Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Avukatı Yücel Bulut, 19 Mayıs'taki MHP Tüzük Kongresi'nde alınan kararlara yönelik yürütmeyi durdurma kararının alındığını açıkladı. MHP'li bir üst kurul delegesi, 19 Mayıs'taki MHP Tüzük Kongresinde alınan kararların durdurulmasına yönelik, Ankara 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmuştu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, ihtiyati tedbirle yürütmeyi durdurma kararı aldı.
MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, "Üst Kurul  Delegemiz tarafından Ankara 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılan Genel  Kurul iptali davasının ilk incelemesi neticesinde, 19 Haziran 2016 tarihli Genel  Kurul’da alınan tüm kararların yürütülmesi ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş,  Genel Kurul çerçevesinde yapılan sözde yetki devirleri de askıya alınmıştır"  dedi.

Bulut, düzenlediği basın toplantısında, tüzük değişikliği gündemiyle  geçen hafta Çağrı Heyeti'nce toplanan Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Genel  Kurulu'nda Çağrı Heyeti'ne göre, 752, Noter'e göre ise 656 delegenin bulunduğunu  belirtti. Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin kurultaydan bir gün önce yaptığı  yazılı açıklamada, tertip edilecek kurultaya ilişkin, çok önemli usul hataları  bulunduğuna ve de kurultayın bu haliyle yasal olmayacağına işaret ettiğini  anımsatan Bulut, "19 Haziran 2016 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul toplantıya  davet edilmiş, söz konusu toplantıya halen sayısı tam olarak tespit edilemeyen  bazı delegelerimiz iştirak etmiştir.  Toplantı sonrasında aralarında Sayın Koray  Aydın, Sayın Sinan Oğan ve Sayın Sait Gönen’in de bulunduğu birçok isim, basına  vermiş oldukları demeçlerinde, kurultayın iptal edilme riskine işaret etmişler,  birden fazla tüzük maddesi değişikliğinden de haberdar olmadıklarını, toplantı  gündeminin bir dayatmayla değiştirildiğini vurgulamışlardır." ifadelerini  kullandı.

"TÜM KARARLAR İHTİYATİ TEDBİR YOLUYLA DURDURULMUŞTUR"

Genel Kurul'da usulsüzlük olduğu iddiasıyla, toplantıya katılmayan her  üst kurul delegesinin yargı yoluna başvurma ve genel kurulun iptalini istemek  hakkının var olduğuna işaret eden Bulut, bir üst kurul delegesinin Genel Kurul'un  iptali istemiyle ilk davayı açtığı bilgisinin Genel Merkez'e ulaştığını aktardı.

Bulut, "Üst Kurul Delegemiz tarafından Ankara 3’üncü Asliye Hukuk  Mahkemesi nezdinde açılan Genel Kurul iptali davasının ilk incelemesi  neticesinde, 19 Haziran 2016 tarihli Genel Kurul’da alınan tüm kararların  yürütülmesi ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, Genel Kurul çerçevesinde yapılan  sözde yetki devirleri de askıya alınmıştır." diye konuştu.

Bulut, delegenin mahkemeye yaptığı başvuruda, Genel Kurul'un Ankara il  merkezinde yapılması gerektiğini belirttiğini, "Siyasi Partilerin Tüzüklerinin  Değiştirilebilmesi, Genel Kurul Toplantısının 1.Oturumunda toplam delege  sayısının 2/3 oranında delegenin toplantı salonunda hazır bulunması  gerekmektedir. Bu sayı Milliyetçi Hareket Partisi için 809 rakamına denk  gelmektedir. Toplantıda hazır bulunan delege sayısı ister Noter'in televizyon  programında ifade ettiği gibi 330 kabul edilsin, ister Noter'in resmi sayı olarak  ilan ettiği 656 sayısı kabul edilsin, ya da Çağrı Heyeti'nin var olduğunu iddia  ettiği 752 sayısı kabul edilsin, bu sayısal değerlerin hiçbir tanesi tüzük  değişikliği için öngörülen 2/3 toplantı nisabına yetmemektedir." şeklinde  gerekçelere yer verdiğini kaydetti.  Delegenin, 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Çağrı Heyeti'ne  sadece Parti Tüzüğünün 63/4 maddesinin değişikliğini görüşmek üzere, Olağanüstü  Genel Kurul Toplantıya çağırmak yetkisi verilmişken, yasalara aykırı yapılan  toplantıda 13 maddenin daha değiştirilmesine teşebbüs edildiğini aktardığını  vurgulayan Bulut,  mahkemeye üye olmayan, Genel Kurul'a katılma yetkisine sahip  olmayan ve devlet memuru olan birçok ismin bile Genel Kurul'a katılarak parti  delegesi gibi oy kullandığının bildirildiğini ifade etti.

ÇAĞRI HEYETİ ÜYESİ EREL: İTİRAZ EDECEĞİZ

Anadolu Ajansı'na konuşan Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel , Ankara Valiliği'nce kendilerine uygulanan idari para cezasına itiraz edeceklerini söyledi. Erel,yasaya göre, en ücra köylerin bile büyükşehir sınırları içerisinde sayıldığını vurguladı. Haklarında uygulanan para cezasının, topladıkları olağanüstü kongreye bir etkisinin olmadığını da dile getirdi.

MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı olağanüstü kurultayın Divan Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise  yaptığı yazılı açıklamada, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin 19 Haziran'da gerçekleştirildiğini, yapılan tüzük değişikliklerinin parti tüzüğüne işlenmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildiğini belirtti. Yeni parti tüzüğünün, genel kurulca oy birliğiyle seçilmiş kongre heyetine verdiği yetkiye dayanarak, 7. Olağanüstü Büyük Kongreyi 10 Temmuz Pazar günü toplamak üzere Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na resmi müracaatta bulunulduğunu bildiren Dervişoğlu, müracaatları esnasında, hukuki bir gerekçe belirtmeksizin yapılan büyük kongreyi yok sayan MHP Genel Merkezi'nin, 6. Olağanüstü Büyük Kongre'yi toplama talebiyle seçim kuruluna başvuruda bulunduğunun tespit edildiğini ifade etti.

"YETKİ KONGRE HEYETİNDEDİR"

Dervişoğlu, aynı tarihte iki ayrı kongre talebi söz konusu olunca, ilçe seçim kurulunun, kongrenin kimin riyasetinde yapılacağına dair bir karar vermek durumunda kaldığını, bu hususta YSK'dan görüş talebinde bulunulduğunu vurguladı.

"6. Olağanüstü Büyük Kongrenin toplandığını ve gerekli tüzük değişikliklerini gerçekleştirerek seçimli olağanüstü kongre kararı aldığını belirten Dervişoğlu, şöyle devam etti: "Bu hususu kongre tutanağına derc ederek yetkili makamlara iletmişse ve hukuka aykırılıktan da bahsedebilmek söz konusu değilse, 7. Olağanüstü Kongreyi toplama yetkisi delegelerin oy birliği ile belirlediği kongre heyetindedir. Zira parti tüzel kişiliğinin en üst düzey karar organı büyük kongredir. Diğer tüm parti organları, kongrenin kararlarına uymak zorundadır. MHP Genel Merkezi, 6. Olağanüstü Büyük Kongre kararlarını tanımadığını ve tüzük değişikliklerini geçersiz saydığını iddia ettiği müddetçe, eski tüzükteki 'olağanüstü kongrelerde seçim yapılamaz' hükmü çerçevesinde 10 Temmuz'da gerçekleştirilmesi planlanan büyük kongrede seçim yapamaz ve buna seçim kurullarının izin vermesi de mümkün olamaz. Zira tüzük değişikliği bir parti içi meseledir ve seçim kurullarının alanına dahil değildir."

Dervişoğlu, ayrıca MHP Genel Merkezi'nin böylesine bir temel bilgiden mahrum olduğunu düşünmek bile istemediklerini, niyetlerine dair kanaatlerini paylaşma haklarını da mahfuz tuttuklarının altını çizdi. Müsavat Dervişoğlu, bu durumda 6. Olağanüstü Büyük Kongre kararlarının geçerli olmadığı ve tüzük değişikliklerin kabul edilmediği yolunda bir mahkeme kararı olmaksızın, 7. Olağanüstü Kurultayı toplama yetkisinin, MHP'nin en üst organı olan büyük kongrenin oy birliğiyle belirlediği kongre heyetinde bulunduğunu kaydetti.

10 TEMMUZ'DAKİ KURULTAY DA BELİRSİZ

MHP Genel Merkezi'nin 10 Temmuz'da olağanüstü kurultayı toplama kararının ardından, Çağrı Heyeti'nin 19 Haziran'da topladığı olağanüstü kongrede de seçimli olağanüstü kongrenin 10 Temmuz'da yapılmasına karar verilmişti.  Hem MHP Genel Merkezi hem de yeni kongreyi toplamakla görevlendirilen heyetin başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun başvurduğu Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz'daki kongreyi kimin toplayacağına ilişkin YSK'ya görüş sordu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da bugün saat 16.00'da olağanüstü toplanarak, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na görüş verip vermeme konusunu ele aldı. YSK, MHP'nin 10 Temmuz'da yapılacağı duyurulan olağanüstü kurultayıyla ilgili başvurulara ilişkin Çankaya İlçe Seçim Kurulu'nun değerlendirme yapması gerektiğinden görüş bildirilmesine yer olmadığına karar verdi. Kararı Çankaya İlçe Seçim Kurulu'nun vermesi bekleniyor.