CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 1915 Ermeni tehciri için “soykırım” kelimesini kullanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Ruslarla yapılan nükleer santral ihalesini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Çıray, Rusya’nın her 10 yılda bir Ermeni iddialarını tek taraflı olarak destekleyen açıklamalar yaptığını hatırlatarak, “Akkuyu Nükleer Santral ihalesi, Rusya’nın soykırım iddiaları konusunda tutumunu gözden geçirmesi ve taraflar arasında yansız bir tutum takip etmesi şartına neden bağlanmamıştır?” diye sordu. Türkiye’nin, en büyük enerji yatırımlarını doğrudan doğruya Rusya’ya verdiğini belirten Çıray, ülkenin uyarı ve arzularının Rusya tarafından dikkate alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.

'DIŞİŞLERİ GÖRÜNTÜYÜ KURTARIYOR'

Dışişleri Bakanlığı’nın sert görünen tepkisinin, görüntüyü kurtarmaktan başka bir amaç taşımadığını iddia eden CHP Milletvekili Çıray, açıklamasının gerek kullanılan dil gerekse atıfta bulunulan unsurlar bakımından Putin'in yaptığı açıklamanın ağırlığı ve vehameti karşısında çok hafif ve aciz kaldığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından cevaplanması için bir soru önergesi veren Çıray, şunları kaydetti: “Akkuyu Nükleer Enerji Santralı'nın temel atma töreni, niçin 24 Nisan 2015 tarihi sonrasına ertelenmemiştir? Yaşanan trajik Ermeni tehcirinde Rusya’nın etkisini neden görmezlikten geldiniz? Bunun nedeni, kendi radikal ideolojik saplantılarınız nedeniyle hasım olarak gördüğünüz kadrolara bir şekilde maletme düşüncenizin bir sonucu mudur? Düşük profilli açıklamaların, Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu konudaki pozisyonunu 7 Haziran 2015’e kadar hiçbir şekilde etkilememesi durumunda ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz? Bu olaydan sonra Ruslarla yapılan nükleer santral ihalesini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?”