Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Avukat Cemal Okan Yüksel, patriot füzelerinin Türkiye'den geri çekilmesini soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı. Yüksel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle, NATO müttefiklerinden olan ABD ve Almanya’nın patriot füzelerini hangi gerekçelerle geri çekme kararı aldıklarını sordu.

Yüksel, soru önergesinde, Türkiye'nin NATO müttefiklerine yaptığı çağrıdan sonra Almanya'nın ve ABD'nin, patriot füzelerini Türkiye'ye konuşlandırmak üzere gönderdiğini ancak geçtiğimiz günlerde söz konusu ülkelerin füzelerini geri çekme kararı aldıklarını belirttti. Yüksel, konu ile ilgili detaylı bilgi almak için Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“2013 yılında Türkiye'nin NATO müttefiklerine çağrısının ardından ABD, Almanya ve Hollanda patriot füze bataryalarını ülkemize göndermişti. Görev süresini bu yıl dolduran Hollanda, füzelerini geri çekmiş ve yerini İspanya'ya ait füzeler almıştı. Fakat ABD ve Almanya'dan gelen füzelerin geri çekilmesi kararı konusunda basında çıkan haberlerde bazı farklı gelişmelerin gündemde olduğu anlaşılmaktadır. Bu ülkelerden gönderilip Türkiye'de konuşlandırılan patriot füzelerinin görev süreleri dolduktan sonra geri çekileceği ve tekrardan görevlendirme yönünde herhangi bir süre uzatımına gidilmeyeceği bildirilmiştir. ABD ile Türkiye arasında patriot füzelerinin çekilmesi üzerine yapıldığı açıklanan ortak bildirinin detayları nedir? ABD'nin aldığı bu kararla, karar öncesinde Almanya'nın patriot füzelerini çekeceği yönündeki açıklamalarının bir etkileşim ve bağlantısı olduğu düşünülüyor mu? Almanya'nın, gönderdiği patriot füzelerinin ve ilgili birliklerinin görev süresini uzatmayarak sona erdirmek istemesine dair resmi açıklamalarında 'Türkiye'nin IŞİD'e yönelik NATO stratejisine bağlı kalmadığına dair izlenimler vardır' yorumuna benzer gerekçeler var mıdır? Bunun yanında Alman Hükümeti tarafından basında çıkan bu tür yorumlara benzer yazılı ve sözlü kanaatler ifade edilmiş midir?"