Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından MHP liderinin hiçbir şekilde bir koalisyon oluşumuna ve erken seçime destek vermediğini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM’de yaptığı 2,5 saatlik görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Saat 17.30’da başlayacağı söylenen açıklama, saat 17.55’te başladı.

BAHÇELİ, KOALİSYON İMKANI OLMADIĞINI İFADE ETTİ

Kısa bir değerlendirme yapan Davutoğlu, “Kendisi son derece açık bir ifadeyle tam bir dürüstlük ve samimiyet içinde daha önce kamuoyu ile paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek konuları tek tek alındığında AK Parti ile koalisyonun imkanını mümkün görmediğini ifade etti. Tabi ben kendisinin yaklaşımını genel başkanı olarak ve parti kurulları itibariyle saygıyla karşıladığımızı ifade ettim.” dedi.

MECLİS'E GELECEKLER AMA ERKEN SEÇİME DESTEK VERMEYECEKLER

Davutoğlu, Bahçeli’nin erken seçime de destek vermediğini kaydetti. Davutoğlu, “Daha sonra olabilecek senaryoları yine kendisi gündeme getirerek, bir koalisyon mümkün görünmüyor, AK Parti ile kısa süreli bir seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, bir azınlık hükümetine desteği zaten daha önce de kabul etmeyeceğini söylediğini ifade etti. Erken seçim kararı için de bir hükümet Meclis’e gelirse, Meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ama kesinlikle erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti.” diye konuştu.

Davutoğlu, kendisinin de cevaben “Sayın Bahçeli’nin bu ifadeleri sonrasında onların yetkisinde olan bir husus olduğunu ifade ettim.” diye konuştuğunu aktardı.

CUMHURBAŞKANI MÜZAKERE KONUSU DEĞİL

Koalisyon kapılarının kapanmasının ardından görüşmenin devam ettiğini anlatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sonra bu dört konu üzerinde bir müzakere yapmak kastıyla değil parti olarak bizim kanaatlerimizi ve şahsi kanaatlerimi kendisiyle paylaştım. Cumhurbaşkanı makamı ile ilgili herhangi bir konunun koalisyon müzakerelerinin parçası yapmayacağımı baştan ifade etmiş olduğumu, bu konuda aynı ilkesel tutumumuzu sürdürdüğümü ifade ettim.”

ÇÖZÜM SÜRECİNDE AK PARTİ YOLUNA DEVAM EDECEK

Davutoğlu, şunları kaydetti: “Çözüm süreci bağlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde 13 yıl içinde elde edilen demokratik kazanımlarla birlikte terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi ifade ettim. Terörle mücadeleden ve kamu düzeninden hiçbir şekilde taviz verilmeyeceğini, ama Türkiye’de vatandaşların aidiyet bilincini tahkim edecek demokratik süreçler ve demokratikleşme konularında da aynı kararlılık AK Parti olarak yolumuza devam edeceğimi ifade ettim.”


17/24 ARALIK KONUSUNDA ŞEFFAF ADIMLAR ATMAYA HAZIRIZ

Davutoğlu ayrıca 17/25 Aralık yolsuzluk operasyonları konusundaki düşüncelerini ise şöyle aktardığını ifade etti: “17/25 Aralık ki bunlar zikredilmiş konular olduğu için burada kısaca pozisyonumuzu göstermek açısından zikrediyorum. 17/25 Aralık konusunda gündem getirdiği bağlam itibariyle onların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen bir darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atmaya da hazır olduğumuzu ifade ettim. Bu konuşmalar koalisyon müzakereleri ile ilgili Sayın Bahçeli’ni tutumunu gösterdikten ve en başında koalisyonun mümkün olmadığını söyledikten sonra iki iki sorumlu devlet adamıi genel başkan olarak bu konudaki görüşlerimi paylaşmak kastıyla kendisine ifade ettiğim hususlar.”

İSTİŞARELER SONUCUNDA KARAR VERECEĞİM

Davutoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Dolayısıyla maalesef çok arzu etmemize rağmen, gerek Sayın Kılıçdaroğlu ile CHP-AK Parti koalisyonu çerçevesinde gerekse Sayın Bahçeli ile MHP ile bir koalisyon oluşturmanın zemininin olmadığı açık bir şekilde ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bunu önümüzdeki günlerde; yarın Genelkurmay Başkanı devir teslim töreni var, Bakanlar Kurulu toplantısı var, ilk fırsatta MKYK’yı da toplayarak, arkadaşlarımla istişare edeceğim. Daha sonra da Cumhurbaşkanımız ile istişare ederek bundan sonra atacağımız adımlarla ilgili bir değerlendirmede bulunacağız.”