege ve Akdeniz’de üretilen sebze ve meyvenin çoğu Rusya’ya gidiyor. Bu kapıların açılması gözle görülür bir ferahlama muhakkak getirecektir” diye konuştu.
Batı dünyasının Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin iyi olmasını hiçbir zaman istemediğini vurgulayan Başkan Dinçer, “Çünkü enerji kaynakların kontrolü eskiden Osmanlı döneminde Osmanlı ve Rusya’nın elindeydi. Bu iki gücün birlikte olması, yan yana olması hiçbir zaman Batı dünyası tarafından istenmedi. Bu ilişkiyi sürekli bozmaya çalıştılar. Dolaysıyla bizim tekrar Rusya’yla yakınlaşmamızı kimse istemiyor. Bundan sonra bizim ilişkilerimizi bozma adına bir takım gelişmeler beklenebilir. İlişkilerin sağlam olması Mavi akım açısından, ihracat açısından çok çok iyi olacaktır” dedi.
Rusya’ya ihracat yapan üyelerinin bulunduğunu belirten Dinçer, bu ilişkilerin düzelmesi üyeler açısından da iyi olduğunu kaydetti.