Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu Türkiye genelindeki 10 ilde 12 belediye tarafından uygulanan ve 24 ay süren İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin (İSKEP) kapanış toplantısında Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve ekibine plaket verildi.
Pilot belediyelerin sosyal destek ve rehberlik birimleri koordinatörlerinin davet edildiği Ankara Grand Otel’deki kapanış toplantısına, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da katıldı. Toroslar Belediyesi’nin uyguladığı İSKEP projesi kapsamında girişimcilik belgesi alarak kendi işlerini kuran girişimcilerin de hazır bulunduğu programda, projeyi başarıyla yürüten Belediye Başkanı Hamit Tuna ve ekibine plaket takdim edildi. Burada konuşan Başkan Tuna, Türkiye genelindeki 10 ilde 12 belediye tarafından uygulanan proje kapsamında yer almaktan ve projeyi başarıyla yürütmüş olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. 13 yıldır hayata geçirdikleri istihdama yönelik projelerle ilgili bilgiler de veren Tuna, en çok övündükleri sosyal projelerinden bir tanesinin Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) olduğunu söyledi. TORTEK ile 56 eğitim merkezinde, 26 branşta, 76 usta öğretici önderliğinde 17 bin kişiye mesleki eğitim verdiklerini kaydeden Tuna, açtıkları kurslara katılan ev hanımlarının ürettikleri ürünleri pazarlayabilmeleri için satış noktaları da hazırladıklarını ve böylelikle ev hanımlarının ev ekonomilerine katkıda bulunmalarına vesile olduklarını söyledi.
Dezavantajlı bireyleri sosyal ve ekonomik hayata katılmaya teşvik etmek ve dezavantajlı bireylere karşı önyargıyı ortadan kaldırmak amacını içeren İSKEP projesinin sürdürülebilir olmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Tuna, "Proje kapsamında girişimcilik eğitimi alan dezavantajlı bireyler arasında kendi işlerini kurmak isteyenlere katkı sağlamıştık. Roman vatandaşlarımız için de Alsancak Mahallemizde bir hasır örme atölyesi kurduk. İŞKUR aracılığı ile bu atölyeye gelen bayanlarımıza günlük yevmiye vermek suretiyle yaptığımız çok özellikli bir çalışma oldu. Şu an atölyemizde 30 insanımız eğitim almakta ve bunu üretime yöneltmektedir. Eğitim alan bayanlarımızın çocukları içinde ’Kadınlar İşe, Çocuklar Kreşe’ sloganıyla bir kreş kurarak çocuklarımızın da burada eğitim almalarına katkıda bulunmaktayız. Bu çalışmamız, Türkiye’de rol model seçildi. İşverenlerden gelen talepler ve sektörel ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, ’kaynakçılık ile fens teli metal işleri imalatı elemanı’ mesleki eğitim kursları da açtık. Bu mesleki eğitimleri de dezavantajlı bireylere yönelik gerçekleştiriyoruz. Toroslar Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz bu projelerdeki gerçek gayemiz, huzurlu ve yaşanılabilir bir Toroslar, mutlu bir Mersin ve mutlu bir Türkiye oluşturmaktır” dedi.
Ulusal Ajans ve Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Çukurova Kalkınma Ajansı’na hazırladıkları 12 proje ile Mersin’de Avrupa Birliği projeleri gerçekleştirmeye hak kazanan kurum ve kuruluşlar arasında birinci sırada yer aldıklarını da hatırlatan Tuna, "Mersin il genelinde sivil toplum kuruluşları, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (MESOB), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) ile hazırladığımız 18 ortak proje ile de kurumlar arasındaki diyalogun en güzel örneklerini sergiledik” diye konuştu.