CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaklaşık dört senedir 18 Mart Çanakkale Zaferi için hazırladığı cuma hutbelerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün adının geçirilmemesini onun aziz hatırasına büyük bir saygısızlık olarak niteledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ülke için kurtarıcı ve Cumhuriyet’in kurucusu vasıflarına sahip olması yanında aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kurucusu olduğunu dile getiren Tanal, Diyanet’in bu tavrının saygısızlığın yanı sıra nankörlük olduğunun altını çizdi.

Konuya ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi veren Tanal, şu soruları yöneltti:

18 Mart Çanakkale Zaferi dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl hazırladığı Cuma Hutbesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün adının geçmediği iddiaları doğru mudur?

Söz konusu hutbeyi Diyanet İşleri Başkanlığı adına kim veya kimler hazırlamaktadır?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Çanakkale Zaferinin kazanılmasında üstün hizmetleri olan Mustafa Kemal Atatürk’ün hutbede adının geçmemesinin sebepleri nelerdir?