CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sokakta çalışan çocukları sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

Türkiye’de sokakta çalışmak zorunda bırakılan çocuk sayısı kaçtır?

Sokakta yaşayan çocuk sayısı nedir? Cinsiyetlerine göre dağılımı nasıldır?

2014-2015 yıllarında aile içi şiddet nedeniyle koruma altına alınan kaç çocuk bulunmaktadır ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

2014-2015 yıllarında cinsel istismar nedeniyle koruma altına alınan kaç çocuk bulunmaktadır ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

2014-2015 yılında kaç engelli çocuk cinsel taciz veya tecavüze uğramıştır ve cinsiyet dağılımı nasıldır?

Engelli çocuklar dahil olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı çocuk bakım evlerinde kaç çocuk barınmaktadır? Bu sayılar 2008-2009-2010-2011-2012 -2013-2014-2015 yılları itibariye ne kadardır?

2014-2015 yıllarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı bu kurumlarda barınmakta olan çocuklara karşı kamu personeli tarafından gerçekleştirilmiş şiddet vakası bulunmakta mıdır? Bu vakaların yıllara göre dağılımı nasıldır?

2014-2015 yıllarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı bu kurumlarda barınmakta olan çocuklara karşı kamu personeli tarafından gerçekleştirilmiş cinsel istismar vakası meydana gelmiş midir? Bu vakaların yıllara göre dağılımı nasıldır? Bu türden vakalar var ise, istismara uğrayan çocukların cinsiyetlerine göre dağılımı nasıldır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan kamu personeli hakkında şiddet kullanma veya cinsel istismar iddiası ile ilgili açılmış idari veya adli soruşturma var mıdır? Yıllara göre dağılımı nasıldır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelli çocuklar dahil olmak üzere çocukların barınmakta olduğu kuruluşları hangi kriterler üzerinden denetlemektedir?

Bu kurumları çocuk ve engelli hakları alanında çalışmalar yapan ilgili sivil toplum örgütlerinin de katılacağı bir bağımsız izleme grubunun denetimine açılacak mıdır? Açılacaksa, ne zaman açılacaktır? Açılmayacaksa, sebebi nedir?