CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Ankara'nın Bala ilçesinde 8 yıl önce meydana gelen depremin ardından deprem konutları için depremzedelere 74 bin liralık fatura gönderilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Levent Gök, 2007 yılı aralık ayında meydana gelen Bala depremi nedeniyle evleri ağır hasar gören ve yıkılan depremzedelere yaptırılan konutların yeni mağduriyetlere yol açmış olmasını sık sık yazılı soru önergeleriyle TBMM Gündemine taşıdığını ancak ilgili bakanlardan cevap alamadığını ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Gök, "Bala ilçesi ve köylerinde bundan 8 yıl önce 20 Aralık 2007 tarihinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem sonrasında müteahhit aracılığıyla yaptırılan, ancak müteahhidin kaçması sonucu, teslim edildiği yönündeki bilgilendirmelerin gerçeği yansıtmadığı, konutlarda ikametin mümkün olmadığı yaşanarak öğrenilmiştir. Deprem konutları için şimdi depremzedelere 74 bin Liralık fatura gönderildiği ve bunun büyük bir şok etkisi yarattığı ortaya çıkmıştır. Depremzedeler, istenen bedelin iptali için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Toplu Konut İdaresi’ni (TOKİ) dava etmiş bulunmaktadır." dedi.

Bu bağlamda Gök, şu soruları yöneltti:

"Depremzedelerden istenen bedel nasıl tespit edilmiştir? Niçin maliyet yükseltilmiş ve tamamı depremzedelerden talep edilmektedir?

Depremzedelerin mağduriyetini gidermek için gerekli adımlar neden atılmamıştır?

Konutlar elektrik ve su gibi yaşamsal bağlantılar yapılmadan neden teslim edilmiş gibi gösterilmek istenmiştir?

Böylesi felaket zamanlarında devletin mağduriyet ve acılar yaşamış depremzede yurttaşlara kucak açması, onların yaralarını sarmaya çalışması gerekirken, onlara yeni mağduriyetler yaşatan bir tutum alması nedeniyle yurttaşların canını çok acıtan bu yeni sürece son vermek üzere ilgililere bu doğrultuda bir talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

Depremzedelerin mağduriyetini ağırlaştıran uygulamaların sorumluları hakkında bir işlem yapacak mısınız?"