Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Kavaslı Mahallesi'nde meydana gelen 6 Şubat depremlerinde yıkılan 9 katlı Rende Esenpark Evleri ile ilgili soruşturma tamamlandı. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, binanın müteahhidi, proje ve uygulama denetçisi, kontrol elemanı, statik proje müellifi ve yapı denetim sorumlusu hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Malzeme Kalitesi Yetersiz Bulundu

İddianamede, olay yerinde yapılan incelemelerde binanın enkaz halinde olması nedeniyle zemin incelemesi yapılamadığı belirtildi. Ancak, bilirkişi raporunda birinci sondaj kuyusunda yer altı suyuna rastlanılmadığı, ikinci ve üçüncü sondaj kuyularında ise 6. metrede yer altı suyuna ulaşıldığı ifade edildi. Ayrıca, temel donatı alanları, temel zemin emniyet gerilmesi ve perde donatı alanının yetersiz bulunduğu, malzeme kalitesinin de yetersiz olduğu vurgulandı.

Sanıklara Suçlamalar Yöneltiliyor

İddianamede, binanın müteahhidi A.S.R., proje ve uygulama denetçisi İ.S., kontrol elemanı H.A. ile tutuklu sanıklar statik proje müellifi C.T., yapı denetim sorumlusu G.T, proje ve uygulama denetçisi M.K. hakkında suçlamalar yer alıyor. Sanıklardan müteahhit A.S.R., inşa ettiği binayı hatırlamadığını iddia ederken, yapı denetim sorumlusu G.T. ise projelere uygun olarak denetim gerçekleştirdiklerini savundu. Proje ve uygulama denetçisi İ.S., binanın yapıldığı dönemde hasta olduğunu ve Hatay'a gitmediğini öne sürdü. Statik proje müellifi C.T. malzeme alımında sorumluluğu olmadığını belirterek suçsuz olduğunu ifade etti. Tutuklu proje ve uygulama denetçisi M.K. ve tutuksuz kontrol elemanı H.A. ise evraklara imza atmadıklarını ileri sürdü.

Kahramanmaraş Göksun'da 3.2 Büyüklüğünde Deprem! Kahramanmaraş Göksun'da 3.2 Büyüklüğünde Deprem!

Mahkeme, iddianamenin kabul edilmesinin ardından duruşma tarihini belirleyerek davayı mahkemeye taşıyacak.