Mardin’in Midyat ilçesinde GAP İdaresi tarafından başlatılan proje kapsamında, 30 kadın çalışma imkanı buldu.
Midyat’ta GAP İdaresi ve UNDP tarafından desteklenen, Çok Amaçlı Toplum Merkezi tarafından yürütülen “Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan Suriyeli Mülteci kadınların bölgenin Sosyal ve Ekonomik yaşamına adaptasyonu projesi” kapsamında 15 Suriyeli olmak üzere 30 kadına çalışma imkanı sağlandı. ÇATOM binasında kadınlar Midyat acur turşusu, patlıcan, biber ve domates kurutması, sumak ekşisi, cevizli sucuk üreterek satışa sunuyor. Elde edilen gelir çalışan kadınlar arasında eşit olarak paylaşılıyor.
Midyat ÇATOM Sorumlusu Gülten Erol, proje ile Suriyeli kadınların bölgeye adaptasyonu ile birlikte, çalışarak aile ekonomilerine katkı sağlamaları ve ayakları üzerinde durmalarının ön planda tutulduğunu söyledi. Erol” GAP İdaresi ve UNDP tarafından desteklenen proje ile 500 kilo turşu, 250 kilo kurutmalık sebze, 100 kilo sumak ekşisi suyu ve isteğe bağlı olarak yöreye has cevizli sucuk hazırlayıp satışa sunuyoruz” dedi.
Günlere ve gruplara yemek
Kadınların, iki ülke mutfağının etkileşimini sağlayarak, yeni damak tatları ortaya koyduklarını ifade eden Erol, “Toplu gruplara ve evlerinde gün düzenleyen kadınlara Suriye ve Türkiye yemekleri hazırlıyoruz. 50-100 kişilik gruplara yemek hazırlayabiliyoruz. Sipariş verenler tekrar veriyor. Çünkü çok lezzetli yöresel ve bölgesel yemekler yapıyoruz. Elde ettiğimiz gelirleri herkese eşit şekilde dağıtıyoruz. Çalışan kadınlar para kazanmaları ve birlikte iş yapma becerilerini de artırmaktadır” diye konuştu.