Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) olağanüstü toplantıya çağırdı. CHP'li 116 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçe, TBMM Başkanlığına verildi.

CHP, Meclis'in 29 Temmuz 2015 Çarşamba günü saat 15.00’te olağanüstü toplanmasını istedi. Ayrıca CHP, Türkiye'nin yaşadığı bu terör saldırısı ve terör eylemlerinin enine boyuna araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasına ilişkin önerge de verdi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 20 Temmuz Pazartesi günü saat 11.45 sularında Şanlıurfa Suruç’ta medyana gelen bombalı saldırıda 32 gencin hayatını kaybettiğini, onlarca vatandaşın da yaralandığını ifade etti.
"Orada patlayan bomba Türkiye’deki 70 milyonun yüreğine düştü." diyen Özel, şöyle devam etti: "Ardından yine aynı gün Adıyaman’da merkeze bağlı Kömür beldesindeki Kurk ve Derinsu mevkilerinde terör örgütü ile yaşanan çatışmada Uzman Onbaşı Müsellim Ünal şehit oldu. Dün ise Şanlıurfa Ceylanpınar ilçesinde biri terör şubesinde diğeri de çevik kuvvette görevli polislerimiz Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar şehit oldu. Ülkemiz terörle mücadelede çok ağır bedeller ödedi; ödemeye de devam ediyor. Yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğine, iç barış ve toplumsal huzurumuza ve ülkemizin güvenliğine kasteden terör eylemleri giderek tırmanıyor. İç ve dış politikada izlenen yöntemler ve bugüne kadar alındığı ifade edilen tedbirler, bu tehlikeyi azaltmıyor, aksine tehdidin boyutu giderek artıyor. Bu acının son bulmasını, akan kanın durmasını ve bu topraklarda artık barışın yeşermesini hepimiz istiyoruz. Ama biliyoruz ki bazı hususların artık laftan öteye gitmesi gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi devamlı olarak Türkiye’nin önemli toplumsal meselelerinin çözüm zeminin TBMM olduğunu söylüyor."

CHP’nin bir diğer duyarlılığının ise 7 Haziran seçimleri olduğunu kaydeden Özel, bununlar ilgili de şunları ifade etti: "7 Haziran günü yapılan genel seçimlerde halk iradesi Meclis’e yansımıştır. CHP yeni oluşan bu Meclis’i ve bu Meclis’in çalışmasını son derece önemsemektedir. Bugün Meclis’teki 550 milletvekilinin her biri ülke sorunlarında inisiyatifi ele alması ve bu sorunların çözümü için denetim ve yasama faaliyetlerini işler kılmakla görevlendirilmiştir. Son günlerde ülkemizde yaşanan terör olaylarının, Suriye politikası başta olmak üzere son yıllardaki dış politika tercihlerinden kaynaklandığına ilişkin yaygın ve ciddi bir kanaat oluşmuştur.
Ülkemizde giderek tırmanan terör olaylarının nedenlerini araştırmak ve gerekli etkin tedbirleri bir an önce almak için parlamentoda bütün siyasi partilerin bir araya gelmesi ve görüşlerini ortaya koyması gerekmektedir. Ülkemizin içinden geçtiği bu zorlu süreç de göz önüne alındığında; 7 Haziran’da oluşan halk iradesinin böylesine önemli bir konuda TBMM marifetiyle vücut bulması ve bu meselenin TBMM’de ele alınması artık bir zorunluluktur. Cumhuriyet Halk Partisi olayın hemen akabinde iki Genel Başkan yardımcımızın da yer aldığı 11 kişilik milletvekili heyetini görevlendirmiştir. Bu heyet, bölgede yaptıkları incelemeler sonucunda Sayın Genel Başkanımıza ilk taslak raporlarını sunmuşlardır. Bu rapor doğrultusunda, Sayın Genel Başkanımızın da talimatıyla Grubumuz adına ülkemizin yaşadığı bu terör saldırısı ve terör eylemlerinin enine boyuna araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasına ilişkin önergemizi bugün TBMM’ye sunuyoruz. Aynı zamanda 116 milletvekilimizin imzasıyla Anayasanın 93, İçtüzüğün 7 inci maddesi gereğince bu önergeyi görüşmek üzere Meclis'i 29 Temmuz 2015 Çarşamba günü saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. İçtüzüğe göre Meclis Başkanlığı konuyu değerlendirecek; talebimizi de göz önünde bulundurarak 7 gün içinde Meclis'i toplantıya çağıracaktır."

"KILIÇDAROĞLU'NA ÖN RAPOR SUNULDU"

Bir soru üzerine ise Özel, bölgede bir heyet görevlendirdiklerini ve bu heyetin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ön rapor sunduğunu ifade etti. Tüm veriler birlikte değerlendirildiğinde, taslak raporu inceleyen Kılıçdaroğlu'nun yetkili kurullarca tartışılmasının ardından bugün verdiği talimatla bu kararın alındığını kaydetti.

Araştırma önergesinin görüşülmesini istediklerini belirten Özel, Meclis'in tatilde olması sebebiyle o gün kurulacak olan komisyonun TBMM tatilde bile olsa çalışması için karara bağlanması için talepleri olduğunu kaydetti.

İHSAN ÖZKES'İN İSTİFASI

CHP'den istifa eden İhsan Özkes'le ilgili bir soruya da Özel, "Düne kadar Sayın İhsan Özkes CHP'nin milletvekiliydi, birlikte siyaset yaptık, zorlukları, güçlükleri paylaştık. Bugün kendisi bağımsız bir milletvekili, bundan sonraki süreçte CHP olarak kendisine siyasi ve özel yaşamında başarılar diliyoruz. Bundan sonra kendisiyle ilgili bir değerlendirme yapmam doğru olmaz." karşılığını verdi.

"CHP; 14 İLKESİNİ HAYATA GEÇİREBİLECEK BİR KOALİSYONUN ORTAĞI OLABİLİR"

Erken seçim ve koalisyon çalışmalarıyla ilgili bir soruya Özel, "CHP'nin yarından itibaren başlayacak olan görüşme müzakereler öncesi ön görüşme. Tarafların birbirini anlayacağı bir görüşme. Ön seçim değil, seçim vaatlerini hayata geçirebilecek bir koalisyonun kurulabilmesidir. 7 Haziran'ın mesajı budur. CHP vatandaşlara verdiği sözleri tutabilecek, 14 ilkesini hayata geçirebilecek bir koalisyonun ortağı olabilir. Ama böyle bir koalisyonun kurulmasının olanağı olmadığı durumda ise erken seçimden en az endişe edecek parti CHP'dir." şeklinde konuştu.

"ERKEN SEÇİM ÜLKEYE CİDDİ YÜKLER GETİRİR"

Özel, bir erken seçimin zaman ve ekonomik olarak ülkenin sırtına ciddi yükler getireceğinin farkında olarak CHP'nin seçim vaatlerini hayata geçirebileceği bir koalisyonun kurulması için pozitif gayret sarf edeceğini vurguladı.