Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki dönem daha çok tarım danışmanı olacağını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 30’a yakın üst düzey Bakanlık bürokratıyla katıldığı ‘Adıyaman İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Çalıştayı’ sonrasında açıklamada bulundu. Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat, ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri çalıştaya katıldı.
Yaklaşık 5 saat süren çalıştayın sonunda açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çalıştayda dile getirilen konular ile ilgili yapılacak çalışmaları anlattı.
Faruk Çelik sonuç ile ilgili şu açıklamada bulundu:
“Tarım danışmanlarını istihdamıyla ilgili yeni model olan işletme bazlı sisteme geçtik. Önümüzdeki dönem daha çok tarım danışmanı olacak.
‘Genç Çiftçi’ uygulamalarıyla ilgili olarak 450 Milyon TL’lik bütçemiz var. Bunu 81 ile yaygın bir şekilde geliştirildi. 30 Bin TL’lik hibe desteği veriyoruz. Gelecek yıl hangi illerde uygulanacağını ayrıca değerlendireceğiz.
Kalkınma ajanslarında tarım kökenli ziraat odalarının temsilcilerin olması yönündeki talebi ilgili Bakanımıza ilettim. Bu bölgede bunun uygun olabileceğini ifade etti.
Nitratlı gübre yasaklandı. 300 bin ton civarında yedieminde. Bu önemli bir konu. Sezon itibariyle nitratlı bir gübreye ihtiyacın olmadığı bir dönem yaşıyoruz. Nitratlı gübreye çok ihtiyaç olduğu döneme girmeden ya alternatif bulacağız ya da alternatif bir çözüm bulacağız. Bölgede terörle verilen mücadele bellidir. Burada tarıma dönük ürün ve araçların vatandaşların ve güvenlik güçlerinin şehit edilmesine müsaade edilemezdi. İnşallah 5-6 ay içerisinde gerek sektör inşallah alternatif bir çıkış bulacağız.
Barajlarla ilgili olarak ise Çetintepe 2017’de bitiyor. Koçali Barajı’nda acele kamulaştırma konusunda Bakanlar kuruluna gelecek bunu takip edeceğiz. Gömükan Barajının ihalesi yapıldı. Gelecek dönem için Besni ve Büyükçay barajlarıyla ilgili etüt çalışması devam ediyor.
Ziraat Bankası sıfır faizli kredilerin sorunlarını değerlendirdik. 2017 yılında Tarsim sigortası genişliyor. Tomurcuklanma dahil ediliyor. Kuraklıkla ilgili çalışmalar var.
Sütteki kriz Türkiye’de büyük oranda çözdük. Hayvanların küpesiyle ilgili olarak artık kayıt dışı olmayacak. İşletme bazlı sorumluluk olduğu için doğan, kesilen diye işletmeler tarafından Bakanlığa bildirilecek. Sorumluların verdiği bilgiler anlık olarak güncel olacak.
Yeteri kadar besi hayvanımız var. Hayvanlar Tırlara yüklenip geliyor. Besilik hayvan sayısı şuan 1 milyon 300 bindir. Fiyatlar da aldığımız fiyatların altındadır.
‘Köyümüze geri dönelim’ ile ilgili şuandaki bizim bütün mücadelemiz bu yöndedir. Şehir hayatlarına gitme bir geçişti. Herkes şehri tattı. Şimdi eğer kırsal da iş imkanları ve aş imkanları oluşturursak, koşa koşa o imkanlardan yararlanmak için gelecekler. Biz bu imkanları oluşturmaya devam edeceğiz.
Hububat fiyatlarını açıklama noktasına geldi. Herhalde bu haftanın başında Başbakanımızla görüşeceğiz.
Mermer tozu ile ilgili arkadaşlar değerlendirecekler.
Kesimdeki hayvanlara yerli olmak kaydıyla, dişi olmamak kaydıyla 200 TL destek veriyoruz.
Adıyaman’da sert kabuklu meyvelerle ilgili işletme paketleme tesisinin kurulmasıyla ilgili, mutlaka burada bir işletme ve paketleme kurulmasından yanayız.
Tohumculuk konusu ve fidan konusu Adıyaman’ı merkez yapacak şekilde arkadaşlarımız çalışmalarına başlayacak. Burası fidancılığın ve tohumculuğun en önemli merkezlerinden birisi olacaktır”.
Bakan Faruk Çelik, daha sonra Adıyaman’dan ayrıldı.