Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, özyönetim talebinin meşru ve demokratik bir talep olduğunu söyledi. Partisinin programında savundukları özyönetimin, Türkiye'nin demokrasinin ileriye taşıyacağını savunun Türk, özyönetim talebinde bulundukları için tutuklanan belediye başkanlarının serbest bırakılmasını istedi.

Bölgedeki DBP'li belediye başkanlarının katılımıyla dün Diyarbakır'da başlayan ‘Öz yönetim’ konulu toplantı sona erdi. Toplantının sonuç bildirgesi bugün düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyuna paylaşıldı.

Bildirgeyi okuyan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Abdullah Öcalan'ın özgür bir şekilde çözüm sürecinde muhatap alınması gerektiğini kaydetti. Özyönetimin devleti ret etmediğini belirten Türk, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve hükümetini, halkın özyönetim talebini saygılı yaklaşmaya, tüm demokratik tepkilere rağmen sürdürülen baskıları sonlandırmaya ve evrensel hukuk kurallarına uymaya çağırdıklarını kaydetti.

'YERİNDEN YÖNETİM BU ÜLKE İÇİN ACİL BİR İHTİYAÇ'

Ahmet Türk, Kürt meselesinin yüzde 90 yerel yönetimler sorunu olduğunu kaydetti. Bu sorun çözülmedikçe hepimizin ödediği faturanın katlanarak arttığını dile getiren Türk,
"Yüzlerce yıl bu coğrafyada özerk ve kendi topraklarında yaşayan Kürtler'in, bu tarihsel ve meşru talebi bir kez daha yasa dışı, illegal ilan edildi. Bilindiği gibi Kürtler, 'Ne istiyorsunuz?' sorusuna 'Özerklik', 'Özyönetim' cevabını vermektedir. Tüzük, program, kongre ve konferanslarda bunu açıkça ifade etmiş, seçilmişler de bu talebini sıkça dile getirmişler. Bugün bunu daha net bir şekilde ortaya koymaktadırlar. Kürt meselesinden ayrı olarak yerinden yönetim bu ülke için acil bir ihtiyaçtır. Hele son dönemlerde artan tek kişilik yönetim hevesi bunu zorunlu kılmaktadır. Zaten Kürtlere karşı bu katı tutumun altında bu talebin ülke geneline yansıması kaygısı yaratmaktadır.” diye konuştu.

Grup, daha sonra sokağa çıkma yasağı uygulanan Suriçi'nde Özgür Yurttaş Derneği'ni ziyaret etti.