Mersin’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dolayısıyla Şehir Mezarlığı’ndaki şehitlikte düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı. Mersin Valisi Özdemir Çakacak, tek tek şehit yakınlarına sabır dilerken, şehit mezarlarına da karanfiller koydu.

Mezarlıkta bulunan şehitlikte düzenlenen törene, Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, İl Jandarma Komutanı Hüseyin Kanat, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Sahil Güvenlik Komutanı Fatih Erhan, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, milletvekilleri ile çok sayıda rütbeli askeri personel, şehit ve gazi yakınları katıldı. Tören, şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Saygı duruşunda askerler tarafından havaya 3 defa ’saygı’ atışı yapıldı. Ardından, çelenk sunumları yapıldı.

Çelenk sunumundan sonra konuşan Deniz Binbaşı Suat Gökçeer Gökmen, 18 Mart’ın Türk milleti için gurur, şeref ve onur dolu bir gün olduğunu belirterek, "Bağımsızlık ve şerefini her şeyin üstünde tutan şanlı milletimizin çelikleşmiş irade ve azmi, Yarbay Mustafa Kemal’de, Nusret’in komutanı Yüzbaşı Hakkı Bey’de, Topçu Seyit Onbaşı da ve yüz binlerce Mehmetçik de vücut bulmuş, bu irade ve azimle milletimizce dünyanın en iyi donanmasına sahip olan kuvvetleri Çanakkale’de mağlup edilmiştir. Çanakkale Savaşı stratejik sonuçlarıyla dünya tarihinin akışını değiştirmiş, elde edilen zaferle Türk milletine özgüveni yeniden kazandırarak kurtuluş mücadelesinin meşalesini tutuşturmuş, ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal’i tarih sahnesine çıkarmıştır. Hiç kimsenin şüphesi olmasını ki Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun ayrılmaz parçası olan Deniz Kuvvetlerimiz vatanın her karış toprağını, asil kanlarıyla sulayan kahraman şehitlerimizden aldığı bu kutsal emaneti sahip olduğu nitelikli insan gücü, üstün eğitim ve hazırlık seviyesi, modern harp silahı ve araçlarıyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en değerli varlığı olarak sonsuza kadar muhafaza edecektir" diye konuştu.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Mersin Şube Başkanı Cengiz Sevinç ise Çanakkale Zaferi’nin insanlık tarihinde eşine az rastlanacak bir kahramanlık destanı olduğunu vurgulayarak, "Çanakkale Zaferi Türk milletinin yeniden doğuş destanıdır. O gün geldikleri gibi gidenler bugün yurtta sulh cihanda sulh düşüncesiyle gelişmeye çalışan Türkiye Cumhuriyetini maalesef terör denen illetle yıpratmaya çalışmaktadır. 30 yıla aşkın süredir kalleş tuzaklar ve bombalarla yüzlerce vatandaşımız, binlerce asker ve polisimiz şehit oldu. Yüzlercesi yaralandı. Kanla sulanmış Türk yurdu kanla sulanmaya devam etti. Eli kanlı bebek katilleri tonlarca patlayıcılar kullanıp, Türk milletini sindirmeye çalıştılar. Türk milleti bu hain planlara prim vermeden kahramanca direndi. Milletinin desteğini alan silahlı güçlerimiz ve devletimiz azimlerini kaybetmeden ülke içinde ve sınırlarımız dışındaki terör örgütleriyle mücadele etmeye devam ediyor. 2016 yılında ayrıca FETÖ terör örgütüyle de mücadele edilmeye başlandı. Ne yazık ki terörle mücadelenin acı gerçeği şehit vermektir" şeklinde konuştu.

Çakacak: "Binlerce yıldır milletimiz arasında tesis ettiğimiz kardeşliği bu topraklarda daim kılacağız"

Mersin Valisi Özdemir Çakacak da ’şehitlik’ defterine yazdıklarını sesli olarak okudu. Çakacak, şehitlik defterinde şu sözlere yer verdi: "Aziz şehitlerimiz. Tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanlarından biri olan ve tarihin akışını değiştiren Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümü ve Şehitler Günü münasebetiyle huzurlarınızdayız. Vatanımızın bekasını, milletimizin kardeşliğini, milli ve manevi değerlerimizi hedef alan saldırılara karşı gövdenizi siper ettiniz. Ezelden beri hür yaşamış ve ilelebet hür yaşayacak milletimizin kahraman evlatları olarak bu toprakları bizlere vatan kıldığınız için sizlere minnettarız. Büyük fedakarlıklarla bizlere emanet bıraktığınız her karışı dünyalardan daha değerli cennet vatanımıza son nefesimize kadar sahip çıkma kararlılığındayız. Rengini mübarek kanımızdan alan ay yıldızlı albayrağımızı, yurdumuzun 4 bir yanında sonsuza kadar gururla dalgalandıracağız. Binlerce yıldır milletimiz arasında tesis ettiğimiz kardeşliği bu topraklarda daim kılacağız. Üzerimizdeki hakkı ancak bize miras bıraktığınız ülkemizi her geçen gün daha ileri noktalara taşıyarak ödeyeceğiz bilinci ile var gücümüzle çalışıyoruz. Kutsal emanetiniz olan vatanımıza karşı yapılacak her türlü saldırıya, sizlerden aldığımız güç ve ilhamla karşı koyduğumuzu bilerek rahat uyuyunuz. Siz aziz şehitlerimizi bir kez daha şükran, minnet ve rahmetle anıyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Çakacak, ardından şeref defterini imzaladı. İmzadan sonra Şehitliğe geçen protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfiller bıraktı. Şehit yakınları da mezarlar başında dualar ederek, gözyaşları döktü. Şehitlerin küçük çocuklarının ise mezarlık başında hiçbir şeyden habersiz olarak babalarının mezarlarına karanfil bırakması duygusal anların yaşanmasını sebep oldu.