Ankara’nın Beypazarı ilçesinde dün akşam Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen işçilerle Beypazarı halkı arasında yaşanan gerginlik, şehirdeki yetkilileri de endişelendirdi.

CHP Beypazarı İlçe Başkanı Ali Uysal, son bir iki aydır Beypazarı’nda ve civarında yaşanan hadiseler düşünüldüğünde “Bizim bir takım kaygılarımız var, sanki bir takım şeylerin hazırlığı yapılıyor gibi.” dedi. Uysal, seçimlerin iptal edilmesine yönelik özellikle Türkiye genelinde bir çalışma yapıldığı endişesini taşıdıklarını söyledi.

Ankara’nın sakin ilçesi Beypazarı’nda dün, Dağlıca’da 16 askerin şehit olmasına tepki gösteren bir grup genç, askerlik şubesine giderek gönüllü askerlik için dilekçeyle başvuruda bulunmuştu. Ardından da oluşturulan bir konvoy, ilçede Doğu kökenli tarım işçilerinin yaşadığı Zafer Mahallesi'nden geçmişti. Bu sırada konvoyun kendileri için geldiğini düşünen özellikle genç yaştaki işçiler, konvoya taşlarla ve sopalarla saldırmış, olayın ilçede duyulması üzerine de toplanan kalabalık işçilerin bulunduğu yerlere geri gelmiş ve araçlar yakılmıştı. Silahların da kullanıldığı gerginlikte bazı vatandaşlar yaralanmıştı.

KONVOYUN GEÇİŞİNDE GÜVENLİK ZAFİYETİ YAŞANDI

Kent esnafı, konvoyun o mahalleden geçmemesi halinde hiçbir gerginlik yaşanmayacağını belirtirken, CHP Beypazarı İlçe Başkanı Ali Uysal da konvoyun buradan geçişi konusunda bir güvenlik zafiyeti olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Uysal, konvoyun o mahalleden ve sokaktan geçeceğinin saatler öncesinde belli olmasına rağmen, polisin yeterli güvenlik önlemi almadığını dile getirdi. Ardından olayların büyümesi üzerine de müdahalede geç kalındığını savundu.

KAYMAKAM MÜDAHALE ETMEME TAVSİYESİNDE BULUNDU

Gece Kaymakam Suat Seyitoğlu’nun kendileri ve ilçedeki diğer bazı idareciler ile bir toplantı yaptığını kaydeden Seyitoğlu, bu toplantıda polisin kalabalığa müdahale etmemesi yönünde bir karar alındığını söyledi. Kaymakam’ın müdahale etmek yerine grubun çekilmesinin beklenmesi yönünde bir tavsiyesi üzerine müdahale etmeme kararının alındığını belirtti.

"SANKİ BİR ŞEYLERİN HAZIRLIĞI YAPILIYOR"

Öte yandan Ali Uysal, sakin bir tarım ve turizm ilçesi olarak bilinen Beypazarı’nda yaşananlar konusunda endişeli olduklarını anlattı. “Bazı kaygılarımız var, bir takım şeylerin hazırlığı yapılıyor gibi.” diyen Uysal, şehirde son bir iki ay içinde yaşananları örnek verdi.

Son 2 ay içerisinde ilçenin en kalabalık merkezi yeri olan Hanlarönü’nde akli dengesi yerinde olmayan Suriyeli bir göçmenin PKK elbisesi giyerek ortalıkta dolaşması ve halk tarafından linç edilmekten son anda kurtarılması, Güdül’de şehit olan bir polis adına düzenlenen anma yürüyüşünde yine bir Suriyeli göçmenin topluluğa karşı zafer işareti yapması sonucu topluluğun bu şahsa müdahalesi üzerine yaşanan olaylar, ilçe halkının özellikle de Güneydoğulu vatandaşların içme suyu olarak kullandığı İnözü'nde bulunan Uşakgöl Suları’nı kirletiyorlar denilerek ASKİ tarafından mühürlenmesi, ilçede gerginliği tırmandıran olaylar olarak değerlendiriliyor.

"SEÇİMLERİN ERTELENMESİ ENDİŞEMİZ VAR"

Ali Uysal, birçok ilde sosyal medyada çağrılar yapıldığını, özellikle HDP binalarını hedef alan yürüyüşler yapıldığını hatırlatarak, “Türkiye genelinde bir şey var. Seçimlerin iptal edilmesine yönelik bir çalışma yapıldığı endişemiz var.” dedi.

"İLÇE TARIMI ÇOK OLUMSUZ ETKİLENDİ"

Öte yandan CHP İlçe Başkanı, dün ilçede yaşananların, bir tarım merkezi olan Beypazarı’nı da olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. 2 bin 500 - 3 bin civarında tarım işçisinin olaylar üzerine ilçeyi terk ettiğini veya etmesini beklediklerini söyledi.

Günlük hasat yapılan tarım arazilerini işleten üreticilerin, tarım işçisi bulamamaları konusunda sıkıntı yaşadıklarını, bu yüzden de bugün Kaymakamla bir toplantı yaptıklarını söyleyen Uysal, bu işin Beypazarı halkı tarafından yapılacak bir iş olmadığının altını çizdi. Üreticilerin bu yüzden Kaymakamdan ve güvenlik güçlerinden tarım işçilerinin güvenliklerini sağlaması yönünde bir talepte bulunduklarını söyleyen Uysal, ancak Kaymakam Seyitoğlu’nun, gidenlerin artık geri gelmeyeceği şeklinde konuştuğunu aktardı.

Bu konuda da yapılan hazırlıklar olduğunu söyleyen Ali Uysal, “Ya Suriyeliler entegre edilecek ya da başka bir planı var.” dedi.