CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye’nin bir seçim hükümetine değil, 4 yıllık güçlü bir hükümete ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’nin kaybedecek zamanı olmadığını belirten Hamzaçebi, “Sorunlar çoktur, bu sorunları 4 yıllık güçlü bir hükümet ancak çözebilir. Bu eğer kurulacak ise başarılabilir ise bir reform hükümeti olmalıdır. Yoksa durumu idare eden sadece koltuk paylaşımından ibaret olan bir koalisyon hükümetinin Türkiye’ye hiçbir yararı olmaz. Biz Türkiye’nin sorunlarını çözecek hak ettiği seviyeye taşıyacak, Türkiye’nin beklediği, toplumun beklediği, istediği reformları gerçekleştirecek bir reform hükümeti istiyoruz. Bilemiyorum başbakan nasıl bir öneri yapacak, nasıl bir çerçeve sunacak. O bunları ortaya koyduktan sonra elbette Cumhuriyet Halk Partisi’nin tutumu da netleşmiş olacak.” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde(TBMM) 14’ncü Dönem (1969-1973) Zonguldak Milletvekili Hüseyin Baytürk'ün cenaze töreni yapıldı. Törene Baytürk’ün ailesi ve yakınları, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Sözcüsü Haluk Koç, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel katıldı. Kılıçdaroğlu, Baytürk’ün ailesine başsağlığı diledi. İsmet Yılmaz da Baştürk’ün ailesine başsağlığı diledikten sonra törene geçildi. TBMM Şeref Kapısı Merdivenleri önünde gerçekleştirilen törenin ardından cenaze araca bindirildi. Yılmaz ve Kılıçdaroğlu da cenaze yürüyüşüne katıldı.

Cenaze töreninin ardından CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de basın mensuplarına gündemi ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun CHP’yi ziyaret edeceğini belirten Hamzaçebi, “Nasıl bir öneri yapacak, nasıl bir değerlendirme yapacak bilemiyoruz. kendisinin önerilerine göre biz de genel başkanımızda elbetteki açıklamayı yapacaktır?” dedi.

Basın mensuplarının “Önce dinleyeceksiniz?” sorusuna Hamzaçebi, “Tabi ki. Teklif sahibi Başbakandır. Hangi teklifi yapacak veya teklif yapacak mı yapmayacak mı? Sadece nabız mı tutacak bütün bunlar görüşmelerden sonra belli olacak. Herhalde 14’ten sonra toplantının bitiminde her şey belli olur.” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, “Başbakan uçakta ‘Taşın altına eline yarım sokmak olmaz’ açıklamasında bulundu. Siz hazır mısınız taşın altına elinizi koymaya?” sorusuna Hamzaçebi şu cevabı verdi: “Genel Başkanımız bunu çeşitli kereler ifade etti. Türkiye’nin bir seçim hükümetine değil 4 yıllık güçlü bir hükümete ihtiyacı vardır. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yoktur. Sorunları çoktur bu sorunları 4 yıllık güçlü bir hükümet ancak çözebilir. Bu eğer kurulacak ise başarılabilir ise bir reform hükümeti olmalıdır. Yoksa durumu idare eden sadece koltuk paylaşımından ibaret olan bir koalisyon hükümetinin Türkiye’ye hiçbir yararı olmaz biz Türkiye’nin sorunlarını çözecek hak ettiği seviyeye taşıyacak, Türkiye’nin beklediği toplumun beklediği istediği reformları gerçekleştirecek bir reform hükümeti istiyoruz. Bilemiyorum başbakan nasıl bir öneri yapacak nasıl bir çerçeve sunacak. O bunları ortaya koyduktan sonra elbette cumhuriyet Halk Partisi’nin tutumu da netleşmiş olacak.”

'İLKELERDE MUTABAKAT SAĞLANDIKTAN SONRA GERİSİ AYRINTIDIR'

“Taşın altına ondan sonra mı elinizi koyacaksınız?” sorusuna Hamzaçebi, “Başbakan önerisini yapmadan medya üzerinden yaptığı değerlendirmeleri burada değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Kılıçdaroğlu’na genel başkanımıza önerisini yapar, genel başkanımızda bugüne kadar çok sorumlu bir muhalefet, sorumlu bir genel başkan profili çizmiştir. Gayet sorumlu yapıcı Türkiye’nin reform hükümetine ihtiyacı olduğuna vurgu yapar, bu çerçevede bütün açıklamalarını yapan bir politika izlemiştir. Hala genel başkanımız bu çizgidedir. Türkiye’nin kaybedecek zamanı olmadığını kendisi düşünmektedir. Elbette Davutoğlu’nun önerilerine sorumlu bir devlet adamı anlayışıyla Kılıçdaroğlu gerekli açıklamaları yapacaktır.” cevabını verdi.

Başbakan ile yapılacak görüşmede CHP heyetinin neden ekonomi ağırlıklı olduğunun sorulması üzerine Hamzaçebi, “Elbette ben ekonomi yönetiminden gelen bir kişiyim, Faik Öztrak aynı şekilde ekonomi yönetiminden gelmekte. Selin Sayek Böke üniversiteden gelen ekonomist bir arkadaşımızdır. Haluk Koç partimizin sözcüsüdür, siyasi birikimi çok fazla bir arkadaşımızdır. Ancak ekonomi ağırlıklı derken birde şöyle değerlendirin. Öztrak ve ben aynı zamanda kamu yönetimi tecrübesi olan muhtelif hükümetlerle çalışmış olan bürokratlarız. Birde olayı böyle değerlendirin. Sadece ekonomi ağırlıklı değil, kamu yönetimi tecrübesi olan, ekonomiyi bilen siyaseti bilen bir ekip. Bütün bunların ötesinde genel başkanımı var.” şeklinde konuştu.

“Heyetti ki isimlerin muhtemel bakanlar olabilir mi” sorusuna Hamzaçebi, “Bu dereyi görmeden paçaları sıvamak olur. Türkiye’nin bir güçlü hükümet ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Tabi ki görüşmeler sonunda nasıl bir çerçeve çıkar onu bilemiyorum. Şuanda bakanlık konularını konuşmak son derece erken, önemli olan ilkelerde mutabakat sağlamak, sorunlarda mutabık olma, bu sorunlar çerçevesinde hangi ilkeler ortaya konacaktır. Hangi ilkelerde mutabakat sağlanacak bu önemlidir. İlkelerde mutabakat sağlandıktan sonra gerisi ayrıntıdır.” açıklamasında bulundu.