HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'daki olaylarla ilgili açıklama yaptı. Katillerin ve bağlantılarının ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Demirtaş, "Biz bütün bu provokasyon girişimlerine rağmen halkımızın örgütlü disiplinli duruşu sayesinde provokasyonları boşa çıkardık ama bedelleri ağır oldu. Her gün cenaze toprağa veriyoruz. Her gün Diyarbakır'da başka yerlerde cenaze törenimiz var. Ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı halen sessiz. Ülkede iç savaş çıkarmak üzere birileri harekete geçmiş. Başbakan ortada yok, Cumhurbaşkanı ortada yok hükümet ortada yok. Bakanlar yok, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı'nın sesi çıtı çıkmıyor. Zannedersin ki bekliyorlar ülke bir karışsın herkes birbirine girsin bir iç savaş çıksın ondan sonra efendim bakın AKP'nin kıymetini anlayın. AKP hükümetten düşünce ülke kaosa, kargaşaya sürüklendi. Sürüklenmesini bekliyorlar herhalde ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu ülke AKP'li AKP'siz yolunu yürüyecek, barışını sağlayacak, demokrasisine kavuşacak." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, parti genel merkezinde yapılan Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu toplantıları öncesinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır'daki saldırı ve katliamlardan büyük üzüntü duyduğunu belirten Demirtaş, "Bir kez daha yaşamını yitiren 4 kişiye Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün yakınlarına halkımıza başsağlığı diliyorum." şeklinde konuştu.

Hüda-Par'a yakınlığı ile bilinen bir derneğin başkan yardımcısının katledildiğini ve suikasta uğradığını kaydeden Demirtaş, "Hemen akabinde Hizbullah militanı olduğu söylenen kişiler o anda hemen 2 arkadaşımızı 2 HDP'liyi orada hemen olayın olduğu yere yakın bir yerde katlediyor. Yine başka bir HDP'li arkadaşımızı evinde 5. katta evinin içerisinde infaz ediyorlar. Şimdi tabi ki kim neyi ne yapmaya çalışıyor onların hepsinin ortaya çıkması için bütün bu tetikçilerin bağlantıları ile birlikte ortaya dökülmesi lazım. Diyarbakır Emniyeti'nin valiliğinin zaman geçirmeden ilk olarak 5 Haziran'da Diyarbakır mitingindeki katliam bombacısının bütün ilişkilerini alenen kamuoyuna açıklaması lazım. Madem bir zanlı yakaladınız, dün akşam tutuklandı kimdir, ismi cismi nereden gelmiştir, kimlerden yardım almıştır? Hangi örgütle bağlantılı? Bunların hepsinin açıklanması lazım. Hangi zafiyeti kullanarak miting alanına bomba koymuştur, kimlerden destek almıştır, bunların açıklanması lazım. İkincisi Hüda-Par'a yakın dernek başkanını kim katletmiştir. Kimse bütün ilişkileriyle birlikte açıklanması lazım." diye konuştu.

AKP YANLISI MEDYAYI SUÇLADI

"Diyarbakır'da 3 HDP'liyi kim katletmiştir? Bu bağlantılar açıklanmadan, ortaya çıkarılmadan AKP yanlısı medyanın bugün manşetten verdiği gibi 'HDP'liler Diyarbakır'da infaza başladı' deme seviyesizliğini ve alçaklığını kimse bize atamaya çalışmasın." diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Hükümette onlar var. Katledilen biz, katliama uğrayan biz, hükümet tarafından suçlanan biz. Yapamıyorsanız bırakın. Yürütemiyorsanız bırakın, hükümeti de bırakın, iş yapamayacak durumda iseniz ülkeyi yönetecek bir kadro çıkar merak etmeyin. Fakat ben herkesten bu dönemde dikkatli ve tedbirli olmasını özellikle rica ediyorum. Herkes bütün çevreler siyasi partiler bizim kimseye düşmanlığımız yok. Biz silahlı bir örgüt değiliz bu saçmalığı bıraksınlar. Kimin elinde silah var iyi biliyor herkes. Biz demokratik siyaset yapan Türkiye'nin büyük bir siyasi hareketi, partisiyiz. Dolayısıyla herkes ama herkes halkın toplumun ülkenin geleceğini düşünen herkes sağduyu ve sabırla hareket etmeli. Biz bütün bu provokasyon girişimlerine rağmen halkımızın örgütlü disiplinli duruşu sayesinde provokasyonları boşa çıkardık ama bedelleri ağır oldu. Her gün cenaze toprağa veriyoruz. Her gün Diyarbakır'da başka yerlerde cenaze törenimizi var. Ülkenin Cumhurbaşkanı Başbakanı halen sessiz. Ülkede iç savaş çıkarmak üzere birileri harekete geçmiş. Başbakan ortada yok, Cumhurbaşkanı ortaya yok, hükümet ortada yok. Bakanlar yok, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı'nın sesi, çıtı çıkmıyor. Zannedersin ki bekliyorlar ülke bir karışsın herkes birbirine girsin bir iç savaş çıksın ondan sonra efendim bakın AKP'nin kıymetini anlayın. AKP hükümetten düşünce ülke kaosa kargaşaya sürüklendi. Sürüklenmesini bekliyorlar herhalde ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu ülke AKP'li AKP'siz yolunu yürüyecek, barışını sağlayacak, demokrasisine kavuşacak. Biz de halkımızın bize verdiği desteğe layık bir sorumlulukla özgüvenle bütün çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

HDP'YE YÖNELİK SALDIRILAR TEK MERKEZDEN YÖNETİLİYOR

Bir gazetecinin, "Bingöl'de Şırnak'ta devam eden olaylar var mitingde bomba patladı bu olayların birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Demirtaş, şunları söyledi:

"Seçim boyunca 140 yerde saldırıya uğradık, bunlar birbirinden bağlantısız olur mu? Tamamı HDP'ye yönelik saldırılar elbette. Hepsi aşağı yukarı tek merkezden yönetiliyor. Şu anda ülkenin birçok yerinde HDP hedef haline getirilmiş durumda. Hedef haline getirenler de alanen HDP'yi bu şekilde suçlayan suçlayıcı ve ötekileştirici dil kullananlardır. Bundan vazgeçilmesi lazım. Biz bir savaşa değil seçime girdik, halk tercihte bulundu. Herkesin saygı duyması lazım. Partimizle ilgili meşruiyet tartışması yapan, partimizin aldığı oyla destekle ilgili meşruiyet tartışması yapan zavallıdır. Sadece kendilerine oy gelince doğru meşru oluyor da HDP alınca bu oylar bu destek meşruiyet sorgulamasına tabi tutuluyorsa kusura bakmasınlar o kendi seviyesizlikleridir. Ne kadar saldırsalar da HDP demokratik duruşunu, olgunluğunu gösterecek hem de kendini savunmasını bilecektir. Biz kurbanlık koyunda değiliz güçlü demokratik bir partiyiz, örgütlü bir halkız ve önümüzdeki dönem Türkiye'yi şekillendirecek temel demokratik siyasi çizgiyi Türkiye halklarını kendimizi borçlu hissediyoruz. Kaos yaratamayacaklar, iş savaş yaratamayacaklar, buna asla HDP izin vermeyecek. Bizim HDP'nin partimizin halkımızın bu olgun duruşu olmasaydı bugün Türkiye'de nefes alınamaz duruma gelinecekti. Biz sabırlı davrandık, çok dikkatli davrandık sorumlu davrandık ve öyle davranmaya devam edeceğiz."

HDP İLE YAN YANA DURMAK ANCAK SİZE ŞEREF KAZANDIRIR

'Emanet oy' tartışmalarının hatırlatılması üzerine Demirtaş, "Biz yüzde 13,02'ye yakın oy aldık. Bunun içinde bir tane bile emanet oy varsa bu bizim için kıymetlidir. Fakat biz emanet oylarla barajı aşmış bir parti değiliz. Çok güçlü örgütlü bir tabanımız var ve tabanın desteği ile barajı aştık ama bize emaneten oy vermeyi düşünün bir kişi varsa biz onay saygı duyacağımızı ifade ettik. Her oy kıymetli, hangi gerekçe ile verilmiş olursa olsun. Ama 'HDP tümüyle emanet oylarla buradadır' yaklaşımı doğru olmaz elbette." dedi.

Bir başka gazetecinin, "Efendim dün ilk resmi değerlendirme toplantısı yapıldı HDP'ye destek veren diğer siyasi hareketlerin temsilcileri de vardı bir karar alındı mı sonuç çıktı mı?" sorusuna Demirtaş, şu cevabı verdi: "Bugün parti meclisimiz merkez yürütme kurulumuz, yarın meclis grubumuz toplantılarını gerçekleştirdikten sonra önümüzdeki yol haritasını şekillendirmiş olacağız fakat şunu belirteyim bazıları 'biz HDP ile yan yana durmayız' falan 'HDP ile görünmeyiz' gibi şeyler ifade ediyorlar. HDP ile yan yana durmak ancak size şeref kazandırır. HDP'nin şu anda Türkiye toplumuna demokratik siyasi olgunlukla bahsettiği şey siyasi alandaki onurdur bizimle yan yana duranlar bizim onurlu şerefli duruşumuzdan biraz nasiplenmiş olurlar. HDP'ye saldırmaya kalkmasınlar."