İŞTE O MEKTUP

Sayın Başbakanım,

Bu seneki 21 Mayıs Çerkes Sürgünü anma programları çerçevesinde, İstanbul -Kartal Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen “Çerkes Sürgünü Anıtı”nın açılışı münasebetiyle yayınladığınız mesaj beni duygulandırmıştı. Bu vesileyle o gün şunları yazmıştım:

“”¦nasıl heyecanlanmayayım, ilk defa Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının ağzından acımız dile getiriliyor ve 21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünü adına mesaj yayınlıyordu. Nihayet devlet bizim acımızı da fark etmişti. Filistin trajedisi adına “one minute” diyen, “Dersim” için özür dileyen, birçok mazlum halkların yanında yer alan bir Başkana da bu yakışırdı doğrusu. Biraz geç kalmış olsa da bu büyük tarihi acımızı paylaşmış olması, bana bir vatandaş olarak çok farklı bir duygu yaşattı. Sanırım önceki bazı talihsiz beyanatları    ( “şimdi de Çerkesler çıktı” gibi) ve tavrı sebebiyle kırgın, siyaseten de küskün olan, büyük bir oy potansiyeline sahip birçok Çerkes vatandaşının kalbini yeniden kazanmıştır. Zaten sevdiğimiz ve yürekten bağlı bulunduğumuz bu topraklara daha bir derinden bağlandığım hissi uyandı bende. Acım yarı yarıya hafifledi. .

Bu kadarcıkla bile mutlu olacak kadar ihmal edildik, görmezlikten gelindik demek ki yıllarca.

Şimdi, mesajındaki ifadelerinin samimiyetinden kuşku duymadığımız Sayın Başbakanımızdan bir jest bekliyoruz. En kısa zamanda Çerkesce 24 saat yayın yapacak bir Televizyon ve radyonun açılması için talimat vermesini.”

 Evet, bu ülkede gerçekleştirdiğiniz “ilkleri”, yıktığınız “tabuları” kimse inkâr edemez. Hele tam da şu günlerde gerçekleştirdiğiniz tarihi Diyarbakır çıkarmasından sonra”¦ Bütün bunlar Türkiye şartları içinde büyük bir cesaret işidir.

Cesaret bence insan için en büyük erdemdir.

Çerkesler cesur insanları severler.

Sayenizde Türkiye artık gerçek mecrasına giriyor, taşlar yerine oturuyor ve olması gerekenler, ertelenenler artık hayat kazanıyor.

Sayın Başbakanım, Partinizin adını oluşturan iki kavramdan biri olan “kalkınma”nın hakkını verdiğinizden ve Türkiye'ye birçok alanda çağ atlattığınızdan da kimsenin kuşkusu yok

Ancak “Adalet” konusunda öyle mi? Yazık ki, Çerkesler olarak buna evet diyecek durumda değiliz. Bunun da iki önemli nedeni var.

Birincisi: Alevilere ve Romanlara Devlet/hükümet desteğiyle yaptığınız “çalıştayları” biz Çerkeslerden esirgediniz. Dolayısıyla, büyük zenginleri/ sponsorları, hemen hemen hiç olmayan Çerkesler “çalıştaylarını” kendileri gerçekleştirmek zorunda kaldı.

İkinci olarak ”“ki mektubumuzun ana mevzuu da budur- Anadilde Televizyon konusunda Kürtlere ve Araplara tanıdığınız haktan, nüfusları 5 milyona baliğ olan biz Çerkesler hala mahrumuz. Daha önceki bir başka yazımda sorduğum bir soruyu burada tekrarlamak durumundayım:

”” Televizyon Kürtlere ve Araplara helal de Çerkeslere haram mı?

Hem  “adalet” ve hakkaniyet açısından söylemek icab ederse, Çerkesler bu ülkede Anadilde televizyona Kürtlerden ve Araplardan daha çok muhtaçtır. Çünkü anadilleri daha çok tehlike altındadır. Çerkesler bu topraklarda çok önemli bir diyalektlerini mezara gömdüler. Eminim geride kalan ve can çekişen diğer diyalektlerinin de ölmesini arzu etmezsiniz.

Dilimiz gerçekten can çekişmektedir Sayın Başbakanım.

Bu güzel ülkenin, “anadil”ler bahçesi olmak dururken, “anadil”ler mezarlığı olmasını istemezsiniz herhalde.

Buna her şeyden önce sizin İslami kültür altyapınız/inancınız ve vicdanınız elvermez diye düşünüyorum

Diyebilirsiniz ki, işte özel okulların yolunu açtık. Üniversitelerde bölüm açma serbestîsini getirdik.

Ama siz de çok iyi bilirsiniz ki, bunların hiç biri, dil öğrenimi ve o dilin yaşatılması için ”“hele çocuklar ve gençler için- bu sihirli kutunun/televizyonun yerini tutmaz.

Dilin ve kültürün yeni/genç nesillere aktarımı için bugün TV. nin yeri tartışılmaz.

Ayrıca Çerkesler bu memlekette çok varlıklı değiller. Sanıldığı kadar zenginleri yok.

Ama bu memlekette Çerkesler bir televizyonu hak edecek kadar vergilerini en dürüstçe veren ve en vatanperver bir halktır. Aynı şekilde hem askerlikte hem görevleri başında da en dürüst ve bu ülkenin de en sadık vatandaşları oldukları zaman zaman bu devletin en üst düzey yetkilileri tarafından dile getirilir.

Sadece bu kadar değil.        

Sizin de çok iyi tanıdığınızdan emin olduğum ve belki gençlik yıllarınızda dini hassasiyetlerinizin gelişmesinde fikri planda muhtemelen katkısı olan muhterem Şevket Eygi Beyefendi  “Kurtuluş savaşını başlatma şerefi Çerkeslere aittir” diyor.

Peki, vefanın, dürüstlüğün karşılığı üstü çizilmek, görülmemek mi olmalıdır?

Çerkesler hak ararken, o ünlü Kafkas terbiyesi ve gelenekleri gereği “kırıp dökmekten” yana değildirler.

Hâsılı Sayın Başbakanım sizden, 2014 Ocak itibariyle, Büyük Çerkes Sürgününün, bu tarihi trajedinin 150.yılı anısına, acımızı hafifletecek bir jest bekliyoruz.

“TRT”“7 Çerkesce Kanalı”nın açılış talimatını vermenizi dört gözle bekliyoruz.                       

Siyasi partiler -ki, Türkiye' de en uzun soluklu ve başarılı siyaset geleneğine imza atmış birisi olarak, “ustalık” döneminizde bunu en iyi siz bilirsiniz - doğası gereği pragmatik olmak zorundadırlar. Çok yakın bir gelecekte de önümüzde önemli bir seçim var.

Sizi savunabilmemiz için bize alan açmalısınız. Özellikle gençlerimize karşı...

Bu haliyle sizi savunamayız/savunamıyoruz Sayın Başbakanım. .

Bu vesileyle Çerkes arkadaşlarımızın başlatmış olduğu “Çerkesce TV istiyoruz” kampanyası sonucunda önünüze gelecek binlerce imzanın vicdanınızda uyandıracağından emin olduğumuz kalbinizin sesine kulak verip, acilen gündeminize almanızı ve gereği için yüksek tensip ve emirlerinizi bekliyoruz.

Böylece, bundan önceki bütün seçimlerde size oy veren bu toplumun kahir ekseriyetine bir burukluk/kırgınlık yaşatmamış ve ellerini önümüzdeki seçimlerde güçlendirmiş olacaksınız.

Şimdiye kadar bu ülkede izlenen inkârcı, retçi, tek tipleştirici, asimilasyoncu politikaların ne insani ne de İslami olmadığı şeklindeki beyanatlarınızı duyarak sizi sevdik ve hep takdir ettik.

Hele de, bu güzel memleketin, “Anadolu”nun Kürd vatandaşlarına, 16 Kasım 2013 tarihli Diyarbakır çıkarmasıyla yaşattığınız tarihi bayram havasını, “TRT”“7 Çerkes Kanalı” nın açılış talimatını vererek Çerkes vatandaşlarına da yaşatmanız temennisiyle saygılar sunuyorum.