CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘darbeci’ Kenan Evren’den farkı olmadığını iddia ederek, “Kenan Evren neyse Tayyip Erdoğan da odur. Kenan Evren de darbecidir, Tayyip Erdoğan da darbecidir” dedi. Erdoğan’ın fiili olarak sistem değişikliğine gidildiği ifadelerine sert tepki gösteren Gök, “Millet size başkanlık kapısını kapattı Sayın Cumhurbaşkanı. Siz daha bunu anlamak istemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Gök, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 7 Haziran seçim sonuçlarının millet iradesi olarak neden kabul edilmediğini sordu. Gök, “Darbe heveslisi cumhurbaşkanına sesleniyoruz; Siyaset yapmaya hevesliysen bırakırsın cumhurbaşkanlığını gelir siyasete girersin.” dedi. Dünyada Magna Carta ile devleti yönetenlerin keyfi yönetimlerinin sınırlandırıldığını ifade eden Gök, “Anayasalar sonuçta bireyleri koruyan, devleti ya da iktidar sahiplerini güçlendiren değil tam tersine iktidar sahiplerinin güçlerini sınırlayan, yurttaş ve bireyleri koruyan yasalardır.” diye konuştu. “Türkiye’de maalesef bir cumhurbaşkanı kalkıyor ve diyor ki ‘benim yetkilerim dar, ben aslında fiili bir uygulama yapıyorum, bundan sonraki süreç bu fiili duruma uymaktır’ diyebilme cüretini gösterebiliyor.” diyen Gök, bütün devletlerin ana temelinin hukukilik olduğunu vurguladı.

‘7 HAZİRAN SEÇİMLERİ MİLLETİN İRADESİ DEĞİL Mİ?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın millet iradesinden söz ettiğini anlatan Gök, “10 Ağustos’ta milletten yetki aldım diyor, peki siz 10 Ağustos’ta yetki aldınız da 7 Haziran seçimleri milletin iradesi değil mi? 7 Haziran seçimlerinden önce ‘verin 400’ü’ diye bas bas bağıran siz değil miydiniz? Millet size o yetkiyi verdi mi? Millet size başkanlık kapısını kapattı Sayın Cumhurbaşkanı. Siz daha bunu anlamak istemiyorsunuz, görmek istemiyorsunuz. Ama daha vahim bir şey yapıyorsunuz. Diyorsunuz ki ‘ben cumhurbaşkanlığı yetkilerinde ne kanun tanırım ne anayasa tanırım. Yok öyle yağma. Dur bakalım yerinde.” ifadelerini kullandı.

‘KENAN EVREN DE DARBECİDİR, TAYYİP ERDOĞAN DA’

Türkiye’nin “Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftliği” olmadığını söyleyen Levent Gök şöyle devam etti: “Bu cumhurbaşkanı ülkeyi kaosa sürüklemektedir. Bu cumhurbaşkanı ettiği yemine sadık kalmayan cumhurbaşkanıdır. Bu cumhurbaşkanı Türkiye’de devletin dirliğini ve huzurunu bozan bir cumhurbaşkanıdır. Her gün söylemleriyle Türkiye’deki iç çatışmaları artıran bir cumhurbaşkanıdır. Bu cumhurbaşkanı ne yazık ki Türkiye’deki demokrasinin önündeki en büyük engeldir, en büyük sorundur. Bu darbeci cumhurbaşkanı Kenan Evren’den farkı olmayan cumhurbaşkanıdır. Ha Kenan Evren tankla darbe yapmış, ha şimdiki cumhurbaşkanı uygulamalarıyla.. ‘Ben fiili bir sistem değişikliği yaptım’ deme cüretini gösteriyorsa Kenan Evren neyse Tayyip Erdoğan da odur. Kenan Evren de darbecidir, Tayyip Erdoğan da darbecidir.”

'SİYASET YAPMAYA HEVESLİYSEN CUMHURBAŞKANLIĞINI BIRAK, SİYASETE GİR'

Cumhuriyet Savcılarını göreve çağıran CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Bir ülke düşünün, cumhurbaşkanının talep ve istekleri karşılanmadı diye, halk onu reddetti diye kaos olabiliyor.” dedi. “Şimdi bu darbe heveslisi cumhurbaşkanına sesleniyoruz; Siyaset yapmaya hevesliysen bırakırsın cumhurbaşkanlığını gelir siyasete girersin. Cumhurbaşkanlığı makamı tarafsız olmalıdır.” diyen Gök, Türkiye’nin bir demokrasi sınavında olduğunu dile getirdi.

‘DAVUTOĞLU GÖREVİ DERHAL İADE ETMELİ’

Hükümet kurma çalışmalarından da söz eden Gök, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümet kurma görevi alan Başbakan Davutoğlu’nun bir hükümet kurma çalışması içine girmeyerek top çevirdiğini iddia etti. AK Parti’nin CHP’ye bir seçim hükümeti önerisi ile geldiğini söyleyen Gök, Davutoğlu’nun seçim hükümeti yerine koalisyon hükümeti kurmakla görevli olduğunun altını çizdi. Gök, “Artık bir sonuç çıkmadığı takdirde görevi derhal devretmelidir.” diyerek bundan sonraki her saatin bir yetki gaspı olacağını ifade etti. Gök, “Sayın Davutoğlu’nun derhal görevi iade etmesi, ‘ben fiili bir şekilde sistem değişikliği yapıyorum’ diyen cumhurbaşkanının figüranı olmaması gerekir.” dedi.

‘SAHADA TOP ÇEVRİLMESİ BİR YETKİ GASPIDIR’

Hükümet kurma görevinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmesi gerektiğini ifade eden Gök, “Cumhurbaşkanı, Sayın Davutoğlu görevi iade ettikten sonra Genel Başkanımıza görevi vermeli. Genel Başkanımız da kalan süre içerisinde bir hükümet çalışmasını sürdürmelidir. Bu sürenin oyalanması, sahada top çevrilmesi bir yetki gaspıdır. Türkiye’nin buna tahammülü bulunmamaktadır.” diye konuştu.