Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırından içeriye girmeden güdümlü füzelerin de kullanıldığı hava operasyonunda IŞİD hedeflerinin yüzde yüz başarıyla vurularak, bertaraf edildiğini bildirdi.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ü ziyaretinin ardından IŞİD’e yönelik bu sabah gerçekleştirilen operasyon ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin üçlü saldırıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, operasyonla birlikte 16 ilde eşzamanlı IŞİD, PKK, DHKP-C örgütlerine yönelik binlerce polisin katılımıyla gerçekleştirilen operasyonlarda şu ana kadar 297 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

Davutoğlu, “Saat 3 sıralarında sınır ötesi operasyon başlarken, 16 ilimizde DEAŞ, PKK ve DHKP-C unsurlarına karşı binlerce polisimizle operasyon yürütüldü. Türkiye’nin huzurunu, halkımızın huzurunu tehdit etme potansiyeli taşıyan bütün unsurlara dönük ortak yapılan ve sağlam bir istihbaratla noktasal operasyonlardı. Şu ana kadar 297 kişi gözaltına alınmıştır. Nerede kimlere dönük nasıl tavır alınacağı, bize aktarıldı. Biz de düğmeye basılması talimatını verdik ve bunlar şu an yürütülüyor. Ceylanpınar’da polislerimizin şehit edilmesiyle ilgili olarak 35 kişi, Diyarbakır’da da 19 kişi gözaltına alındı.” dedi.

SALDIRILARDA PARALELLİK VAR

IŞİD ve PKK’nın saldırılarında paralellik olduğundan söz eden Davutoğlu, “PKK’nın bir çok ilde araç yakmaları dışında Adıyaman’da bir askerimizi şehit etmesi, Ceylanpınar’da iki polisimizi şehit etmesi ve bunu küstahça alçakça üstlenmesi ve arkasından da Diyarbakır’da bir polisimizi şehit etmesi. Burada PKK’nın ve IŞİD’in terör eylemleri arasında neredeyse paralellik var.” ifadesini kullandı.

Davutoğlu devamında şunları söyledi: “Yüzlerine maske takmaya devam eden DHKP-C ve bağlantılı örgütlerin sahneye çıktığını görüyoruz. Türkiye’de demokrasi kökleşmiş, temsil kabiliyeti olağanüstü yüzde 95’e çıkmış bir meclis tablosu varken teröre tevessül edilmesi hem tesadüf değil hem de tehdittir. Bu çerçevede Suruç saldırısı olduğu gün hatırlarsanız açıklamada şunu söylemiştim, bu saldırının hedefi Türkiye’dir. Şu anki değerlendirmemiz de aynı değerlendirmedir. DEAŞ’ın saldırılarında, PKK’nın saldırılarında, DHKPC’nin saldırıları da Türkiye’yi hedef almıştır.”

OPERASYONLAR NOKTASAL DEĞİL

Operasyonların noktasal değil belirli bir süreç olduğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, “Bizim için bugünden itibaren teröre, süreç geniş kapsamlı bir süreçtir. Sadece bir günle, bir bölgeyle münhasır değildir. Alınacak tedbirleri tek tek gözden geçirdik. İl bazında, örgüt bazında değerlendirmeler yaptık. Başta TSK, MİT müsteşarlarımız olmak üzere güvenlikle ilgili birimlerimiz, en detay şekilde talimatlandırıldı. IŞİD militanları, PKK’nın ve bağlantılı grupların üyeleri ve DHKPC üyelerine yönelik operasyonlar aralıksız sürecek. Ağrı, Adıyaman ve Şırnak gibi belli yerlerde araç yakma, yol kesme, kırsal kesimde illegal yapılara yönelik faaliyetlere operasyon devem edecek.” diye konuştu.

Dün gerçekleştirilen geniş kapsamlı güvenlik toplantısında görüşülen konularla ilgili İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirdiğini aktaran Davutoğlu, yarın yüz yüze gerçekleştireceği olağan görüşmede kendisine bilgi sunacağını anlattı. Davutoğlu, “Alacağımız tedbirler konusunda yaptığımız çalışmalardan sonra, toplantının bitişine müteakip, Cumhurbaşkanı'mızı da arayarak atacağımız adımları arz ettim. Cumhurbaşkanı'mız İstanbul’da olduğu için ikili görüşme imkanımız olmamıştı. Yarın görüşmemizi İstanbul’da gerçekleştireceğiz." dedi.

İNCİRLİK'İN AÇILMASI AYRI SÜREÇ

'İncirlik üssünün açılıp açılmadığına' yönelik soruya Davutoğlu, şu cevabı verdi: “İncirlik'in açılmasıyla ilgili müzakereler, ayrı bir süreçtir. Bu operasyon Türkiye’nin kendi güvenliği için aldığı karardır. 'Şam yönetimine bilgi verildi' gibi haberler görüyorum. Hayır, Türkiye kendi kararlarını Ankara’da alır. Ama müttefik ülkeleri bilgilendirdik. Aynı sahada müttefik ülkelerin askeri hareketleri var. Dün bu kararların alınmasına müteakip dışişleri bakanlığımız bilgi verdi. Ama ikisinin ayrı süreç olduğunu vurgulamak isterim. Dün saldırı olmamış olsaydı da ABD ile biz eğit donat güvenli bölge DEAŞ çerçevesinde müzakerelerimiz olurdu, atılacak adımlar atılırdı.”

HAFTA SONU YAPILACAK GÖSTERİLER

Başbakan Davutolu, bu hafta sonu bazı grupların gösteri yapacakları bilgisine dikkat çekerek, “Türkiye’de izin verilen yerde herkes yürüyüş yapma hakkına sahiptir. Ama herhangi bir cenaze bahane edilerek, İstanbul sokaklarında maskeli ve silahlı gösteri yapılmaya kalkışmasın.” ifadelerini kullandı.

“Kimse devletin gücünü ikame edemez.” diyen Davutoğlu, “Kamu düzeni her ne suretle olursa olsun sağlanacak. Bu coğrafyada yaşamanın bazen bedelleri oluyor. Bu bedelleri ödemeye hazır olmazsak, başımız dik olamayız.” diye konuştu.