CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle anılan, Urla ilçesi Zeytineli köyündeki villaların bulunduğu bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planlarında değişiklik yapmasını Meclis’e taşıdı.

Zeytineli’nde bulunan bütün villaların ruhsatsız ve kaçak olduğunu ifade eden Aksünger, “Bunların bir kısmı Hazine arazisi üzerine yapılmış durumda. Geçmiş dönem İzmir İl Özel İdaresi, villaların yıkılması için defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı'na üç kez yazılı olarak başvurmasına rağmen villalar nedense yıkılmadı. Hatta villaları yıkma teşebbüsünde bulunan dönemin İzmir Valisi Cahit Kıraç, Erdoğan'ın talimatıyla Diyarbakır’a gönderildi.” dedi. Yolsuzluk iddialarının normal bir ülkede soruşturulacağını belirten Milletvekili Aksünger, Türkiye’de artık hukuk ve adalet gibi kavramlardan bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Aksünger, “Cumhurbaşkanı'nın villası olsun diye devlet, usulsüzlükte seferber olmuş durumda. 1. derece sit alanıyken 3. dereceye rüşvet karşılığı düşürülen yer için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar durumunda değişikliği yaparak villaları kurtarmaya çalışıyor. Bu alanda bulunan sekiz villanın yer aldığı 1/5000'lik ve 1/1000'lik planlar askıya çıkarılmış. Bu olay, devlet imkânlarının nüfuz kullanmak suretiyle nasıl peşkeş çekildiğini ortaya koyuyor. Konuyla ilgili İzmir Barosu Çevre Komisyonu, İzmir Şehir Plancıları Odası, Urla ve Büyükşehir belediyeleri mutlaka itiraz edecektir. Biz de olayı takip edip burada taşınmazları bulunanların, imar değişikliğine itiraz etmelerini sağlayacağız. İtiraz sonucuna göre gerekli davalar açılacak ve hukuki süreç yürüyecektir. İzmirliler olarak kentimizin yağmalanmasına asla izin vermeyeceğiz.” dedi.

CHP Milletvekili Aksünger, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin cevaplaması talebiyle şu önergeyi verdi: “Söz konusu alanın sit derecesinin düşürülmesine yönelik hukuki süreç devam ederken yargı kararı beklenmeden imar planlarının onaylanma sebebi nedir? Sit derecesinin düşürülmesiyle ilgili yeni bilirkişi heyeti henüz atanmışken planın onaylanması için neden bu kadar acele edilmiştir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koruma planı olarak onayladığı plan, mevcut yasalara ve mevzuatına uygun mudur? Hiçbir yapılaşma koşulu taşımayan dönemde yapılan 16 adet villayı yasallaştırmak için yapılan bu düzenlemeler, görevi kötüye kullanmak değil midir? Söz konusu planın onaylanması için herhangi bir kurumun veya kişinin etkisi olmuş mudur?”