Silah taşıyan TIR’larla ilgili soru önergesine cevap verilmeyen CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Aytun Çıray, “Meclis İç Tüzüğü'ne ve Anayasa'ya aykırı olarak, sorularıma ne Başbakanlık’tan ne de BİMER’den cevap geldi. Başbakanlık bana, 'Bu TIR'lar yok, görüntüler montaj.’ diyemedi.” dedi.

Çıray, 26 Aralık 2014 tarihinde bir internet sitesinin yayımladığı, Ankara Yenimahalle’de bir kamu binasında yer alan TIR’ların uydu görüntülerini TBMM’ye taşımıştı. Verdiği yazılı soru önergesiyle Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO), El Nusra’ya ve IŞİD’e silah taşıdığı iddia edilen TIRları Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sormuştu. Söz konusu soru önergesinde, Suriye’de iç savaş başladığından bu yana Türkiye’nin ÖSO ve El Nusra’ya, hattâ IŞİD’e ağır silah ve malzeme gönderdiği iddialarını gündeme getirdi. Sevkiyatların TIR’lar aracılığıyla yapıldığının, bu TIR’ların sayısının 2 bin dolayında olduğunun ileri sürüldüğünü ifade eden Çıray, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Başbakanlık'ın, ‘Bu TIRlar yok, görüntüler montaj.’ diyemediğini aktardı.

‘SAPKIN TAHAYYÜLLERİN DOMİNE ETTİĞİ DIŞ POLİTİKA’

MİT TIR’larıyla ilgili gerçeklerin Cumhuriyet gazetesinin haberiyle ortaya çıktığını söyleyen CHP Milletvekili Çıray, “Sapkın tahayyüllerin domine ettiği dış politika anlayışının ne kadar tehlikeli olduğunu Suriye politikalarında gördük. Türkiye artık gayrimedeni, yani hukukun olmadığı bir devlet ve ülke. Kendilerini mutlak hâkim zannedenler, akılalmaz deliliklere kalkışabilirler.” diye konuştu. Çıray, tartışmalara yol açacak yeni soruları, Başbakan Davutoglu tarafından yazılı cevaplanması talebiyle Meclis gündemine getirdi.

‘BAYIR BUCAK TÜRKMENLERİNİ HANGİ DERİN PLANLARINIZDA KULLANDINIZ?’

“Başbakan, silahları Suriye’de yaşayan Bayır Bucak Türkmenlerine gönderdiklerini söylüyor. Bayır Bucak Türkmenleri, Arap Baharı başlangıcından bu yana AKP’nin hangi gizli ve derin planlarının perde arkasında, neden yer alıyordu?” diye soran Çıray, şu soruları yöneltti: “Afyon’daki geceyarısı, TSK tarihinde görülmemiş envanter sayımında bir patlama ile onlarca askerimiz şehit olmuştu. Bu vahim olayın, bu sevkiyatlarla ilişkisi var mıydı? Hala aydınlatılamayan, Adıyaman’da 31 Aralık 2014’te patlayan askeri malzeme yüklü TIR’ın bu sevkiyatlarla ilişkisi var mı? Adana’da yakalanan TIR'da birçok mermi ve mühimmat, profesyonel orduların kullanabileceği türden silahlar olduğuna göre bunları Bayır Bucak Türkmenleri nasıl kullanacaktı? AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’a göre TIR’lardaki silahlar ÖSO’ya gidiyordu. Cumhurbaşkanı’na göre ise o TIR’da silah olduğunu kanıtlamayanlar namert idi. Başbakan’a göre ise bu silahlar, Türkmen grup Bayır Bucaklar’a gidiyordu. Bu çelişkili açıklamaların nedeni nedir?”

‘FETİH ORDUSU'NUN MİT’LE İLİŞKİSİ VAR MI?’

Fetih Ordusu’nun MİT ile ilişkisini de soran Çıray, “El-Nusra’nın (El-Kaide) birçok terörist grubu da içinde barındıran Fatih Sultan Muhammed Tugayı, Selçuklular Tugayı, Sultan Murat Tugayı, Kanuni Sultan Süleyman Tugayı, Ashabul Yemin Tugayı gibi isimlerle anılan Türkmen grupların da yer aldığı Fetih Ordusu’nun, MİT’le ilişkisi var mıdır? Her şey bu kadar ortaya çıkmışken hâlâ devlet sırrından söz edebilir misiniz? Sırların ortalığa dökülmesinden dolayı siyasi sorumluluğunuz gereği istifayı düşünür müsünüz? Erdoğan’ın Tahrir Meydanı'nda miting ve Libya’da isyancılara örtülü ödenekten nakit para yardımı yapmasının nedeni nedir? Erdoğan hükümeti, Mursi ile birlikte bölgesel olarak manipülasyon planları kurdular mı? Erdoğan Mısır, Katar, Türkiye ve Suriye Müslüman Kardeşleri ile birlikte yapılacak manipülasyonlarla bölgenin lideri mi olmayı planlıyordu? Bunun için bazı terör örgütleri ile dirsek temasına geçildi mi? Girdiyse bu örgütler hangileridir? Suriye’ye ilk müdahale planlamaları bu dönemde mi başladı?” sorularına da cevap istedi.