Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dengir Mehmet Mir Fırat, “2011’den beri ülkede huzursuzluk var. 1 Kasım’da AKP 450 milletvekili alsa da (oluşturdukları kutuplaşma nedeniyle) ülkede huzur olmayacak.” dedi.


Dengir Mir Mehmet Fırat, HDP Malatya İl Teşkilatı, milletvekili adayları Aydın Erdoğan ve Perihan Yücekaya ile birlikte Malatya Esnaf Kefalet Odası, Rışvanlılar Derneği, Çelikhanlılar Derneği ile Mazlum-Der Şubesini ziyaret etti.

İnsanların kalabalık yerlere çıkmaya korkar hale geldiğini ifade eden HDP'li Fırat, “Bu huzursuzluğun ülkeye fayda getireceğini zannetmiyorum. 1 Kasım’da yapılan seçimde diyelim ki AKP 450 tane milletvekili çıkarttı. İnanıyorum ki yine huzur olmayacak. Çünkü toplum kutuplaşmış, toplum birbirine kin ve nefretle bakıyor. Ortadan ikiye ayrılmış. Bir kısmı bu tarafta, bir kısmı diğer tarafta. Bu kutuplaştırma, bir seçim süresince olsa makul olabilir. Ama bunu uzun bir süre devam ettirirseniz, işte Kırşehir’de 150 yıl önce oraya yerleşmiş insanların, konfeksiyon dükkanlarını yaktılar. 35 yıl önce oraya giden pastacılık, baklavacılık yapan dükkanı darmadağın ettiler. Bu şekilde giderse bu artar. Cumhurbaşkanı diyor ki ‘tek parti’ 13 yıldır bu ülkede tek başına bir iktidar var, bu huzuru sağlayabildiniz mi?”

“KIRILACAK CAMIN VARSA KOMŞUNUN CAMINI TAŞLAMAMAK LAZIM”

Dengir Mehmet Mir Fırat, Kürt ve Türk halkının bin yıldan beri bu topraklarda birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığını vurguladı. Türkiye’nin etrafının bir ateş çemberi içerisinde olduğunu ifade eden Fırat, bu ateşin Türkiye’ye de sıçradığını kaydetti. HDP Milletvekili, sözlerini şöyle tamamladı: “Aslında bu ülkede eşit şartlarda yaşamak temel amacımız, hiçbir yurttaşımızın değil ölmesini, burnunun kanamasını dahi arzu etmiyoruz. 1000 yıllık bir beraberliğimiz var ve bu ülkenin iyi gününde de, kötü gününde de diğer inanç guruplar, etnik guruplarla olsun, bir arada yaşadık, beraber üzüldük, beraber sevindik. Türkiye çok sıkıntılı bir dönemden geçiyor, bir yandan her gün ölüm haberleri, acı haberleri geliyor, bu asker olsun, sivil insan olsun, polis olsun hepsi bu ülkenin insanları hiç birisinin ölümüne rıza gösterebilmek veya sevinebilmek mümkün değil. Hepsi anası, babası, eşi, çocuğu olan insanlar ve hepsi de genç yaşta maalesef aramızdan ayrılıyorlar. Bunun yanında da Türkiye’nin etrafı da bir ateş çemberi ile çevrilmiş durumda ve bu ateş bir şekilde Türkiye’yi de yakmaya başladı artık. Başından beri ben her zaman şunu söyledim, eğer kırılacak camın varsa komşunun camını taşlamamak lazım, taşlarsan birileri de senin camını taşlar ve kırılır.”

ERDOĞAN: KOMŞUDA ÇIKAN YANGINA BENZİN DÖKTÜK

HDP Malatya milletvekili adayı Aydın Erdoğan ise hükümetin Suriye’ye ilişkin dış politikasını eleştirdi. Erdoğan, “Bir komşuda yangın çıktığı zaman doğru olan onun üzerine bir tas su dökmektir, fakat biz yangına benzin döktük. İki buçuk milyon Suriyeli evlerinden yurtlarından edindi şu anda memleketimizde yaşıyorlar. Başka yerlere gitmek isterken de denizde hayatlarını kaybediyorlar. Bunların hepsinde, bizim devletimizi yönetenlerin vebali vardır.” diye konuştu.