CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, Devletin Tunceli’de terörle mücadelesinde zafiyet gösterdiğini söyledi.

Son dönemde artan şiddet ve çatışmalı ortamın ardından 14 bölgenin özel güvenlik bölgesi ilan edilmesi üzerine CHP’li heyet incelemelerde bulunmak üzere Tunceli’ye geldi. CHP Grup başkan Vekili Levent Gök, İstanbul Milletvekili Ali Özcan ve Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, güvenlik bölgesi ile ilgili ilk olarak Tunceli Valisi Osman Kaymak ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Tunceli Valisi Osman Kaymak ve Tunceli Alay Komutanı ile bir görüşme gerçekleştiren CHP’li heyet daha sonra CHP Tunceli İl Başkanlığına geçti. Burada beraberindeki milletvekilleri ve partililerle birlikte bir açıklama gerçekleştiren CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, Türkiye’de son dönemde artan terör olaylarının masum insanları hedef aldığını söyledi. Terörün Türkiye’yi kıskaca aldığı bir dönemde terörün esas amacının halkta güvensizlik ortamı ve kaos yaratmak olduğu bilincinde olduğunu ifade eden Gök, 13 yıldır iktidarda olan AK Partinin yarattığı ağır tahribatın sürdüğünü belirtti.

Konuşmasında sorunların ağırlaşmasının nedeni olarak AK Parti Hükümetini gösteren CHP Milletvekili Levent Gök, “İstifa etmiş bir hükümetin geçici bir hükümet olarak devam ettiği bir süreçte AKP iktidarının bir hükümet çalışmalarındaki ayak sürüyen zamana oynayan tavrının Türkiye’nin bütün önemli güçlü ve sorunların ağırlaşmasına ve ilerlemesine neden olmaktadır. AKP iktidarının 13 yıl boyunca Türkiye dayattığı her konudaki olumsuzluklar giderek artmakta ve 7 Haziran'da tek başına iktidar olma erkini kaybeden siyasi iktidar bugün ayak oyunları ile kendisini iktidardan göndermemek için çeşitli bahaneler üreterek koalisyon çalışmalarında bir başka tablo sergilemektedir. AKP bilmektedir ki AKP’nin olmadığı bir iktidar seçeneğinde 13 yıl boyunca yaptığı tahribatın sorgulanması ve onun yerine inşa edilecek yeni Türkiye’nin mimarisi söz konusu olacaktır.” dedi.

“TERÖRE KARŞI BİR OLMA ÇAĞRIMIZ RETEDİLDİ”

Yaşanan terör olayları karşısında CHP’nin bir komisyon kurulması yönündeki çağrısına AKP ve MHP tarafından reddedildiğini dile getiren Gök, “Biz terörün giderek arttığı Suruç’ta başlayan 32 insanın ölümü ile sonuçlanan olaylar, polislerimizin ve askerlerimizin her gün şehit edildiği bir ortamda tatilde bulunan bir Meclis'te 7 Haziran’dan sonra oluşmuş yeni bir siyasi iradenin meseleye el koyması amacıyla yaptığımız olağan çağrıda isterdik ki bütün partiler bir araya gelsinler ve terör karşısında yek vücut olsunlar. Bizim Meclise verdiğimiz önergede bir yandan PKK bir yandan DHKPC, IŞİD terörü gibi kim masum insanlara saldırıyor ve öldürüyorsa adı ne olursa olsun her birinin karşısına bir birlik olma vardı. Ama ne yazık ki AKP ve MHP’nin oyları ile ret edilen bu önergemiz Türkiye’de tamda teröristlerin olmasını istediği ortamın olmasına yol açtı.” diye konuştu.

“TUNCELİ’DE DEVLET OTORİTESİ YOK”

Tunceli’de 14 bölgenin özel güvenlik bölgesi ilan edilmesi ile ilgili Tunceli’de incelemelerde bulunmak ve yerinde görmek amacıyla Tunceli’ye geldiklerini belirten Gök, bu amaçla Tunceli Valisi Osman Kaymak ile görüştüğünü söyledi. Milletvekili Gök, “ Sayın valiyle yaptığımız görüşmede, sayın vali artan terör olaylarını gerekçe göstererek 14 özel güvenlik bölgesini ilan ettiklerini söylediler. Niçin özel güvenlik bölgesi ilan ettiğini sorduk. Onlar da bize terörün geldiği boyutu anlattılar. Ve gördük ki; Tunceli’de aslında devlet ve devlet otoritesi yokmuş. Sayın valimin ifade ettiği beyanlar karşısında bunu ifade etmek durumundayım. Tunceli terörle mücadelede ne yazık ki devletin zafiyet gösterdiği yerlerden bir tanesi. Gelinen bu aşamayı bu şekilde ifade edilmesi gerçeği karşısında gerçekten devlet yönetme anlayışımızın da iflas ettiğini tespit etmiş bulunuyoruz.” dedi.

“AKP KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA SAMİMİYETSİZ”

CHP olarak AKP iktidarının çözüm süreci olarak başlattığı sürece samimiyetsizce yaklaştığı yönünde tespitlerde bulunduğunu söyleyen Milletvekili Gök, “CHP özellikle AKP iktidarının çözüm süreci diye adlandırdığı süreçte ta başından beri AKP’nin samimiyetsizliğini ortaya koymuş bir partidir. Bir CHP’li olarak çok net ve samimi olarak Türkiye’de Kürt sorunun çözülmesinden yanayız. Türkiye’de Kürt sorunu vardır ve bu sorun çözülmelidir. Bu sorunun çözülmesi AKP iktidarının konjonktürel kendi değerlendirmelerine bırakılamayacak kadar önemlidir. Bir zaman dilimi içerisinde PKK ile görüşmeler sürdürerek bir zaman diliminde içinde onlarla çatışarak, bir yandan Kürtleri oyalayarak, bir yandan da 77 milyonu oyalayarak bu sorun çözülmez. Bu sorunun çözüm adresi TBBM’dir. Bu sorun AKP’nin ikircikli davranışlarına bırakılamayacak kadar çok önemli bir sorundur ve çözülmesi de çok önemlidir.”

AKP’nin Türkiye’yi güvenlik yasaları ile anti-Demokratik şekilde yönetmeye çalıştığını da ifade eden Gök, CHP olarak bu uygulamalara karşı çıktıklarını demokrasi ve temel hak hürriyetleri savunduğunu söyledi.

“ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ UYGULAMASI KALDIRILMALI”

Tunceli’de özel güvenlik bölgesi ilan edilmesinin ardından arıcıların mağdur olduklarını ifade eden Gök, “Değişik mezralarda insanlarımızın başta arcılık olmak üzere havyacılık yapmak üzere geçimlerini temin ettiklerini biliyoruz. Bu insanlarımıza 'çıkın tebligatı' gönderilmiş. Biz sayın valimize ilettik. Biz insanlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz. İnsanların geçim kaynaklarından uzaklaştırılmasını istemiyoruz. Kaldı ki bu insanlara çıkın gidin derken onlara alternatif yaşam olanakları da sunulmuyor. Arı ve kovanlarını nereye götürecekler ve neyle geçineceklerdir. Yaşadıkları alanlarda insanlarımıza zarar gelmemesini istiyoruz. Bir tek sivilimize dahi yönelecek olumsuzluklar provokasyon durumlar yaratabilir. Bu nedenle devlet yetkililerine itidale, sükunete bir an önce bu uygulamanın kaldırılması yönünde görüşlerimizi belirttik.” şeklinde konuştu.

“PKK SİLAH BIRAKSIN”

Kürt sorunun çözülmesi için en önemli unsurun PKK’nın silah bırakmasına bağlı olduğunu ifade den Gök, “PKK silah bırakmalıdır. Kürt sorunun çözülmesindeki en önemli unsurdan biri silah bırakmasıdır. PKK’nın bugün masum insanlara yönelik her olumsuz davranışı yada yaralanmayı ve ölüme sebep olan olayı Türkiye’de Kürt sorunun çözümünü güçleştirmektedir. Türkiye’de demokrasiye inanan milyonlarca insan bu sorunun çözümü için kafa yormaya ve elini taşın altına koymaya hazırdır. Ancak silahların gölgesinde bu sorunu çözmek imkansız hale gelmektedir. Bu nedenle herkes aklını başına almalıdır. Türkiye bir barış ve güven ülkesi olmalıdır. Eller silahlardan çekilmedir. Silahların gölgesinde demokrasi olmaz. Ama bu sorunun varlığını bilen ve bu sorunun çözülmesinde irade koyan CHP gibi partiler bu sorunu çözme noktasında samimi bir çaba içinde olacaklardır.” dedi.

CHP’li milletvekilleri CHP Tunceli İl Başkanlığındaki basın toplantısının ardından Tunceli Emniyet Müdürlüğünü ziyaret edecek. Heyet daha sonra özel güvenlik bölgesi ile ilgili sivil toplum örgütleri ile görüşmesinin ardından şehirden ayrılacak.