Almanya’daki yuvalarda süresiz grev tehlikesi belirdi. Ver.di Sendikası üyeleri arasında dün grev oylaması başlattı. Oylama 5 Mayıs’a kadar devam edecek. Üyelerin yüzde 75’inin grevden yana tavır koyması halinde yaklaşık 10 gün kadar sonra tüm yuva ve kreşlerde süresiz greve gidilecek.

Ver.di Sendikası 20 ile 21 Nisan tarihlerinde, Offenbach’ta, Yerel Belediye Dernekleri Birliği (VKA) ile gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinin beşincisinde de uzlaşma sağlanamaması üzerine grev ihtimalini gündeme getirdi. Toplu sözleşme görüşmeleri 240 bin eğitmeni kapsıyor. Ver.di ile birlikte GWE ve DBB sendikaları eğitmenlere yüzde 10 oranında zam talep ediyor. Sendikalar eğitmenlere yönelik beklentilerin ve omuzlarına yüklenen yüklerin arttığına dikkat çekiyorlar. İşverenler ise zam talebine karşı çıkıyorlar.

EĞİTMENLERE HAK ETTİKLERİ DEĞER VERİLMELİ

Ver.di Başkanı Frank Bsirske basına yaptığı açıklamada “İşverenler çocukların ve ailelerin sırtından güç gösterebileceklerini sanıyorlar ama yanılıyorlar” diyerek eğitmenlerin hakkını savunmak için sendikal mücadele verileceğini söyledi. Bsirske, “İşverenler beş görüşme boyunca eğitmenlerin ihtiyaçlarını inkar etti. Yaptığımız görüşmelerde tartışmaya değer, gerçek bir teklif getirmediler. Ufak tefek, ciddiye alınmayacak öneriler sunmakla yetindiler ve böylece greve gidilmesini provoke etmiş oldular.” şeklinde konuştu ve oylama sonuçlarının belli olmasıyla birlikte hemen harekete geçeceklerini bildirdi.

Verdi Başkanı Bsirske işverenlere bir kez daha çağrı yaptı ve oylama işleminin 5 Mayıs’a kadar süreceğine işaret ederek “Bize her an teklif getirebilirsiniz. Grevleri engellemek sizin elinizde.” ifadesini kullandı. Bsirske konuşmasında politikacılara da mesaj verdi ve şunları söyledi: “Siyasi konuşmalarda çocukların erken eğitiminin, engellilerin topluma kazandırılmasının önemi sürekli vurgulanıyor. Dolayısıyla bu sektörde çalışanların sunduğu hizmetler kıymetli. Büyük sorumluluk gerektiren alanda hizmet edenlere hak ettikleri değer verilmelidir.”

SON ZAMLAR 6 YIL ÖNCE YAPILDI

Almanya’da eğitmenler son olarak bundan altı yıl önce greve gittiler. Altı yıl önce yapılan grev üç ay sürdü. Ver.di Başkanı Frank Bsirske eyaletlerdeki yerel belediyelerin eğitmenlere zam yapmayı reddetmeleri halinde mücadelenin sert geçeceğini duyurdu ve belediyelere yapılacak baskının zam talebi kabul edilene kadar süreceğini açıkladı. Öte yandan Yerel Belediye Dernekleri Birliği Genel Sekreteri Manfred Hoffmann ise sendikayı suçladı ve “Onlar grev yapmaya karar vermişler. Toplu sözleşmelerde sunduğumuz tekliflerin hiçbirine olumlu bakmadılar.” dedi.

Hoffmann, sendikaya eğitmenler için iki farklı alanda zammı öngören geniş kapsamlı bir plan sunduklarını, plan uyarınca bazı eğitmenlerin maaşlarına ayda 443 Euro’ya kadar zam öngörüldüğünü söyledi ancak planın sendika yetkilileri tarafından dikkate alınmadığını öne sürdü.