Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, bakanlık için davet mektubu aldığını belirterek, "Ben böyle bir şeyi hiç beklemiyordum." dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, seçim hükumetinde bakan olarak yer almasını istediği isimler arasında HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca da bulunuyor.

Teklife ilişkin Konca, yaptığı açıklamada, "Doğru bugün davet mektubu geldi. Takdire ve değerlendirmeye teşekkür ediyorum. Ancak biz sonuçta Halkların Demokratik Partisi'nin üyesi ve milletvekiliyiz. Partimizin yetkili organlarıyla bir değerlendirme yapacağız. Ona göre bir karar vereceğiz. Şuanda netleşmiş bir kararımız yok. İnşallah yarın o konuda netleşiriz." ifadelerini kullandı.

'Böyle bir teklifi bekliyor muydunuz?' sorusuna Konca, şu cevabı verdi: "Ben böyle bir şeyi hiç beklemiyordum. Ben bürokrasiden geldim. Kaymakamlık yaptım ama işin açıkçası bürokraside koltukta gözümüz yok ama bir beklenti içinde de değildim. Ama öyle takdir etmişler, değerlendirmişler. O değerlendirmeye de saygı duyarız. Sağolsunlar. Bizim partideki milletvekillerinin her biri hem bürokrasinin hem bakanlık görevini yapacak birikim ve deneyime sahip insanlardır. Dolaysıyla o 80 kişi içerisinden 3 kişi seçilmiş oldu. Yoksa herkes bu görevi layıkıyla yapar."

'Gönlünüzden geçen bir bakanlık var mı?' sorusuna karşılık Konca, "Hiç düşünmedim. Samimiyetle söylüyorum. Sonuç itibariyle ben kaymakamlıktan geldim ve avukatlık yapıyorum. Şimdi İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı da bağımsız bakanlıklardan oluşuyor. Onun dışında ne olur bilemiyorum. Özel bir değerlendirmem yoktur. Zaten yazıda da öyle bir şey yok. Sadece bakanlık teklifi ve hangi bakanlık olacağı konusunda bir açıklama yoktur. Teklif bugün saat 14-15 sıralarında ulaştı. Teklifte sadece geçici başbakan olarak görevlendirildiğini ve bana da bakanlık teklif edildiği yer alıyor, Yarın 18'e kadar cevap verilmesini, reddedilmesi halinde de bağımsız atama yapılacağı belirtiliyor." dedi.

KONCA KİMDİR?

HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, 1950 Muş Varto doğumlu. Yurt dışı oylarının eklenmesinin ardından Halkların Demokratik Partisi 25. dönem Kocaeli milletvekili olarak seçildi. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu, 1980 Askerî Darbesi'ne kadar birçok şehirde kaymakamlık yaptı, darbeden sonra göreve iâde edildi, Hassa, Çüngüş ve Sürmene kaymakamlığı görevlerini yürüttükten sonra Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü'ne tâyin edildi. Bu görevinden istifa ederek Kocaeli'de serbest avukat olarak hayâtına devam etti. 1989 Türkiye yerel seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den belediye meclis üyesi seçildi. Bir süre sonra partiden ve belediye meclis üyeliğinden istifa etti. Konca 3 çocuk ve 5 torun sâhibi.