Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin şehit sayılması diye bir konunun olmadığını söyledi. “Bunlar terör mağdurudur” diyen Erdem, “Teröre bulaşmamışlarsa, bir ilişkileri yoksa bunlara kanun hükümleri kapsamında bir yardım ve maaş bağlanması söz konusudur." dedi.

Temel atma ve açılış törenleri için Çorum’a gelen Bakan Erdem, Hitit Üniversitesi’ni de ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan ile görüştü. Rektörlük makamında gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdem, Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına tanınacak haklar ve 'şehitlik' tartışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve yaralananlara aylık bağlanacağını belirten Erdem, “Bu haktan yararlanılması için valiliklere müracaat edilmesi ve savcılığın raporu hazırlaması gerekiyor. Gerek bu patlama gerekse önceki patlamalarla ilgili süreç tamamlanmadığı için henüz bize intikal eden bir şey olmadı. Süreç tamamlanınca bize müracaat eden olursa, maaş bağlanması, bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile bir yakınının işe yerleştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapılacak” dedi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin 'sivil şehit' sayılmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Bakan Erdem, "Bunların şehit sayılması diye bir konu yok. Bunlar terör mağdurudur. İlgili kanunların hükümleri gereğince sadece yardım ve maaş bağlanması söz konusudur, şehit sayılması söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

'TERÖRLE BAĞLANTILI OLANLAR HİÇBİR HAKTAN YARARLANAMAYACAK'

Yardım yapılacak kişilerin bu haklardan yararlanabilmeleri için terör suçuna bulaşmamış olmaları gerektiğini hatırlatan Erdem, teröre bulaşanlara ilgili kanun hükümlerinin uygulanamadığını kaydetti. Erdem, “Teröre bulaşmamışlarsa, bir ilişkileri yoksa bunlara kanun hükümleri kapsamında bir yardım ve maaş bağlanması söz konusudur" ifadelerini kullandı.