CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, geçen günlerde Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan 2 bin 831 madencinin kadrolu kamu işçisi olarak işe başlatılması için bir kanun teklifi verdi. Maden Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’de çalışan 2 bin 831 madencinin 30 Kasım 2014 tarihinde bir SMS ile işten çıkarıldığı belirtilen teklifin gerekçesinde, “Bu kanun teklifiyle bu uygulama maden ocaklarının ilkinin, ülkemizin en büyük maden faciasının yaşandığı Soma’ya açılması ve hükümet tarafından, ‘Kimseye çıkış verilmeyecek’ sözüne rağmen işten çıkarılan 2 bin 831 işçimizin bu uygulama maden ocağında kadrolu kamu işçisi olarak işe başlatılması amaçlanmıştır.” denildi. Ayrıca ILO standartlarına uygun, devlet tarafından işletilen örnek bir maden ocağını hayata geçirmenin amaçlandığı ifade edildi.

Milletvekili Özel’in kanun teklifine göre yeni bir kurum olarak "Uygulama Maden Ocağı" kuruluyor. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından işletilen, mevcut mevzuatın ve taraf olunan uluslararası sözleşmelerin hükümlerinin uygulamasını göstermek ve maden işçileri, mühendis ve teknik personele gerekli eğitimleri vermek amacıyla kurulan ve madencilik alanında örnek standartlara sahip maden ocağı olarak tanımlanıyor. Bu ocağın kurulmasıyla birlikte mevcut mevzuatın ve taraf olunan uluslararası antlaşmaların getirdiği standartların tam olarak uygulandığı, her türlü iş sağlığı ve güvenliği önleminin alındığı örnek maden ocakları kurulması amaçlanıyor.

Özgür Özel ayrıca kanun teklifinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işçisi olarak tespit edilen kişilerin, başvurdukları takdirde Soma Uygulama Maden Ocağı'na kadrolu kamu işçisi olarak alınmasının mecburi olmasını öngörüyor. Özel, “Soma'dan madenciler, sesini duyurmak için Ankara’ya geldi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘Karda kışta, soğukta, yağmurda madencileri aç, açıkta bırakacak değiliz.’ demişti. Madenciler geldiler, dediler ki, ‘Karda kışta, soğukta açız, açıktayız. Devlet bu sözü tutmadı.’ Gruplar arası mekik diplomasisi yaptılar. MHP Manisa Milletvekili ile dört grup başkan vekilimize de gittik, dördüne de teşekkür ediyoruz. Gruplara, partilerüstü bir yaklaşım için gayret göstereceklerini söylediler ama diyorlar ki, ‘İç Güvenlik Paketi var. Ondan sonra, dört beş hafta sonra bu olur. Muhalefet İç Güvenlik Paketi'nde bizi çok zorlamazsa bu işi çabuk yaparız.’ Bu doğru bir yaklaşım değil. Somalı madencinin yarasına merhem olacak bir çözümü pazarlık konusu yapmayın.” dedi.