Muş’ta havaların ısınması ile birlikte yılın ilk tütünleri ekilmeye başlandı.
Merkeze bağlı Harman köyünde yapılan yılın ilk tütün fidesi ekimine Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun da eşlik etti. Tarlada ekim yapan çiftçilerle bir araya gelen Solgun, tütün fidelerini ekerek Muş’a ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Ramazan ayında tütünün ne kadar fazla emek istediğini bir daha gördüklerini belirten Solgun, “Muş ilinde ilk tütün ekimlerine başladık. Üreticimizi, çiftçimizi tarlada ziyaret ettik. Bu Ramazan günlerinde tütünün ne kadar emek istediğini bir kez daha herkes görmekte, çiftçimizin bol kazanç sağlamasını temenni ediyoruz. Hayırlı olmasını diliyoruz. Türk tütünü derken tek sigara akla gelmesin. Tütünümüz yan sanayide de kullanılmaktadır. Türk tütünü birçok ülkede gidip esans yapılıp ülkemize geri geliyor. Kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Türk tohumunda yüzde 35-45 oranında yağ elde edilmektedir. Türk tütününün sapı da biyoda kullanılmaktadır, kağıt fabrikalarında kullanılmaktadır, zirai ilaç fabrikalarında kullanılmaktadır. Bu vesileyle tek sigara kimsenin aklına gelmemelidir. Halen 26 ilimizde 113 ilçemizde 2 bin 301 köy ve mahallemizde yaklaşık 70 bin üretici ailesi bulunmakta, 85 bin ton tütün üretmişiz. Bu 85 tonumuzun 53 bin tonunu 46 ülkeye ihracat etmişiz. 383 milyar ABD doları karşılığında ülkemizin ekonomisine para kazandırmışız. Bunun yanında bizim ülkemizde yetişmeyen tütün çeşidi yok” dedi.
Tütünün sağlığa zararlı olduğunu, ancak birçok sanayi kuruluşunda alternatif ürün olarak kullanıldığına dikkat çeken Solgun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Güneşte, Ramazan’da insanlarımızın ne zor şart altında tütünü bir bebek gibi büyüttüğünün herkes bilincinde. Bir yaprağa 20 defa el değiyor, tütün emek istiyor. Bu emeğimize herkesin sahip çıkması gerekiyor. Tütün sağlığa zararlıdır. Tütünün sanayide kullanılması için ciddi bir kazanç olduğu için bunu desteklememiz gerekir. Ben şahsen de sigara kullanmıyorum, sigarayı tavsiye etmiyorum. Ama ölürsem de güzelim Türk tütün ile ölmeyi düşünüyorum.”
Tek geçim kaynakları tütün olan 9 nüfuslu aile reisi Sadettin Çakır da, “9 kişiyiz. 9 nüfus tütüne bakıyoruz. Biz her sene de tütün ekiyoruz. Bizim başkanımız Şeyhmus Bey gidiyor özel sektörü getiriyor, bizden tütün alıyor. Eğer o olmasa bizim işimizde hiç iyi değil. Onun sayesinde, tüccarlar getiriyor bizden tütün alıyor, götürüyor. Bizim geçimimiz hepsi budur. Kaç senedir tekel bizden alıyordu, ondan sonrada onu da bize yasak ettiler. Bizim geçimimiz budur. Köy civarları hepsi tütün ekiyor, geçimi bu tütündür. Şimdi biz oruçluyuz. Oruçlu tarlanın içinde güneşin altındayız. Biz tütün ekiyoruz inşallah iyi bir gelir gelir” ifadelerini kullandı.
Tarlada çalışan ailesine yardım eden Berfin Çakır (16) ise, “Babam tütün ekiyor, bizde onun yanına gelmişiz tütün ekmeye. Bazen oruç ayında zorlanıyoruz, ama çoğu zamanda keyif alarak bu işi yapıyoruz” şeklinde konuştu.