Genel seçimde İzmir’de büyük bir hezimet yaşayan AK Parti’nin, bir önceki seçimde yüzde 36 olan oy oranı 10 puan düşerek yüzde 26’da kaldı. AK Parti’de yaşanan hezimetin kime fatura edileceği tartışılırken Gaziemir eski İlçe Başkanı Sabır Telingün, oy kaybının temelinde, 2014 yerel seçimlerinden önce teşkilatların dağıtılmasının yattığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atatürk Stadı’nda düzenlediği toplu açılış törenine katılımın çok az olmasının, AK Parti’nin İzmir’de yaşadığı büyük oy kaybının göstergesi olduğunu aktaran Telingün, başarısızlığın faturasının İl Başkanı Bülent Delican’a kesilmesinin doğru olmayacağını kaydetti.

AK PARTİ İZMİR’DE 10 PUAN DÜŞTÜ

2011 genel seçiminde İzmir’de yüzde 36 oy alan AK Parti, bu seçimde 10 puanlık düşüş yaşayarak yüzde 26 alabildi. Oy kaybını değerlendiren eski İlçe Başkanı Telingün, bunda başta Binali Yıldırım faktörünün etkili olduğunu ileri sürdü. Telingün, “Binali Bey İzmir’e aday olduğunda, o günkü il yönetimiyle birlikte Buca gibi, Konak gibi, Seferihisar gibi, Karabağlar gibi ilçelerde teşkilatları hiçe sayan, özellikle büyük ilçelerde, Buca, Konak, Karabağlar başta olmak üzere ki seçmenin yüzde 70’i buralarda yaşar, bu ilçelerde teşkilatları yok sayarak, teşkilatları dağıtarak aday belirleyip İzmir’de AK Parti’nin teşkilatlarında emek vermemiş insanlarını koyarak ilk kırılmayı başlattı. O dönemin il başkanıyla beraber bu dağınıklığı teşkilat bir türlü toparlayamadı. Bu konuda şimdiki İl Başkanı Bülent Delican’ı suçlamak insafsızlık olur. Özellikle onların ilçe başkanlarını, ‘Gidin aday olun, istifa edin, sizi aday yapacağım.’ diyerek istifa ettirip daha sonra da hepsini harcamaları, teşkilatlarda güvensizliğe neden oldu ve bu harcanan yerler, bakın Gaziemir, Konak, Buca, Karabağlar, en ciddi oy kaybının yaşandığı yerler. Başka yerde aramasınlar, Binali Yıldırım’ın adaylığında AK Parti’nin İzmir teşkilatını parça parça ettiler.” dedi.

'CUMHURBAŞKANI’NIN TOPLU AÇILIŞ TÖRENİ GÖSTERGEYDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir Atatürk Stadı’nda seçimden önce düzenlediği toplu açılış törenine katılımın düşük olmasının, AK Parti’nin İzmir’de oy kaybı yaşayacağının bir göstergesi olduğunu aktaran Telingün, “Stadyumda yapılan törene, bana gelen bilgiye göre 7 bin kişinin katıldığı belirtildi. Bu, AK Parti’nin İzmir’de yaşayacağı oy kaybının bir işaretiydi. Bunun daha önemli işaretleri de vardı. O da aday belirleme sürecinde teşkilatların neredeyse yok sayılması, olabildiğince bol ithal aday olması teşkilatlarda tepkiye yol açtı. Özellikle hükümetin son dönemde çözüm süreciyle ilgili seçim dönemine girildiğinde masayı devirmesi, özellikle Doğu ve Güneydoğu oylarının tamamen kaybedilmesine neden oldu. Üstüne üstlük yine her zamanki gibi seçilebilecek yere bir doğulu aday koyulmaması Konak’taki, Karabağlar’daki kaybın en büyük sebeplerinden biri. Teşkilatları çalıştırmama adına teşkilatlar parça parça edildi, 2014 yerel seçiminden önce. Bu krizin etkisi hala sürüyor.” dedi.

Telingün, oy kaybının faturasını İl Başkanı Delican’a kesmenin doğru olmayacağını belirterek, “Bülent Delican, darmadağın olmuş bir teşkilatı çok kısa bir sürede toparlama niyetiyle çalıştı. Delican’a, teşkilatla oynamayı alışkanlık edinmiş milletvekillerinin müdahaleleriyle bir defa baştan istediği ekibi kurdurmadılar ve daha toparlanmadan hemen genel seçimle karşı karşıya kaldı. Bence Sayın Delican, İzmir teşkilatının görüp görebileceği en iyi niyetli ve en çalışkan il başkanlarından biri ama bu konuda suçlanması gereken varsa burada, özellikle Balçova ve ardından Konak gibi teşkilatlardan başlanmalı, ilçe teşkilatlarından başlanmalı.” dedi.