HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, İç Güvenlik Paketini eleştirdi. Yasanın geçmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Demirtaş, "Bütün toplumun bu yasaya karşı çıkması lazım. Muhalefet partilerine sesleniyorum; gelin el ele verelim bu yasa çıkmasın. Kürsüde aylarca konuşalım, orayı tıkayalım ki bu yasayı çıkaramasınlar. Sanmayın ki AKP'ye oy verdiniz diye güvendesiniz, bu düzenleme sizi de vurabilir. Puşi taktı diye sizin çocuklarınızı da vurabilir. Yargı eli ile infaza götürüyorlar." dedi.

HDP Meclis Grup Toplantısı'na DİSK Birleşik METAL-İŞ Sendikasında grevde olan işçiler de katıldı. İşçiler "Fabrikalar MESS'e mezar olacak" diye slogan attılar. Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Demirtaş, kanun ve korsan bir şekilde Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün grevin ertelendiğini ifade etti.

Bakanlar Kurulu toplantısı yapılmadan grev erteleme kararı alındığını dile getiren Demirtaş, bunun açık bir Anayasa suçu olduğunu belirterek zaten Anayasa'nın kaldırıldığını kaydetti. "Bu ülke, Anayasa ve hukukla yönetilmiyor." diyen Demirtaş, Milli Güvenlik denilen şeyin Saray'ın güvenliği olduğunu savundu. Bakanların büyük bir kısmının dosyayı okumadan imzaladığını ileri süren Demirtaş, padişahtan emir geldiği için imzalandığını söyledi.

Demirtaş, "Grevi erteleyen sultanın buradaki konumu çok iyi anlaşılıyor. Sadece otomotiv sektöründe, beyaz eşya, ağır metal sektöründe işçiler kölelik koşullarda çalışıyorlar. Çoğunun iş güvenliği yok. Psikolojik ve fiziki olarak sağlıklarını yitiriyorlar." diye konuştu. İşverenlerin işçilerin yanında yer almasını istedi. Çarşamba günü Danıştay'a başvuru yapılacağını ve grev durdurma kararına itiraz edileceğini dile getiren Demirtaş, Danıştay için bunun bir fırsat olduğunu kaydetti.

'BAŞKANLIKLA NE DEĞİŞECEĞİNİ AÇIKLAYAMIYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ne yapmak isteyip de engel olunduğunu, neyi yapmak isteyip de yapamadığını soran ve ülkeyi zaten tek adam olarak yönettiğini vurgulayan Demirtaş şunları söyledi: "İlkokul birinci sınıfta vardı ya başkan. Şimdi tutturmuş başkan olacağım. Sen başkan olamayacaksın. İlla başkan olacam diyor. İki adam olmasını bırakın bir buçuk adam olmasını kabul etmiyor. Yarım adamı bile kabul etmiyor. İlla tek adam olacam diyor. Şimdi seçim propagandasına koyacak. Başkanlıkla ne değişeceğini açıklayamıyor, televizyonlara çıkıyor. Ne yapmak istedin de sana engel oldular neyi yapmak istedin de yapamadın? Ülkeyi zaten tek adam olarak yönetiyorsun. Başkan olunca tam olarak ne yapacaksın kafasında demek başka şey var, halifelik meselesine inanmış, hilafet demek istiyor ama, diyemiyor. Birileri gazı veriyor, oda yürüyor. Başkanlık sistemini yaz desen yazamazlar. Ülkenin Cumhurbaşkanı Anayasayı tanımayan, takmayan bir tavırla yürüyor, seçim meydanlarında oy istiyor. Hepiniz meydanlara çıkın, Tayyip Erdoğan çıksın, Davutoğlu çıksın, bakanlarınız çıksın; korkumuz yoktur. Biz o barajı aşacağız, sizi frenleyeceğiz. Cumhurbaşkanı makamını istismar ediyorsunuz. Cumhurun başı olmayı lekeliyorsunuz. Ülkeye zarar veriyorsun. Toplumu ayrıştırıyorsun. Bunu yapma son derece yanlış. Ülkeyi kaosa sürekleyen adımları birer birer attığını fark etmeni diliyorum. Bu aynı zamanda Anayasal suçtur. Hani yetim hakkı yemiyorsun ya Davutoğlu, hangi AKP kongresine tarifeli uçakla gittin? Hep Başbakanlık olanaklarıyla... AKP kongreleriyle devletin uçağıyla, Başbakanlığın parasıyla kongre yapıyorsunuz. Bu ülkenin başına bela olmadan sizi çıkaracağız. Bu öz gücümüze, halkların vicdanına güveniyoruz. 700 bin liralık kol saati takan biz değiliz, o sizsiniz. Sonunuz gelecek."

HDP-AKP işbirliği iddialarına da cevap veren Demirtaş, "Sayın Kılıçdaroğlu, ikimizin odasının arasında 20 metre var, buyurun bi kahvemizi için. Dedikoduyla siyaset yapılmaz, ayıptır. Dedikodu ile siyaset yapılmaz Kılıçdaroğlu, gelin konuşalım yerel seçimlerde kim sağcılarla anlaşma yaptı konuşalım, öyle gizli saklıda değil MHP ile anlaşma yaptınız. Bunu alenen yapmış bir parti şimdi bizi AKP ile anlaşma yapmakla suçluyor. Siz gericilerle anlaşma yaptınız şimdi bizi gizli kapaklı anlaşma yapmakla suçluyor, AKP'nin bunu yalanladığını gördünüz mü? Barajı aşmamız sadece AKP'yi değil CHP'yi de korkutuyor ülkede barış demokrasi nedir göreceksiniz. Ya değişeceksiniz ya da siz de gideceksiniz. Demokrat sosyalist duruşu ile herkes şundan emin olsun HDP kapalı kapılar ardında kirli pazarlıklar içine girecek bir parti değil. Geçmişimize baksınlar Mahir Çayan, Deniz Gezmiş pazarlık yapmış mı baksınlar." ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP'yi işaret ederek 'Çipras kim' sözlerine de tepki gösteren Demirtaş, "Biz kimseye kendimizi benzetemedik. Biz bize benzeriz. Kendisi sanırsın Che Guvera'ya benziyor. Radikal bir değişiklik istiyorsak cesur olmak zorundayız. Ülkenin kadınları ve gençleri, sizlerin vereceği karar ülkenin yarınıyla ilgilidir. Hep birileri 500 bin TL maaş alıp diğerleri aç mı kalacak. Buna siz karar vereceksiniz. Kimseye heyecan vermeyen bu alışkanlıkları değiştirelim. Ülkenin en köklü geleneğinin, en yeni partisi olan HDP'de bir araya gelelim." dedi.

'DERTLERİ SARAY'I KORUMAK. O YÜZDEN POLİSE İSTEDİĞİNİ ALNINDAN VURABİLİRSİN HAKKI VERİYOR'

Bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan İç Güvenlik Paketini de eleştiren Demirtaş, "Güvenlik yasa tasarısı eşitsizliğin artacağının işaretidir. Dertleri Saray'ı korumak. O yüzden polise çekip silahını istediğini alnından vurabilirsin hakkı veriyor. Oy verdiğiniz parti evlatlarınızı sokakta öyle bir katleder ki pişman olursunuz. Bir mitingde kaşkol taktı diye polis öldürebilecek çocuklarınızı. Bu yasayı çıkarıyorlar çünkü isyan büyümüştür. Bu yasayı şimdiden çıkarıp tedbir almak istiyorlar. Kürt'ten de korkuyorlar Türk'ten de korkuyorlar. En çok işçiden korkuyorlar. Bütün toplumun bu yasaya karşı çıkması lazım. Muhalefet partilerine sesleniyorum; gelin el ele verelim bu yasa çıkmasın. Kürsü de aylarca konuşalım, orayı tıkayalım ki bu yasayı çıkaramasınlar." ifadelerini kullandı.

'SANMAYIN Kİ AKP'YE OY VERDİNİZ DİYE GÜVENDESİNİZ, BU DÜZENLEME SİZİ DE VURABİLİR'

AK Parti'ye oy verenlere de seslenen Demirtaş, "Sanmayın ki AKP'ye oy verdiniz diye güvendesiniz, bu düzenleme sizi de vurabilir. Puşi taktı diye sizin çocuklarınızı da vurabilir." diye konuştu. "Yargı eli ile infaza götürüyorlar." değerlendirmesine yer verdi.

"Bu yasayı durdurmak için elimizden geleni yapacağız." diyen Demirtaş, Muradiye Belediye Başkanı Safure Güneş'e yapılan saldırının fotoğrafını gösterdi. "Daha güvenlik yasası çıkmadan belediye başkanımıza saldırdılar. Beyin kanaması geçirdi, hastanede yatıyor. Çünkü bu Erdoğan'ın başörtülü bacıları değil, halktan biridir. Bir polisiniz baş örtülü bir kadına coplarla saldırdı çıtınız çıkmadı. Gezi direnişinde 'benim baş örtülü bacıma saldırdılar' diyenler nerede şimdi. Yasa çıkmadan böyle oldu birde çıkınca düşünün." dedi.

Serap Eser olayını hatırlatan Demirtaş, "Aylarca konuşmadılar mı? İdris Nam Şahin bize terörist dedi, o günlerde. Sonra da itiraf etti, MİT yakmıştı dedi. Aylarca bunu kullandılar, özür dilediler mi, yok. Şemdinli'de 3 gün önce bir genci infaz ettiler. Adli bir olayda. Peki özür dilediler mi? Yok. Cizre de 12 yaşındaki Kazanhan katledildi. İçişleri Bakanlığı çıkıp açıklama yaptı, polis müdahalesi yok dediler. Sonra polis tutuklandı. Özür dilediler mi? Yok. Bütün bunlar düzenleme olmadan yaşandı. Bu düzenleme ile gençlerimizi sokakta katledecekler."