Sebze ve meyve hali ile mahalle aralarında seyyar esnaf tarafından kilogramı 1 ila 1,5 liradan satılan biber, yıkanıp çekirdeklerinden arındırılıyor. Seyyar makinelerde kilogramı 15 kuruşa çektirilen biberler, muşamba veya geniş tepsilere dökülerek güneşte kurumaya bırakılıyor.

Aralıklı karıştırılarak havalandırılan salçanın üzeri cibinlikle örtülerek, toz ve haşarattan etkilenmemesi sağlanıyor. 8-10 gün sonra biber salçası kurumaya başladığında makinede tekrar çekilip, tuz ve sıvı yağ katılarak bir süre daha güneşte bekletildikten sonra kavanoz veya bidonlara konuluyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine, yörede salçalık biber hasadının sürdüğünü, üreticilerin hem verimden hem de fiyattan memnun olduğunu söyledi.

Salçalık biber üretiminin yoğun yapıldığı Çukurova'da kadınların fabrikasyon salça yerine el yapımını tercih ettiğini vurgulayan İspir, "Bölgede, ağustos sonu başlayıp eylül ortalarına kadar salça yapılıyor. Bu dönemde evlerin çatıları ve damları, salça sergileriyle dolar. Biber salçası yapımı, Anadolu'da dayanışmanın ön güzel örneğini teşkil eder. Aileler, salça yapımında birbirine destek olur" dedi.

Ev kadını Zekiye Küçükkavruk da 4 kişilik ailenin yıllık biber salçası ihtiyacının 15-20 kilogram olduğunu aktardı.

Küçükkavruk, ev yapımı biber salçasının yemeklere farklı lezzet kattığını sözlerine ekledi.

Çiftçi Mehmet Ali Ballı da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarılabileceğini belirterek, ev yapımı salçanın hem ekonomik hem de lezzetli olduğunu söyledi.