Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MHP’nin HDP hakkında yaptığı Meclis Başkanlığı açıklamasına, “Ülkenin sorunlarını çözümü için, biz MHP ile ülkenin her sorununu aynı masada oturmaya hazırız. Bizim siyasetimiz budur. Biz kimseyi düşmanlaştıran, yok sayan, itibarsızlaştıra bir tutum içinde olmadık ve olmayız.” karşılığını verdi.

Selahattin Demirtaş, HDP Genel Merkez binasında BM Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra ile görüşmesi öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

'MHP’nin HDP’nin desteklediği adayın desteklemeyeceği açıklamasına' yönelik soruya Demirtaş, öncelikle kendi adaylarının son tura kalması için çalıştıklarını sürdürdüklerini belirterek, “Meclis Başkanlık koltuğuna bugün HDP’nin desteklediği Dengir Mir Mehmet Fırat oturur diye düşünüyoruz. Onun dışında henüz grubumuza başka adayı destekleme adayı düşünülmedi. Milletvekillerimiz de bu konuda kendi iradeleriyle hareket ediyorlar. Bizim başka adayı destekleme gibi bir kararımız yok.” dedi.

Demirtaş, MHP’nin seçim sonrasında HDP’ye düşmanlık politikası yürüttüğünü dile getirerek, “HDP düşmanlığı politikası, MHP’nin AKP’ye sunduğu örtülü desteğin üstünü örtmesi çabasıdır sadece. Yaptıkları her şey aslında AKP’nin önüne açma hamleleridir. HDP karşıtlı düşmanlığı adı altında koalisyon seçeneklerini ortadan kaldırıyorlar.” ifadelerini kullandı.

'SÖYLEDİKLERİ HER ŞEYİN ALTINDA AKP SEVDASI YATIYOR'

“Meclis Başkanlığı seçiminde AKP’nin önünü açmak istiyorlar. AKP politikalarının bir kez daha hakim olması için MHP örtülü bir destek sunuyor.” diyen Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti: “Fakat bunu aleni şekilde aleni yapıyoruz diyemedikleri için HDP’ye saldırarak, ötekileştirerek bunu yapmak istiyorlar. Söyledikleri her şeyin altında bir AKP sevdası yatıyor, bu çok iyi anlaşılıyor. Kendi siyasetlerini ya da siyasetsizliklerini biz belirleyecek değiliz. HDP bildiği, inandığı, ilkeler doğrultusunda dürüst siyasetini yapmaya devam edecek. Bütün söylemlere rağmen bizim duruşumuz şudur; ülkenin sorunlarını çözümü için, biz MHP ile ülkenin her sorununu aynı masada oturmaya hazırız. Bizim siyasetimiz budur. Biz kimseyi düşmanlaştıran, yok sayan, itibarsızlaştıra bir tutum içinde olmadık ve olmayız. Ucuz bir politika bize yakışmaz. Halk bizi ülkenin sorunlarını çözelim diye Parlamento'ya gönderdi. Biz bunun hakkını vermek istiyoruz. Biz Parlamento'da bulunduğumuz her dakika barışı, kardeşliği, hizmetine sunmak istiyoruz. Öteki durum bizi ilgilendirmez.”

‘Son tura AKP’nin ve CHP’nin adayı kaldığında HDP nasıl tutum sergileyecek’ sorusunu ise Demirtaş, AKP’nin ve HDP’nin adayları son tura kaldığında diğer partilerin tavırlarını merak ettiğini söyleyerek, “Özellikle AKP’nin politikalarına ağır eleştiriler yapmış diğer muhalefet partileri ne yapacak onların tutumunu merak ediyoruz. Biz tutumumuzu açıkladık. Koltuğun bu dönemde AKP’de olmaması lazım diyoruz. Bu konuda bu kadar netiz. Diğer partilerde bunu söyleyebiliyor mu yoksa AKP’nin koltuk değneği olmaya devam edeceklerini izleyeceğiz.” cevabını verdi.

AKP’NİN ADAYINI İSTEMİYORSANIZ DENGİR BEY’İ DESTEKLERSİNİZ

Demirtaş, “AKP’nin adayını istemiyorsanız Dengir Bey’i destekleyerek hayli hayli Parlamento'da iyi bir değişikliğe imza atabilirler. Birkaç kaç saat sonra Parlamento Başkanlık koltuğu dolmuş olacak, görmüş olacağız.” dedi.