Halkların Demokratik Partisinin (HDP), kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 10 seçim barajını aşarak 80 milletvekili çıkarması Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti’ye büyük oy kaybettirdi. 2011 genel seçimde Diyarbakır’da 6 milletvekili çıkan AK Parti, bu seçimde büyük oy kaybı sonucu 10 vekilden sadece 1’ini alabildi. AK Parti, Diyarbakır’da 112 bin oy alırken HDP 636 bin oyla rekor kırdı.

Doğu ve Güneydoğu illerinde en büyük kaybı AK Parti yaşadı. 2011 seçimlerine göre AK Parti’nin Türkiye geneli yaşadığı 9 puanlık kaybın önemli bir bölümü Kürt nüfusunun olduğu yerlerden oldu. AK Parti, bölge illerinin genelinde yüzde 60’a varan kayıp yaşadı. Diyarbakır'da 636 bin oy alan HDP, 11 milletvekilinden 10’u almayı başardı. AK Parti’nin Diyarbakır’dan gösterdiği adaylardan sadece Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz seçilebildi. Seçilmesine kesin gözüyle bakılan ikinci sıradaki Salim Ensarioğlu seçilemedi. Daha önce yüzde 34 oy alan AK Parti’nin oyları yüzde 13’e kadar geriledi.

Şanlıurfa’da ise daha önce 10 milletvekili çıkan AK Parti bu sefer 6’ya düştü. HDP, Şanlıurfa’da rekor sayılabilecek yüzde 39 oyla 6 milletvekili çıkardı.

AK Parti’nin kaybettiği illerden birisi ise Van. Partinin oyları yüzde 50 azaldı. Geçen seçimlerde 4 vekil çıkardığı Van’da bu sefer sadece 1 milletvekili çıkarabildi. Batman, Kars, Bitlis ve Siirt’ten 3 vekilden birini alabilirken bu illerden HDP ikişer vekil çıkardı.