CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, sivil toplum örgütleri, meslek odalarının tüm uyarılarına rağmen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) üzerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Ankapark'ı TBMM gündemine getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı cevaplanması talebi ile TBMM Başkanlığına soru önergesi sunan Aylin Nazlıaka, Başkentlerin bir ülkenin yönetim merkezleri olduğu kadar aynı zamanda o ülkenin aynası ve vitrini, gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti.

Bir zamanlar bütün dünyanın hayranlıkla baktığı, bağımsızlığın sembolü, umudun adı olan Ankara’nın, yanlış yönetimlerin elinde giderek ruhunu yitiren, özelliklerini kaybeden bir kent haline geldiğini kaydeden CHP’li Nazlıaka, şunları dile getirdi: “Ankara, hukuk dışı keyfi belediyecilik uygulamalarının yaygınlık kazandığı, kent üzerinden belli çıkar çevrelerinin rant elde ettiği bir şehir haline dönüşmüştür. Ankara’da en temel belediye hizmetlerinden olan toplu taşım gece 11’den sonra verilmemektedir. Ankara, Türkiye’nin en pahalı toplu taşım ücretlerinden birine sahiptir. Trafik artık araç yükünü kaldıramaz haldedir. İçme ve kullanma suyu insan sağlığı açısından riskler içermektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Ankara’da 11 ay hava kirliliği yaşanmaktadır. Sınırlı yeşil alanları nedeniyle her yağıştan sonra Ankara’da cadde ve sokaklar adeta göle dönmektedir. Sanat ve kültürel dokuya saldırılar devam etmektedir. Özetle Ankara her geçen yıl daha da geriye gitmekte, sıradan bir kent haline dönüşmektedir. Çözüm bekleyen tüm bu hayati sorunlara karşı Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara’nın kaynaklarını Ankapark gibi yatırımlara harcamaktadır.

EKİM 2014 TARİHİNE KADAR 800 MİLYON TL HARCANDI

Sivil toplum örgütleri, meslek odalarının tüm uyarılarına rağmen Atatürk Orman Çiftliği üzerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankapark’ın yapımına başlandığı, uyarılar ve açılan davalara rağmen çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Nazlıaka, Ankara’nın akciğerlerine bir hançer gibi saplanan Ankapark’a Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın açıklamalarına göre Ekim 2014 tarihine kadar 800 milyon TL harcandığına dikkat çekti.

Nazlıaka devamında, “Yaşanan tüm bu hukuksuzluklara yargı dur demiş, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde Ankapark yapılabilmesi için Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Danıştay 14. Dairesi tarafından iptal edilmiştir. Yüksek mahkemenin gerekçesinde, hayvanat bahçesinin yıkılıp yerine yapılmasının önünü açan Bakanlar Kurulu kararında, ‘yenileme’ adı altında 188 hektarlık çok geniş bir alanın üzerinde yenilenecek herhangi bir yapının bulunmadığına vurgu yapılmıştır. Bugüne kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin onlarca hukuksuz iş/işlemleri ve yolsuzluk iddiaları için soruşturma izni vermeyen İçişleri Bakanlığı’nın bu karar sonrası sergileyeceği tutum hukuk devleti açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.

"ORTADA DURAN HUKUKSUZLUĞU ÜZERİ Mİ ÖRTÜLECEKTİR?"

CHP Milletvekili Nazlıaka bu bağlamda; Başbakan Davutoğlu’nu şu soruları yöneltti:

"Ankapark konusunda Danıştay 14. Dairesi’nin verdiği karar ortadadır. Bu karar dikkate alınarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açılmasına izin verilecek midir? Yoksa her defasında olduğu gibi soruşturma izni verilmeyerek, bütün açıklığıyla ortada duran hukuksuzluğun üzeri mi örtülecektir?

Danıştay’ın 14. Dairesinin kararı da dikkate alınarak Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerinde Ankapark projesi kapsamında inşa edilen yapılar yıkılacak mıdır? Atatürk Orman Çiftliği eski haline getirilecek midir?

Ankapark’a Temmuz 2015’e kadar toplam kaç TL para harcanmıştır? Ortaya çıkan kamu zararı nedir? Bu zarar, zarara yol açan yöneticilere ödetilecek midir?

Ankapark’la birlikte Atatürk Orman Çiftliği’nde yok edilen yeşil alan miktarı nedir? Ankapark’ta yapılan çalışmalar su havzalarını nasıl etkilemiştir?

Ankapark’a harcanan kaynakla kaç km metro hattı yapılıp, kaç tane toplu taşım aracı alınabilir?

Dünyanın önemli başkentleri on milyonlarla ifade edilen turiste ev sahipliği yaparken Başkent Ankara’da bu sayı neden düşüktür? Bunda Ankapark gibi doğayı yok eden projelerin etkisi var mıdır?"