İstanbul’da bir araya gelen CHP’nin yerel yöneticileri ve parti üyeleri, adayların belirlenmesi sürecinde ‘parti için ön seçim’ çağrısı yaptı. CHP’liler, partililerinin başarılı olamamasını; parti içi ön seçimin olmaması ve geçmişin iyi okunamamasına bağladı.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ‘Türkiye’nin Aydınlık Geleceği İçin Buluşuyoruz’ konulu toplantıya; birçok ilden CHP’li yerel yöneticiler, parti üyeleri ve yazarlar katıldı. Salonu asılan ve Kılıçdaroğlu’nun resminin bulunduğu afişe ‘Ön seçim CHP’ye iktidar yolunu açacaktır’ yazısı dikkat çekti.

Toplantıda konuşan yazar İmam Bakır Üküş, Türkiye’nin demokrasi ve özgürlüğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Üküş "Onun için AKP diktatörlüğünün yıkılması lazım. Bizim tercihimiz; diktatörlüğün yıkılması ve halk iktidarının kurulmasıdır. Başka hiçbir şey talebimiz değildir." dedi. CHP’nin başarılı olabilmesi için parti içi ön seçimin şart olduğunu söyleyen Üküş, "Cumhuriyet Halk Partisi ne zaman yargı denetiminde ön seçim yapmışsa, ne zaman örgütün emekçilerinin kararlarını dikkate almışsa o zaman iktidar olmuştur. Bunun için diyoruz; her yerde örgütün emekçilerinin talepleri dikkate alınmalı ve her yerde koşulsuz yargı denetiminde ön seçim yapılmalıdır." diye konuştu.

68 kuşağından Hüseyin Cirit ise, 1980 öncesindeki CHP’nin başarısının partinin halkın denetiminde ön seçimden geçmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Cirit, "Solcu olmak, sosyal demokrat olmak geçmişe bakmaktır. 1980 sonrası kısa aralıklarla yakaladığımız başarı hariç, geçmişi iyi okuyamadığımızdan dolayı iktidarı yakalayamıyoruz." ifadelerini kullandı. Cirit, CHP’nin iktidarı için Güneydoğu’dan Edirne’ye, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar karış karış dolaşarak destek çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Bu arada, sinevizyonla sahneye, ‘Türkiye zor bir seçime hazırlanıyor’, ‘AKP polis devleti istiyor’, ‘AKP demokrasiyle, özgürlükle hesaplaşıyor’, ’CHP Türkiye’deki tüm ezilenlerin ve mağdurların partisi olmalı’, ’Halk kendi vekilini kendisi seçmelidir’ ve ‘CHP halkın umudu olmalı’ şeklindeki ifadeler yansıtıldı.