CHP Milletvekili ve İzmir adayı Aytun Çıray, AKP'li yöneticileri 1 Kasım korkusu sardığını iddia etti. İzmir ve ilçelerinde seçim çalışmalarını sürdüren Çıray, Tire'de Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve CHP İlçe Başkanı Şenol Sardoğan’nın da hazır bulunduğu programda muhtarlarla biraraya geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, kaybetme telaşı içinde olduğunu öne süren CHP Milletvekili Çıray, “Cumhurbaşkanı'nın beş ay önce açtığı hastaneyi, Başbakan üç ay sonra açma vaadinde bulunuyor. 'Zalimin yanında olacağız.' diyor. Şimdi de, 'Hangi gencin kiminle evleneceğine de biz karar veririz.' diyor. İşte bu da otoriter zihniyetin dışavurumudur. Üç yıl önce bizzat ben, Meclis'e kanun teklifi olarak, emekli olup da çalışanların sosyal güvenlik destek primi kesintilerinin kaldırılmasını önermiştim, bugün seçim vaatlerine koymuşlar. Onları siz, biz değil, kendi kendileri bile anlayamıyor, takip edemiyor. 1 Kasım genel seçimlerinden sonra da kimsenin takip etmesini gerektirecek bir durum kalmayacak. CHP iktidarımız şimdiden hayırlı olsun.” dedi.

'CUMHURBAŞKANLARI SEÇİLDİKTEN SONRA PARTİLERÜSTÜ DAVRANIRLAR'

Muhtarların, kanun değişiklikleri ve izlenen politikaları takip etmekte zorlandığını dile getirmesi üzerine Aytun Çıray, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanları, belediye başkanları ve muhtarlar, seçildikten sonra partilerüstü davranırlar. Belediye başkanları partiden seçilir ama seçildikten sonra rozetini çıkarır. Cumhurbaşkanı, belediye başkanı, muhtarların asli vazifesi, milletine kayıtsız şartsız ve ayrımsız hizmettir. Cumhurun reisi olması gereken kişi, parti genel başkanı gibi meydanlara iner oy isterse bu kabul edilemez. Türkiye'deki mevcut sisteme rağmen eğer birileri diyorsa ki, 'Ben fiili durum yarattım, şimdi de siz bu duruma uygun anayasa ve yasalar yapın.', bu otoriterleşmenin daniskasıdır.”

'CHP İKTİDARIMIZDA BÜTÜNŞEHİR YASASI'NI BU HALİYLE İPTAL EDECEĞİZ'

Muhtarların, köy muhtarlıklarının kaldırılmasının sıkıntılarını yaşadıklarını anlatması üzerine ise CHP Milletvekili Çıray, “Bütünşehir Yasası'nın yanlış olacağını ifade ettik. Belde belediyelerini ve muhtarlıkları kaldırmayın dedik. Çoğunluk ellerindeydi, yaptılar geçtiler. Sizler gibi milletimiz de bunun zorluklarını yaşıyor. Bütünşehir Yasası'nın getirdiği zorluklar, ardı ardına milletimizin sırtına kamburlar yüklüyor. Kentin merkezindeki vatandaşımızla köyde, beldede yaşayan vatandaşımız aynı kefeye koyulamaz. Vatandaşımızın hizmet ayağına gitmelidir ve kesesine de uygun olmalıdır. İzmir Büyükşehir Belediyemiz, ilçelere açtığı yeni şantiyelerle, hizmet binalarıyla durumu düzeltmeye çalışıyor. CHP iktidarımızda Bütünşehir Yasası'nı bu haliyle iptal edeceğiz. Belde belediyelerimizi ve köy muhtarlıklarımızı yeniden, çağın şartlarına uygun olarak modernize ederek tekrar açacağız.” şeklinde konuştu.

Genel seçime kadar rakip partilerinin sesini kısmak için medyaya baskı yapıldığını söyleyen Aytun Çıray, “Gazete ve televizyonların sahiplerine baskı yapılıyor. Gazeteciler, görevini yapamayacak duruma getiriliyor. Dövülüyor. Bu da yetmiyor, dijital platformdan televizyonlar çıkartılıyor. Bu da yetmiyor, uydudan indirilecekleri söyleniyor. Milletin haber alma özgürlüğünün olmadığı seçim, ne kadar meşru olabilir? Bizim milletimize ulaşmamıza engel olmaya çalışıyorlar. 17-25 Aralık’ın hesabının sorulmasından korkuyorlar ama korkunun ecele faydası yok.” dedi.