Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adana ve Mersin’de HDP binalarına yapılan saldırıları değerlendirdi. Davutoğlu, “Biz bu tepkiyi gösterirken bir baktık HDP Eş Başkanı açık bir şekilde hatta hükümetinde ötesinde Cumhurbaşkanı'mız olduğuna dair hiç mesnedi olmayan ve seçimlere bir anlamda öfke, kutuplaşma virüsü bulaştırmaya çalışan bir yaklaşım sergiledi. Hemen onu takiben sanki HDP ile MHP sanki paslaşıyormuş gibi HDP 'biz onların yapmadığına inanıyoruz ama' diye pas verdi. MHP’liler de bu koroya katılıp 'AK Parti’nin bu saldırıların arkasında olduğunu' ifade eden yaklaşımda bulundular. " dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkez binasında Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuştu. Son günlerde muhalefet partilerinin tahrik içerisine girdiğini gördüklerini ifade eden Başbakan Davutoğlu, birçok yerde binalarına, milletvekili adaylarına saldırılar söz konusu olduğunu söyledi. Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Van’da, Ağrı’da, Siirt’te doğrudan kendileri hedef edildi. Biz en başından itibaren Erzurum’da miting yaptığımızda henüz hiçbir parti mitinglere başlamamıştı. İlk mitingi yaptığım gün ben bir çağrıda bulunmuştum: Gelin bu seçim dönemini bir barış ve demokrasi şöleni haline dönüştürelim. Her yerde bütün liderler birbirlerine saygılı olsunlar. Oradan AK Parti teşkilatlarına talimat maiyetinde bir mesajda iletmiştim. Kim ne yaparsa yapsın AK Parti her zaman meşru zeminde olacak. AK Parti her zaman siyasette ahlak dilinin sözcüsü ve öncüsü olacak. Ama maalesef son iki hafta içinde yaşadıklarımız ne zaman AK Parti adaylara saldırıya uğrasa, ne zaman AK Parti binaları saldırıya uğrasa diğer partilerden tek bir destek mesajı gelmedi. Tek bir parti lideri dahi çıkıp bu tip saldırıları kınamadı.”

Herhangi bir partiye saldırı olduğunda bunu kınadıklarını kaydeden Davutoğlu, “Mitinglerde karşılıklı saygının olması için genel başkanlar yuhalandığı zaman onları bizzat durdurdum ve buna izin vermeyeceğimi söyledim. Buna mukabil muhalefet liderleri neredeyse her mitingde hakareti aşan tutumlarla Sayın Cumhurbaşkanı'mızı da bu seçim kampanyasının içine katarak O'na, bana bütün AK Parti teşkilatına şu ana kadar bir kampanya yöntemi geliştirmeye çalıştılar." dedi.

Vatandaşlara seslenen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Siyasette edebin, hayanın sözcüsü olduk. AK Parti teşkilatları hiçbir yerde gerginliğin tarafı olmayacaklardır ve alınacak her türlü tedbiri alacağız. AK Parti Genel Başkanı olarak bu anlamada gerekli mesajları verdik. Buradan da Başbakan olarak gönlü başka partilere oy verme niyetinde olan vatandaşlarımızı da katarak ifade ederek hangi partiye nerede saldırı olursa biz bütün partilere ve temelde Türk demokrasisine yapılmış saldırı olarak görürüz. Onların görüş ayrılıklarımız olsa da diğer parti liderlerinin ya da teşkilatlarının onuru bizim için korunması gerek asli hususlardır ve konuda da hükümet olarak gerekli olan bütün tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz.”

HDP ve MHP, AK PARTİ’NİN BU SALDIRILARIN ARKASINDA OLDUĞUNU İFADE EDEN YAKLAŞIMLARDA BULUNDULAR

Son iki günde Adana ve Mersin’de HDP’ye yapılan saldırıdan hareketle yapılan yorumlar bu saldırıyı gerçekten yapan güçlerin neyi planlamak istediğini açıkça ortaya koyduğunu savunan Davutoğlu, o olaylar olduğu anda İçişleri Bakanlığı ile yoğun bir şekilde faillerinin bulunması çalışmalarını başlattıklarını bildirdi. Davutoğlu, şunları kaydetti: “Faillerinin bulunması içinde gerekli talimatı verdim. Biz bu tepkiyi gösterirken bir baktık HDP Eş Başkanı açık bir şeklide hatta hükümetinde ötesinde Cumhurbaşkanı'mız olduğuna dair hiç mesnedi olmayan ve seçimlere bir anlamda öfke, kutuplaşma virüsü bulaştırmaya çalışan bir yaklaşım sergiledi. Hemen onu takiben sanki HDP ile MHP sanki paslaşıyormuş gibi HDP 'biz onların yapmadığına inanıyoruz ama' diye pas verdi MHP’liler de bu koroya katılıp 'AK Parti’nin bu saldırıların arkasında olduğunu' ifade eden yaklaşımda bulundular. Kılıçdaroğlu, daha olayın üzerinden birkaç saat geçmeden yine partimizi suçlayan ifadelerde bulundular. Kimse AK Parti’ye meşruiyet dışı bir durum ve tavır ifade edemez. Bunu buradan ifade etmek isterim.”