MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, kayıp kaçak bedelinin, dağıtım şirketleri lehine ve elektrik aboneleri aleyhine bir rant alanı oluşturduğunu söyledi. Akçay, elektrik faturalarında kayıp kaçak bedeli alınmaması için kanun teklifi verdi. Teklifinde, kayıp kaçak elektrik bedelinin herhangi bir şekilde elektrik faturalarına yansıtılamaması için elektrik sarfiyatıyla doğrudan ilişkili bulunmayan unsurların elektrik tarifelerinde olmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de elektrik faturalarını oluşturan kalemlerin, abonelere hiçbir şekilde yükümlülüğü olmayan ekonomik yük getirdiğini belirten Milletvekili Akçay tüketim tutarı, kayıp kaçak bedeli, dağıtım bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi ve KDV kalemleri adı altında tahsilat yapıldığını belirtti. Kayıp kaçak bedelinin, elektrik sarfiyatına yönelik bir uygulama olmadığını ifade eden Akçay, kanun teklifinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Kayıp kaçak bedeli, elektrik enerjisinin iletimiyle ilgilidir. Elektrik enerjisi, abonelere iletilmek üzere santrallerden dağıtım sistemine girmektedir. Elektrik enerjisinin bir kısmının iletim hatlarındaki teknik problemler nedeniyle yolda kaybolması, bir kısmının da kaçak kullanılması nedeniyle santrallerden çıkan elektrik enerjisinin tamamı, tüketicinin sayacından geçmemektedir. Santrallerden çıkan elektrik enerjisi miktarı ile tüketicinin sayacındaki elektrik enerjisi miktarı arasındaki fark, kayıp kaçak olarak ifade edilmektedir. Diğer bir ifadeyle kayıp kaçak bedeli, elektrik sisteminde var olan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin, kayıp kaçak bedeli oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla tüketicilere yöneltilen bir bedeldir.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, kayıp kaçak bedeli tahsilatının hukuksuz olduğunu itiraf ettiğini hatırlatan Erkan Akçay, bu bedelin hiçbir kanuni dayanağı olmadığını, elektrik iletiminde kayıpları azaltacak altyapı yatırımlarının yapılması ve kaçakla mücadele edilmesinin dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu kaydetti. Kayıp kaçak oranlarının yeniden düzenlenmesiyle elektrik dağıtım şirketlerine ek finansman sağlanmasının, geçen yıllarda EPDK kararlarına yansıtıldığını aktaran MHP Milletvekili Akçay, “EPDK’nın 2932 sayılı kararına göre 2015 yılı kayıp kaçak oranları hedefleri şu şekildedir: Dicle Elektrik Dağıtım şirketinin 2015 yılı hedefi yüzde 29,01, Vangölü Elektrik Dağıtım şirketinin yüzde 21,97, Aras Elektrik Dağıtım şirketinin yüzde 15,08, Toroslar Elektrik Dağıtım şirketinin yüzde 7,74, Boğaziçi Elektrik Dağıtım şirketinin yüzde 7,57. EPDK’nın 15 Kasım 2012 tarihli kararına göre 2015 yılı kayıp kaçak oran hedefleri Dicle EDAŞ için yüzde 49,03, Vangölü EDAŞ için yüzde 35,94, Aras EDAŞ için yüzde 17,73, Toroslar EDAŞ için yüzde 10,72, Boğaziçi EDAŞ için yüzde 9,78 olarak yeniden belirlenmiştir. Bu oran farklılıkları, kayıp kaçak bedeli tahsilatını arttıracaktır. Böylece kayıp kaçak bedeli üzerinden, dağıtım şirketleri lehine ve elektrik aboneleri aleyhine bir rant alanı oluşturulacaktır.” dedi.