Müge Anlı ile Tatlı Sert programında Zazaca konuşmak isteyen kişileri konuşturmayan Müge Anlı'ya karşı linç kampanyası başlatıldı. Art niyetle yapılan eleştirilere bazı siyasiler de katıldı.

Kayıpları bulmasıyla milyonların takdirini kazanan Müge Anlı, programının geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir bölümünde bazı kesimler tarafından tepki çeken bir harekete imza attı. Anlı, Zazaca konuşan bir kadının sözlerini 'anlaşılmayan bir dil' diyerek sansürletti.

Müge Anlı canlı yayında bir olayı aydınlatmaya çalışırken karşıdaki kişi Zazaca konuşmaya başladı. Müge Anlı haliyle anlamadığı bir dilde yapılan bu konuşmayı kesti. Zira karşıdaki kişi Zazaca konuşuyordu ve ne söylediğini kimse bilmiyordu. Küfür mü ediyor, terör örgütlerini mi övüyor, hakaret mi ediyor k,mse anlamıyordu. Müge Anlı'da haklı olarak ilgili kişiyi yayından aldı.

Bu olay, sosyal medyada kısa sürede yankı uyandırırken, Anlı'nın zazalardan özür dilemesi gerektiği söylendi. Zaza Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Alan ise, bu dilin tarihin en eski dillerden biri olduğunu savunarak şu şekilde tepkisini dile getirdi:

Utanç verici bir hadisedir: "Birileri Zaza halkı ve dili için bizim kolumuz, lehçemiz, şivemiz, bilinmeyen dil diye kendince basit bir düşünce eğilimine girebilir ama Zaza halkı aidiyetiyle, diliyle kültürüyle kadim bir halktır” diyen Alan, canlı yayında yaşanan olay için “utanç verici bir hadisedir"

Özür dilemeye davet etti: Alan ayrıca, Zazaca veya diğer dillerin konuşulması karşısında yıllardır toplumsal zihniyete aşılanan “terör” algısının da artık yok olması gerektiğini ve medyanın bu anlamda bir sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydetti. Alan, Müge Anlı'nın özür dilemesi gerektiğini de sözlerine ekledi

AK Partili isimlerden tepki: Öte yandan AK Parti eski Milletvekili Eşref Taş, Müge Anlı'ya sert sözlerle yüklendi. Kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Müge Anlı'yı 'ırkçı bir zihniyete sahip' olarak tanımlayan Taş, ünlü sunucuyu cahillikle suçladı.

Zihniyeti kınadı: AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ise Zazaca dilinin bilinmeyen bir dil olmadığını söyleyerek, Zazaca'yı sansürleyen Anlı'yı ve sahip olduğu zihniyeti kınadığını ifade etti.

Müge Anlı açıklama yaptı: Programın sunucusu Müge Anlı, "Ne diyeceği konusunda nasıl bu yayın, ATV kanalı, ben ya da buradaki herkes bunun sorumluluğunu alabilir?" dedi. Anlı ayrıca, konuşmanın sansürlenmediğini, sonra konuşuruz denildiğini de belirtti.

Ne olmuştu?
Önceki gün ATV’de yayınlanan Müge Anlı’nın programında, Siverek’ten canlı yayına bağlanan kadın Zazaca konuşmaya başladı. Stüdyodaki konuk yanıt verirken, konuşmaları çevirebileceğini söyledi ama önce sesi biplendi, sonra konuşma kesildi.

Yayına vermemizin bir anlamı yok: Yapılan yayında, programa konuk olan kişi söylediklerini çevirmeden önce “Zazaca konuşabiliyor muyum?” sorusu ise dikkat çekti.Programda bulunan kişi “söyleneni çevirebilirim” demesinin üzerine Anlı, “Anlamadığımız bir şeyi yayına vermemizin bir anlamı yok” dedi.