CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim beyannamelerinde yer alan '1+8+4' eğitim modeliyle imam hatiplerin orta kısımlarının kapacağına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini, ‘Onu bilinçli olarak söylüyorlar. Yok öyle bir şey.” şeklinde cevapladı. Kılıçdaroğlu, "Aileler, çocuklarına din eğitimi öğretmek istiyorsa onlara o olanağı sağlayacağız. 1+8’deki İmam Hatip Lisesi sorununu Milli Eğitim Şurası'nı toplayacağız orada çözeceğiz. Ona kararı siyasiler değil eğitimciler verecek.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya mitinginden Denizli mitingine giderken uçakta muhabirinin sorularını cevapladı. CHP'nin imam hatipleri kapatacağı yönündeki söylemlere tepki gösteren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Onu bilinçli olarak söylüyorlar. Yok öyle bir şey. Aileler çocuklarına din eğitimi öğretmek istiyorsa onlara o olanağı sağlayacağız. 1+8’deki İmam Hatip Lisesi sorununu Milli Eğitim Şurası'nı toplayacağız orada çözeceğiz. Ona kararı siyasiler değil eğitimciler verecek." 'Orta kısımları kapanmadan bir formül mü bulunacak?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Gerekirse onu yapacağız. Sonuçta eğer aile çocuğunu İmam Hatip'e göndermek istiyorsa o olanağı sağlayacağız. Eğitim stratejik bir alandır. Siyasetçiden çok eğitimcinin ilgi alanına girer. Eğitimciler çocuklarına çağdaş eğitim vermek zorundadırlar, onlara sorgulayıcı eğitim vermek zorundayız. Dolayısıyla çocuğun üstün yararını dikkate alarak, eğitim şuralarında tartışılacak ve biz de gereğini yapacağız." cevabını verdi.

YENİ EKONOMİK PROGRAM ORTAYA KONAMAZSA KRİZLER ÇIKABİLİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13 yıllık iktidarın sorun üretir hale geldiğini ifade ederek, “Türkiye'nin yeni bir ekonomik programa ihtiyacı var. Eğer bu program sağlıklı şekilde ortaya konmazsa yeni krizler ortaya çıkabilir.” dedi.

13 yıllık iktidar sorun üretir hale geldiğini ama sorun çözemediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Hem iç politikada hem de dış politikada büyük sorunlar yarattı. Yarattığı sorunların faturaları ağır ağır çıkmaya başladı, 2 milyon Suriyelinin gelmesi, Libya'yla, Mısır'la, Ortadoğu'yla ilişkiler, dış politikanın Türkiye'ye yüklediği bazı ekonomik sıkıntılar var. Gaziantep, Şanlıurfa eskiden Ortadoğu’ya mal ihraç ederdi ihracat büyük ölçüde durdu. Mısırla ilişkiler bozulduğu için Ro-Ro seferleri de iptal edildi. Böylece fatura lojistik sektörüne de çıktı. İnsanlar ellerindeki tırları satmak istiyor.

EKONOMİYİ NASIL YÖNETECEKLERİNİ BİLMİYORLAR

Çünkü ekonomiyi nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar. Kemal Derviş ve arkadaşlarının Türkiye'yi ekonomik krizden çıkaran programını sürdürmek istediler ama Derviş bundan 4 yıl önce uyarmıştı, 'yeni bir ekonomik programa ihtiyaç var' demişti ama bunlar dikkate almadılar. Gerçekten de Türkiye'nin yeni bir ekonomik programa ihtiyacı var. Eğer bu program sağlıklı şekilde ortaya konmazsa yeni krizler ortaya çıkabilir. Bunu da zaten en net şekilde Sayın Erdoğan dedi ki, 'ekonomi patinaj yapıyor', iyi de kim hükümette? İşsizlik, yoksulluk giderek artıyor, baktığınız zaman. Bu, Türkiye'nin rahat kaldırabileceği bir tablo değil. O nedenle tüm bu sorunlarına değinen ve çözüm üreten bir parti olarak seçim bildirgesinden sonra gözler CHP'ye çevrildi. Önce şunu düşündüler, 'gerçekten de CHP proje üreten bir konuma gelmiş.' Artı biz hem kısa hem uzun vadeli sorunlara çözüm üretecek projeler ürettik. Sadece emekli 2 maaş ikramiye, asgari ücreti bin 500 TL çıkarma kısa vadeli rahatlamalar değil."

PROJENİN YERİNİ ÖZELLİKLE AÇIKLAMADIK

Merkez Türkiye projesinin yerinin özellikle belirlenmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, yerin bürokrasi ve iş çevrelerinin bir araya gelerek belirleneceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, yerin belirlenmesi durumunda insanların arazi kapatabileceğini, bunun da 'olduğundan fazla kamulaştırmaya' neden olabileceğini kaydetti.

İKTİDAR OLURSAK MECLİS’E İLK GETİRECEĞİMİZ BAYRAMLARDA İKRAMİYE YASASI

İktidar olmaları durumunda, ilk olarak 'emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye verilmesini ön gören kanun tasarısını' yasalaştıracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, "3 maddelik bir kanun tasarısı olacak, 'Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye verilir', yürürlük ve yürütme maddesi. Bakanlar Kurulu'na getireceğiz, tek başına bir yasa olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları durumunda bir yıl içinde gerçekleştirecekleri düzenlemeleri şöyle sıraladı: "Aile Sigorta Yasası, taşeron işçilere kadro verilmesi, kredi kartı faizlerinin silinmesini öngören düzenleme, Siyasi Ahlak Yasası, asgari ücretin bin 500 TL’ye çıkarılması, çiftçiye mazotun 1,5 lira yapılması, konut desteğinin sağlanması."