AKP’li dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesini, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Erdal Aksünger, “Parmak çoğunluğuyla kimse aklanamaz.” sözleriyle değerlendirdi. Yüce Divan oylamasında AK Parti’nin kendi bloğunda ciddi bir çatlak verdiğine dikkat çeken Aksünger, “Kim neresinden bakarsa baksın, 248 tane oy çıkmışsa ben şunu bilirim, 312 sandalyesi olan bir partinin 248 oy almış adamını kimse aklayamaz. 60 küsur adam, bunların aklanmasına oy vermemiş. Bu 248 oy, hem Recep Tayyip Erdoğan hem de bakanlarını vicdani olarak mahkum etmiştir.” dedi.

AK Parti'li dört eski bakan hakkındaki iddiaları kendilerince ahirete bırakmak gibi bir şey yapsalar da boyunlarının borcu olarak hep orada asılı duracağıı söyleyen Milletvekili Aksünger, “Bu onların boynunda asılı şu anda, asılı olduğuna göre burada kapanmaz. İster maddi ister manevi seçeneklerden, bakın bu kapatılması mümkün olmayan bir hikayedir.” dedi. Meclis çatısı altında bugüne kadar 105 kez Yüce Divan meselesi olduğunu, Yüce Divan’a gidenler olduğu gibi gitmeyenlerin de olduğunu hatırlatan Aksünger, şunları söyledi: “Ama hiçbiri bunun gibi olmamış. Neden? Bu kadar çok maddi dayanağı olan, bu kadar çok hukuki sürecin işlediği, bu kadar çok insanın içinde olduğu, sadece bakanların olmadığı, yüzlerce kişinin içinde olduğu bir yapılanmayı, Meclis’te parmak çoğunluğuyla kimse aklayamaz.”

'248 OY, ERDOĞAN VE BAKANLARINI VİCDANİ OLARAK MAHKUM ETMİŞTİR'

Dün akşam Meclis’te yaşanan manzaranın, iktidarın kendisi açısından da güvenoyu problemi ortaya çıkardığını savunan Erdal Aksünger, “Bir komisyon raporundan bahsetmek mümkün değil. Çoğunluğun aldığı, AKP’lilerin aldığı rapor, daha doğrusu tahakküm raporu. Yukarıdan bindirilmiş kıtaların aslında üzerine çullandığı bir hikaye bu. Bu rapor Meclis’e geldiğinde eğer hiçbir öneri vermeseydik, bu rapor oylanmadan geçecek miydi? Sonuçta asıl olan, oylamanın yapılacağı yer, Meclis’in kendisi. Meclis’in kendisinde şunu gördük ki en azından üç bakanla ilgili konu, Meclis salt çoğunluğunun altında kaldı. Bu, güvenoyu problemi de var demektir. Ayrıca bu rapor, üç bakanla ilgili kabul edilmiyor demektir. Bunu böyle algılamak lazım.” dedi.

Kimsenin Meclis’i mahkeme olarak görmemesini isteyen ve Yüce Divan’a gitmelerinin önü kesilen dört eski bakanla ilgili konuyu vicdani olarak kimsenin aklayamayacağını söyleyen CHP Milletvekili Aksünger, “2015 için ilk günlerinden beri iktidara yakın tüm medyada algı yönetimi, sayfalarca ilanlar verenler, Cumhurbaşkanı'nın devreye girip, ‘İşte komisyon teknik çalışmayı yapmıştır, Meclis de gereğini yapacaktır’ tarzında AKP milletvekilleri üzerindeki baskıları, arkasından gelen ikna odaları, 10-15’erli vekilleri alıp ikna edilmesi sürecine rağmen AKP, kendi bloğunda ciddi bir çatlak vermiştir. Kim neresinden bakarsa baksın, 248 tane oy çıkmışsa ben şunu bilirim, 312 sandalyesi olan bir partinin 248 oy almış adamını kimse aklayamaz; 60 küsur adam bunların aklanmasına oy vermemiş. Bunlar Ahmet Davutoğlu ile bakanlık arkadaşlıkları yapmışlar. Kimin bakanı? Recep Tayyip Erdoğan’ın bakanları. Bu 248 oy, hem Recep Tayyip Erdoğan hem de bakanlarını vicdani olarak mahkum etmiştir. Sadece bakanlar meselesi değil, altında yatan hırsızlık, rüşvet, yolsuzluk işleri, bir sürü şeyin üzerini örtemezler.” diye konuşu.

Aksünger, Meclis’te ve yargı sürecinde kapatılmak istenen 17 Aralık sürecini merak edenlerin, Meclis sayfalarında yayımlanacak olan komisyon raporlarının en azından muhalefet şerhlerinin olduğu yerleri incelemesini isteyerek, herkesin oradaki ballı börek konuları, lebiderya işleri rahatlıkla görebileceğini söyledi.