CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesi'nin, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla milletvekili adaylığı iptal edilen Atilla Sertel'e ilişkin kararını hızlandırması gerektiğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenleyen Balbay, İzmir 2. bölgeden Partisi'nin 6. sıra adayı olan ve 'Basın İlan Kurumu'ndaki görevinden, süresi içinde istifa etmediği' gerekçesiyle YSK'nın adaylığını iptal ettiği Atilla Sertel'in, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin, Sertel'in bu konuda yaptığı başvuruyu kabul etmesinin bir ilk olduğuna dile getiren Balbay, şunları kaydetti: "Bu aşama, YSK'nın Türkiye'de seçimler için son merci olmadığı anlamına geliyor. Anayasa Mahkemesi, 'Ben YSK'nın kararlarına bakar ve incelerim' demiştir. 'YSK bir karar verdiyse, artık bunun geri dönüşü yok' hükmü de artık ortadan kalkmıştır. YSK'nın, Sertel için verdiği karar siyasal cinayettir. Sertel'e 'devlet memuru statüsünde' deniliyor. Basın İlan Kurumu Yasası'nda, 'Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeleri eğer bir suç işlerlerse, devlet memuru gibi yargılanırlar' hükmü var. Atilla Sertel suç mu işlemiştir? Hayır. O zaman YSK'ya göre Sertel, siyasete girme suçu işledi."

Anayasa Mahkemesi'nden bu konuda sağlıklı, adil bir karar beklediklerini belirten Balbay, "Sertel'in hakkının iade edilme süreci henüz bitmedi. Anayasa Mahkemesi 8 Haziran Pazartesi günü 'Atilla Sertel'in hakkı ihlal edilmiştir' derse, iş işten geçtikten sonra, bu karar alınmış olur. Bu kararın hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Sertel'in bir kumpas ile karşı karşıya olduğunu savunan Balbay, Anayasa Mahkemesi'nin bunu çözebileceğini ve bütün odaklandıkları noktanın Anayasa Mahkemesi'nin bir an önce bu kararı vermesi olduğunu kaydetti.

Barzani'nin açıklamalarına ilişkin bir soruya ise Balbay, "Barzani, Amerika ile zaten iç hatlar gibi uçuyor. Yani değerlendirmelerine çok şaşırmadım. Irak’taki gelişmelere Irak karar vermiyor." cevabını verdi.